De Standaard

Na Kim, op naar Poetin!

De entourage van president Trump is al volop bezig met de voorbereid­ing van zijn volgende stunt: een persoonlij­ke ontmoeting met Vladimir Poetin.

- KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I President Trump bevestigde vrijdagoch­tend tegenover journalist­en het gerucht dat al enkele dagen circuleerd­e in de Amerikaans­e en Russische media: nog deze zomer gaat hij ‘mogelijk’ samenzitte­n met de Russische president Vladimir Poetin tijdens een bilaterale ontmoeting. Ook Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov bevestigde tegenover het persbureau RIA dat Moskou zo’n ontmoeting ‘niet uitsluit’.

Het idee werd blijkbaar voor het eerst geopperd tijdens een telefoonge­sprek tussen Trump en Poetin in maart of april, waar de beide presidente­n elkaar uitnodigde­n voor een bezoek aan elkaars hoofdstad. Hun diplomatie­ke diensten kregen nadien de opdracht de details voor een mogelijke ontmoeting uit te werken. Vorige week bevestigde Poetin dat hij ‘klaar’ is voor een ontmoeting en dat de bal nu in het kamp van de Amerikanen ligt.

Wenen lijkt alvast een optie als locatie van de ontmoeting. Poetin, die de drijvende kracht is achter het plan, zou hierover al gepraat hebben met de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz tijdens een recent bezoek aan Oostenrijk. Dat schreef de Wall Street Journal eerder deze week. Kurz zou het voorstel doorgespee­ld hebben aan het Witte Huis. John Hooker, een senior director van de Amerikaans­e Nationale Veiligheid­sraad, noemde volgens het Russische persbureau Tass Wenen een ‘logische locatie’. Oostenrijk is geen lid van de Navo, Wenen is dus ‘neutraal’ terrein.

Ook de exacte timing is nog onduidelij­k. Maar Trump wordt deze zomer wel verwacht in Europa, voor de Navotop van 11 en 12 juli in Brussel.

Voer voor een pittig gesprek tussen de twee leiders is er genoeg. Kort na het aan treden van Trump leken de twee presidente­n elkaar wel te kunnen waarderen, of toch te respectere­n. Maar intussen is de relatie van kwaad naar erger gegaan. De aanvaringe­n tussen de VS en Rusland volgden elkaar in ijl tempo op. Over Oekraïne. Over Syrië, waar Rusland Bashar alAssad steunt maar de VS hem hebben gebombarde­erd als vergelding voor het gebruik van chemische wapens. Over de vergiftigi­ng van de Russische exspion Sergei Skripal en zijn dochter in GrootBritt­annië, waarna ze grote aantallen van elkaars diplomaten het land hebben uitgezet. Over de Russische militaire ‘oefeningen’ aan de Europese grenzen. Om nog te zwijgen over het onderzoek van special counsel

Robert Mueller naar de Russische connecties van Trumps campagnete­am, en de vermeende beïnvloedi­ng van de verkiezing­en door Rusland.

Scheldpart­ijen

Trump heeft nochtans al sinds zijn aantreden gezegd dat hij de relaties met Rusland wil verbeteren. Nu Poetin herverkoze­n is en daarom wat minder met de spierballe­n moet rollen voor het thuisfront, lijkt blijkbaar het moment aangebroke­n om de plooien weer wat glad te strijken. Volgens de Amerikaans­e media is het vooral Poetin die aanstuurt op een ontmoeting.

Tijdens zijn niet geplande gesprek met journalist­en bij het Witte Huis vrijdag herhaalde Trump nog eens dat Rusland volgens hem opnieuw welkom moet zijn op de bijeenkoms­ten van de G7.

Op de jongste bijeenkoms­t van de G7, afgelopen weekend, schoffeerd­e Trump de andere staatshoof­den en regeringsl­eiders met die uitspraak. Dat deed hij nog meer toen hij zijn handtekeni­ng onder de slotverkla­ring van de top introk na een aanvaring met de Canadese premier en gastheer Justin Trudeau, terwijl hij onderweg was naar Singapore voor zijn ontmoeting met de NoordKorea­anse leider Kim Jongun.

Het valt niet uit te sluiten dat zich een gelijkaard­ig scenario afspeelt in juli. De onberekenb­are Trump heeft al herhaaldel­ijk kritiek geuit op de andere Navolidsta­ten, die niet voldoen aan hun financiële verplichti­ngen. Zelfs het nut van de Navo zelf heeft hij al in vraag gesteld. Zal de Navotop ook eindigen in een scheldpart­ij van Trump tegen de westerse bondgenote­n, waarna hij zichzelf handenschu­ddend met Poetin in Wenen gaat koesteren in de aandacht van de wereldpers?

Even spectacula­ir en historisch als de ontmoeting met Kim Jongun zal een bilaterale top met Poetin echter niet worden. De twee mannen hebben elkaar immers al een paar keer ontmoet, maar dat was telkens in het kader van bredere fora zoals de G20top in juli vorig jaar in Hamburg. De twee hebben elkaar naar verluidt ook al een keer of acht gebeld sinds Trump in het Witte Huis zit. Maar het zou nu wel de eerste keer zijn dat ze elkaar onder vier ogen spreken op een bilaterale ontmoeting.

Voer voor een pittig gesprek tussen de twee leiders is er genoeg. De aanvaringe­n tussen de VS en Rusland volgen elkaar in ijl tempo op

 ?? © afp ?? In juli vorig jaar zaten Vladimir Poetin en Donald Trump al eens samen in de marge van de G20top In Berlijn.
© afp In juli vorig jaar zaten Vladimir Poetin en Donald Trump al eens samen in de marge van de G20top In Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium