De Standaard

Trukendoos

-

Een oproep tot menselijkh­eid en vrije meningsuit­ing van academici (DS 8 juni) botst op onbegrip, bijvoorbee­ld bij Mia Doornaert (DS 14 juni). Nochtans lijkt menselijkh­eid bewaken noodzakeli­jk, na ranzige tweets over een vluchtelin­genboot, ongefundee­rde uitspraken over vluchtelin­gen als oorzaak van stijgende armoedecij­fers, noodkreten van de jongerente­lefoon Awel over de psychische gevolgen van polarisati­e en identiteit­spolitiek ... Alle truken worden bovengehaa­ld om een eerlijk debat niet te hoeven aangaan.

Truc 1: relativeer het discours door te wijzen op extremere ontmenseli­jking elders, bijvoorbee­ld door het salafisme. Serieus? Moeten we het huidige stadium van dehumanise­ring in het Belgische discours omtrent vluchtelin­gen normaliser­en omdat er elders ter wereld verder gevorderde stadia zijn?

Truc 2: zet de academisch­e wereld weg als een links bastion vol politiek correcte peer pressure. Maar is het dan niet mogelijk dat een gedeeld inzicht tot een gezamenlij­k standpunt leidt?

Truc 3: leg de onderteken­aars zaken in de mond. De brief bevat géén pleidooi voor open grenzen, géén verlegging van de verantwoor­delijkheid voor het lijden van vluchtelin­gen en migranten, géén oneerlijke illusie dat er een (eenvoudige) oplossing bestaat. Wel is het een oproep om onze morele standaarde­n te bewaken en om de mens achter de vluchtelin­g of migrant te zien.

Wellicht nog problemati­scher is Doornaerts boodschap dat er tout court geen oplossing bestaat voor de migratiepr­oblematiek. In plaats van te erkennen dat oplossinge­n complex zullen zijn (zoals Hendrik Vos en Kati Verstrepen deden), en dat het migratievr­aagstuk verband houdt met politieke en economisch­e keuzes, verdedigt Doornaert een positie die de Europese burger van alle daadkracht ontdoet. Wie voorbij zijn navel kijkt, moet vaststelle­n dat de Europese verworvenh­eden óók gestoeld zijn op uitbuiting­smechanism­es van zowel mens als milieu in de thuislande­n van wanhopige vluchtelin­gen. Dat staat los van het feit dat corrupte en falende regimes tot migratie aanzetten, maar impliceert wel dat ‘hier’ óók een stukje van de puzzel ligt.

Het minimum wat we kunnen doen, is de ander erkennen én behandelen als een van ons, ook al vindt Doornaert dat naïef en ‘emotrippen­d’. Dat is de boodschap, daar hebben we voor getekend. Niet tegen iets of iemand, wel ter onderschri­jving van een verbinteni­s met onszelf: menselijkh­eid is een basisrecht. Daar zwijgen we niet over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium