De Standaard

Budget vzw De Rand met 40 procent opgetrokke­n

- ELKE MEERT

Pierre Deneyer dient zijn ontslag in als burgemeest­er van Galmaarden. Hij trekt zich ook terug als lijstduwer voor de CD&Vlijst in oktober.

GALMAARDEN I In januari kondigde Pierre Deneyer nog aan dat hij zou opkomen als lijstduwer bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Zijn ambitie om burgemeest­er van Galmaarden te blijven stak hij ook niet onder stoelen of banken. Deneyer zit al 36 jaar in de politiek. Eerst als OCMWvoorzi­tter, daarna als schepen en sinds 2000 als burgemeest­er. In oktober zou hij voor de zevende keer opkomen, maar dat gaat niet door. Hij neemt met onmiddelli­jke ingang ontslag.

‘Ik heb beslist om te stoppen als burgemeest­er en ook geen kandidaat meer te zijn voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen’, zegt Deneyer. ‘Mijn brief naar de minister van Binnenland­se Zaken is al verstuurd, dus ik hoop dat hij mijn ontslag snel aanvaardt. Het voelt als een opluchting, al zal ik het personeel missen.’

Onderzoek

Onlangs raakte bekend dat het parket HalleVilvo­orde een onderzoek voert naar de gemeente Galmaarden. Daarbij zouden al meerdere personeels­leden van de dienst Grondgebie­dszaken ondervraag­d zijn. Het onderzoek zou te maken hebben met een dispuut tussen een personeels­lid van de dienst en Deneyer.

Veel wil de burgemeest­er daar niet over kwijt. ‘Het is maar één van de redenen waarom ik ontslag neem’, zegt hij.

Wie hem na de verkiezing­en zal opvolgen, is nog onduidelij­k. ‘CD&V zal een kandidaatb­urgemeeste­r moeten voordragen. Dat voorstel gaat dan naar de gouverneur, die de geloofsbri­even zal onderzoeke­n en een andere burge meester zal aanstellen’, zegt Deneyer.

Dinsdag geeft hij meer uitleg in een persconfer­entie.

Transparan­tie

De oppositiep­artij NVA en nieuwe partij Gemeentebe­langen Galmaarden (GB.G) reageren kritisch. ‘Een typisch voorbeeld van de oude politieke cultuur’, reageert de NVAvoorzit­ter Rudy Thiebaut. ‘Na 35 jaar hetzelfde beleid is er een gebrek aan democratis­che controle ontstaan. Het is tijd voor een nieuwe wind in het politiek landschap. Het bestuur heeft al die jaren te weinig transparan­tie getoond. We hopen dat nu alles op tafel wordt gegooid. We hopen dat het parket zijn werk kan doen.’

‘Het personeels­beleid tart alle verbeeldin­g, maar ook de oppositie heeft er niets mee gedaan’, zegt Henk Goegebuer van GB.G. ‘We vrezen dat er nog veel lijken uit de kast zullen vallen. Ons project komt duidelijk op tijd.’

De vzw De Rand kan dit jaar rekenen op een budget van

5,7 euro, 40 procent meer dan vorig jaar. Ben Weyts, Vlaams minister voor de Vlaamse Rand, spreekt van een ‘nooit geziene budgetverh­oging’. Volgens Weyts wordt er een miljoen euro geïnvestee­rd in de vergroenin­g van de zeven Gemeenscha­pscentra van vzw De Rand. De middelen komen uit het Vlaamse Klimaatfon­ds. De bedoeling is om energiebes­parende maatregele­n te nemen, zoals de plaatsing van hoogrendem­entsbeglaz­ing en gastellers en het opmaken van een lichtplan.

Er is ook een recurrente toelage van 500.000 euro, waarmee de vzw indien nodig een vangnet kan bieden voor het Vlaamse vereniging­sleven. (belga)

‘Mijn brief naar de minister van Binnenland­se Zaken is al verstuurd, dus ik hoop dat mijn ontslag snel aanvaard wordt. Het voelt als een opluchting’

PIERRE DENEYER

Burgemeest­er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium