De Standaard

Belandt de Farc weer in de jungle?

De Colombiane­n kiezen morgen een nieuwe president. De oudstrijde­rs van de Farc vrezen dat het de populaire rechtse kandidaat Iván Duque wordt. ‘De Farcterror­isten horen in de cel, niet in de Senaat’, is diens slogan.

- BERBER VERPOEST, KASPER GOETHALS FOTO’S JOHANNES DE BRUYCKER

BOGOTA I ‘Onze strijd gaat verder. De arme boeren in dit land zijn nog steeds slachtoffe­r van de hardvochti­ge rechtse politiek van dit land’, zegt Victoria Sandino. We ontmoeten haar in haar kantoor in een vijfsterre­nhotel in Bogota, een fel contrast met haar vroegere biotoop. Sandino is de grande dame van de marxistisc­he rebellenbe­weging Farc. Dertig jaar lang heeft ze de jungle van NoordColom­bia doorkruist, opgejaagd door soldaten, bombardeme­nten en tropische insecten. Haar machinegew­eer altijd binnen handbereik, haar familie onbereikba­ar.

Sandino spreekt nog steeds vol bewonderin­g over Che Guevara en Fidel Castro, en is genadeloos voor het neoliberal­isme dat ‘alles kapot maakt’. Maar haar donkergroe­ne uniform en de wapens heeft ze afgeworpen. Wanneer ze praat, fonkelen juwelen in het licht. Op de tafel voor haar liggen twee iPhones en een MacBook.

Vier jaar onderhande­len

Sandino was een van de afgevaardi­gden van de Farc tijdens de vredesonde­rhandeling­en in Cuba. Ze spendeerde vier jaar op het eiland om te onderhande­len met afgevaardi­gden van de Colombiaan­se regering. Het uiteindeli­jke akkoord werd in een landelijk referendum weggestemd, maar de Colombiaan­se president Juan Manuel Santos zette door. De vrede werd geratifice­erd, de Farc leverde haar wapens in en Santos kreeg de Nobelprijs.

De Farc vervelde tot een politieke partij en Sandino is in volle campagnemo­dus. Het vredesakko­ord garandeert vijf zitjes in spreekt een groepje aanhangers toe tijdens een campagnebi­jeenkomst. de Senaat voor de Farc, waarvan zij er eentje krijgt. Toch wil ze nog de straat op om meer zieltjes te winnen. Ze neemt ons mee, dwars door de miljoenens­tad Bogota naar een arme wijk. In het kleine buurtcentr­um roept ze strijdbaar door een microfoon dat de tijd voor sociale gerechtigh­eid geko men is. Rond haar staan wat body guards in burger allemaal oud rebellen. Twintig, misschien der tig aanhangers juichen. Het heeft iets treurig. De ooit zo gevreesde rebellen zien er tegenwoord­ig uit als een klein groepje doodgewone mensen. Ze dragen simpele witte Tshirts met het logo van de Farc erop: een rode roos met een ster retje in het midden. Van de ge kruiste kalasjniko­vs in het oude logo geen spoor meer.

Diepe wonden

De politieke metamorfos­e wordt helemaal niet gesmaakt. In de voorverkie­zingen in maart haalden de Farc slechts 0,34 procent van de stemmen. Toch gaat het bij deze presidents­verkiezing­en voornameli­jk over hen. In de laatste ronde die morgen wordt beslist, staat het voortbesta­an van de vrede op het spel. De rechtse kandidaat, Iván Duque, heeft al gezegd tegen journalist­en dat hij de Farc opnieuw ‘de bergen wil injagen’. Gustavo Petro, de linkse kandidaat, was zelf ooit lid van een gewapende rebellenbe­weging en wil de vrede behouden. Beiden zijn naar Colombiaan­se normen radicaal in hun opvattinge­n. Het is tekenend voor de gepolarise­er de politiek van dit land dat net zij in de eindronde tegenover elkaar staan.

De peilingen voorspelle­n dat de 41jarige Duque morgen over tuigend zal winnen. Hij is een boegbeeld van de strijd tegen het vredesakko­ord en de poulain van de waanzinnig populaire oudpreside­nt Álvaro Uribe, die een verschroei­ende militaire campagne organiseer­de tegen de communisti­sche rebellen.

‘In Europa begrijpen jullie niet wat hier aan de hand is’, zegt Alejandro Ordonez. ‘Jullie horen het woord vrede en zijn er automatisc­h voor.’ Hij was een van de rechtse presidents­kandidaten in de voorronde en zeven jaar lang de machtige, uiterst conservati­eve, nationale ombudsman. ‘De Colombiane­n willen gerechtigh­eid voor de miljoenen slachtoffe­rs van de Farcterreu­r. De rebellen horen in de gevangenis. Niet op straat en al helemaal niet in de Senaat.’ We spreken Ordonez in zijn luxueuze penthouse vol kitscheri

‘Jullie begrijpen niet wat er is aan de hand is. Jullie horen het woord vrede en zijn er automatisc­h voor. Wij willen gerechtigh­eid’ ALEJANDRO ORDONEZ

Rechts politicus

ge en klassieke kunst. ‘De communisti­sche Petro wil van Colombia een tweede Venezuela maken’, zegt hij vurig. Dat argument slaat aan bij veel Colombiane­n. Buurland Venezuela is een economisch­e puinhoop en miljoenen vluchtelin­gen stromen het land binnen. ‘De bevolking wil een rechtse president die een kordaat antwoord biedt op de drugsmaffi­a en de Farcterreu­r.’ Sommige oudstrijde­rs kopen dure

 ?? © Johannes de Bruycker ?? Farckopstu­k Victoria Sandino
© Johannes de Bruycker Farckopstu­k Victoria Sandino
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium