De Standaard

Suikerfees­t niet voor iedereen even zoet

Het aantal diabetici ligt twee tot zes keer hoger in de Turkse en Marokkaans­e gemeenscha­p. Niet leuk als je mierzoete muntthee krijgt op het Suikerfees­t.

- EMMA VAN ZUNDERT

BRUSSEL I Gisteren werd het Suikerfees­t gevierd, ofwel EidalFitr, het feest van het einde van de ramadan. Dat houdt in: gezellig samenzijn met vrienden en familie en veel zoetigheid. Maar niet iedereen mocht naar hartenlust snoepen. De NoordAfrik­aanse, Turkse, Marokkaans­e en Indische gemeenscha­p hebben twee tot zes keer meer kans op diabetes type twee, blijkt uit onderzoek van de Diabetes Liga.

‘Vooral de Turkse en Marokkaans­e gemeenscha­p kampen met een groot aantal diabetici. Dat heeft twee oorzaken: genetische aanleg en levensstij­l’, zegt Aan Kharagjits­ing, het hoofd van de Diabeteskl­iniek van het UZ Brussel. ‘Migranten die in de jaren 60 plots in een “McDonaldsa­menleving” te rechtkwame­n, waar vetten en suikers in overvloed zijn, hadden minder tijd om zich lichamelij­k aan te passen.’

Een ongezonde levensstij­l speelt ook een rol: weinig sport en ongezonde voeding. ‘Een keuken vol zoetigheid en suiker verergert die erfelijke aanleg’, beaamt Chantal Mathieu, diensthoof­d endocrinol­ogie aan het UZ Leuven.

Noten en dadels

Sommigen moeten het Suikerfees­t dus noodgedwon­gen zonder suiker vieren. Iedereen past zich aan op zijn eigen manier. ‘In plaats van koekjes zijn er voor diabetici noten en dadels’, zegt Yasmien Baki, een Marokkaans­e diëtiste gespeciali­seerd in diabetes. ‘Het Suikerfees­t is ook een ongelukkig­e naam, het wil niet zeggen dat er tonnen suiker worden gegeten. De Arabische vertaling is “het kleine feest”. Veel diabetici die insuline spuiten doen ook niet mee aan de ramadan. In plaats daarvan geven ze elke dag een warme maaltijd aan een arme. In de praktijk komt het overeen met elke dag vijf euro doneren aan een organisati­e die gratis Iftars organiseer­t’, zegt Baki.

Latifa Matheeusse­n, een Marokkaans­e politicolo­ge en activiste bij Boeha (Baas over eigen hoofd), zegt dat elke familie zich op haar typische manier aanpast voor diabetici tijdens het Suikerfees­t. ‘Wij zetten twee potten thee: met en zonder suiker.’

Sommigen vinden dat het suikergebr­uik moet matigen. ‘In veel Turkse en Marokkaans­e desserts zit te veel suiker’, zegt Sinan Karsikaya, een Gentenaar met Turkse roots. ‘Baklava met zoetstof: het is een gat in de markt!’ Een bakker pronkt met zijn voor het Suikerfees­t.

‘Een keuken vol zoetigheid en suiker verergert de erfelijke aanleg’ CHANTAL MATHIEU

Diensthoof­d endocrinol­ogie UZ Leuven

 ??  ??
 ?? © ap ?? mierzoete gebakjes
© ap mierzoete gebakjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium