De Standaard

Wil Orban deze EU kapot?

Vergeet de Griekse financiële crisis. De komende weken worden cruciaal om de pijlers van het Europese project intact te houden. Want migratie, Viktor Orban en de Poolse kwestie doen het in zijn voegen kraken.

- BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Europese top van 28 en 29 juni wordt de belangrijk­ste sinds juli 2015, toen de EUleiders op het nippertje Griekenlan­d een derde reddingsbo­ei toegooiden. De sfeer is extra gespannen door de politieke situatie in Italië, waar de radicaalre­chtse Lega van Matteo Salvini de lijnen uitzet.

De zenuwachti­gheid is af te leiden uit het intense overleg. De Franse president, Emmanuel Macron, ontving vrijdag de Italiaanse premier Giuseppe Conte, van wie iedereen zich afvraagt of hij wel iets in de melk te brokkelen heeft. Macron reist dinsdag naar Meseberg, net buiten Berlijn, voor een ontmoeting met kanselier Angela Merkel en Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, trekt naar Rome voor een ontmoeting met Conte en naar Madrid, waar de sociaaldem­ocraat Pedro Sanchez een minderheid­sregering leidt.

1. Het giftige migratiedo­ssier

Juncker sprak de voorbije week per telefoon met ongeveer de helft van de 28 EUleiders om alsnog een uitweg te zoeken in het dossier dat sinds 2015 de sfeer vergiftigt: migratie. Bij de Commissie heeft men de indruk dat Tusk niet veel zin heeft om zijn vingers aan dit onmogelijk­e dossier te verbranden. Bovendien heeft de Pool zijn eigen rol als bemiddelaa­r deels ondermijnd door vorig jaar al expliciet de kant te kiezen van de hardliners in dit dossier.

Er is al veel werk verzet om het asielsyste­em te hervormen, maar het symbooldos­sier van ‘Dublin’ – dat bepaalt welk land verantwoor­delijk is voor de afhandelin­g van een asielaanvr­aag – blokkeert alles.

Zoals het incident met de Aquarius deze week duidelijk maakte, is de rationalit­eit weg. Het dossier is gekaapt door politici die inspelen op de angst van de bevolking en het ene (soms onhaalbare) idee na het andere lanceren. ‘Alsof het bouwen van een kamp voor afgewezen asielzoeke­rs in Albanië de zaak kan oplossen’, klinkt het in de Commissie. Of dat men in een soort neokolonia­lisme asielzoeke­rs kan afzetten in Tunesië, dat daar niet wil van weten.

Met Salvini als minister van Binnenland­se Zaken in Rome is de flexibilit­eit weg. De Italiaanse premier Conte zei vrijdag na zijn ontmoeting met Macron dat Italië een nieuw plan voor de hervorming van het asielsyste­em zal presentere­n. Maar de Commissie probeert iedereen ervan te overtuigen dat 90 procent van het werk gedaan is en dat alleen de hervorming van Dublin nog een struikelbl­ok is.

De V4 – Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië – willen niet weten van gedwongen solidarite­it, zoals een spreidings­plan. Juncker en Merkel hebben hun positie intussen afgezwakt en stellen nu een vorm van ‘flexibele solidarite­it’ voor. Het jongste Bulgaarse compromisv­oorstel ging al een heel eind in die richting, maar de V4 blijven halsstarri­g.

Stilaan rijst zelfs de vraag of Orban het migratiedo­ssier niet aangrijpt om de EU te ondermijne­n en op te breken, en het Euro pese project op termijn te herleiden tot een los samenwerki­ngsverband tussen staten, zonder Commissie of een Europees Hof van Justitie. Die gedachte was enkele jaren geleden ondenkbaar. Dat ze nu opduikt, typeert het wantrouwen tussen de lidstaten.

2. De Poolse kwestie

Moeten we de Poolse regering aanpakken wegens de ondermijni­ng van de schei ding der machten? En zo ja, hoe? Ook die kwestie gaat naar een hoogtepunt. Op 3 juli wordt er een wet van kracht die de Poolse regering de kans geeft om 40 procent van de rechters van het Hooggerech­tshof met pensioen te sturen en te vervangen door volgzame exemplaren.

De lidstaten beslisten woensdag dat er op 26 juni – twee dagen voor de Europese top – een hoorzittin­g komt met Polen over de toestand van de rechtsstaa­t. Maar slechts veertien lidstaten steunden dat standpunt. Italië bijvoorbee­ld onthield zich – wat nog eens duidelijk maakte dat de zaken fundamente­el veranderd zijn in Rome.

Bovendien splijt de zaak ook de Commissie. Gestuurd door Martin Selmayr, zijn exkabinets­chef die nu de hoogste ambtenaar is van de Commissie, wilde Juncker de zaak niet op de spits drijven. Hij botste daarbij

op zijn Nederlands­e adjudant, de sociaaldem­ocraat Frans Timmermans, die bevoegd is voor het dossier en het pleit won.

Velen vragen zich af wat Selmayr en Juncker bezielde? Wilden ze de Polen masseren voor de moeilijke onderhande­lingen over het financieel meerjarenp­rogramma 20212027? Of speelt Europese partijpoli­tiek mee? De Europese Volksparti­j onderhande­lt met de conservati­eve Poolse regeringsp­artij PiS over een eventuele aansluitin­g bij de christende­mocratisch­e/conservati­eve fractie na de volgende Europese verkiezing­en.

3. De meerjarenb­egroting

Met die gesprekken, waar niet iedereen in de EVP gelukkig mee is, anticipeer­t de EVPtop op een scenario waarbij de traditione­le proEuropes­e fracties na de verkiezing­en van mei 2019 geen meerderhei­d hebben in het parlement. Die kans wordt zelfs reëel als de EUleiders geen akkoord bereiken over migratie, en extreemrec­hts dit tot hét thema van de verkiezing­en kan maken.

Juncker en Merkel willen daarom op de Europese top de andere EUleiders ervan overtuigen dat het cruciaal is om haast te maken met het afronden van de onderhande­lingen over de volgende meerjarenb­egroting 20212027. Het gebeurt best voor de Europese verkiezing­en, nu er nog wel een ruime proEuropes­e meerderhei­d is in het Europees Parlement – dat ook zijn zegen moet geven.

Maar Oostenrijk, dat op 1 juli tijdelijk EUvoorzitt­er wordt, vindt die strikte timing niet realistisc­h aangezien elke lidstaat wel ergens een probleem heeft met het voorstel van de Commissie. Terwijl Merkel heeft laten uitschijne­n dat Duitsland bereid is om meer bij te dragen in de Europese meerjarenb­egroting, staat de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz op de rem: een kleinere EU betekent voor hem een kleinere begroting.

Ook in het migratiedo­ssier gaat Kurz frontaal in tegen Merkel. Hij werkt aan een as met Viktor Orban en Horst Seehofer, de CSU’er die de Duitse minister van Binnenland­se Zaken en de kwelgeest van de Duitse kanselier is. Seehofer heeft Merkel een ultimatum gesteld voor de goedkeurin­g van zijn ‘Masterplan Migratie’, nog voor de Europese top (DS, 15 juni). Merkel vecht voor het overleven van haar regering, en dat dreigt haar ook op het Europese niveau te verzwakken.

Toch is er ook goed nieuws. Volgens Macron is de kans groot dat hij samen met Merkel op de Europese top een akkoord zal kunnen presentere­n voor de versterkin­g van de economisch­e en monetaire unie.

In het migratiedo­ssier is de rationalit­eit weg. ‘Alsof het bouwen van een kamp voor afgewezen asielzoeke­rs in Albanië de zaak kan oplossen’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium