De Standaard

REQUIEM VOOR EEN WERELDORDE

- PAUL GOOSSENS Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op zaterdag.

Ubent in deze tijd van vloeibare waarden en botsende waarheden op zoek naar zekerheden? Wel hier is er één: de wereldorde waarin u geboren werd, opgroeide of grijze haren kreeg, gaat voor de bijl. En het continent dat als eerste naar nieuwe ijkpunten op zoek moet, is Europa. Om het even of ze nu Angela Merkel, Yanis Varoufakis, David Brooks of Mark Rutte heten, allemaal zijn ze het erover eens dat de multinatio­nale orde, die na de Tweede Wereldoorl­og werd bedacht, in haar voegen kraakt en dat Europa in een onvermijde­lijke storm terechtkom­t. Ook voor Jonathan Holslag, die ondertusse­n tot goeroe van het Vlaamse strategisc­he denken promoveerd­e, is er geen twijfel mogelijk. Omdat ze op zwart zaad zitten, moeten de Verenigde Staten kiezen tussen de beveiligin­g van Europa en die van de Stille Oceaan. ‘Hun prioriteit is duidelijk: ze kiezen voor de Stille Oceaan.’

De show in Singapore en de opmerkelij­ke deal tussen Donald

Trump en Kim Jongun lijken zijn gelijk te onderstrep­en. Hun akkoord (?) kwam er twee dagen na de al even spectacula­ire show op de G7, de top van de zogenaamde rijkste landen, in Montreal. Met zichtbaar genoegen en een minimum aan tijdsverli­es verknalde Trump de hele reünie. Zijn optreden inspireerd­e The New York Times tot een bijtend commentaar. ‘Als een president van de VS een geheim gedetaille­erd plan zou opstellen om de Atlantisch­e alliantie te verbreken, dan zou dat plan een opvallende gelijkenis vertonen met het gedrag van Trump.’ Het is een prikkelend­e diagnose, maar echt overtuigen doet ze niet, want te veel Trump en te weinig structurel­e analyse.

Omdat de Amerikaans­e president met zijn brutale toeter en opgezwolle­n ego alle aandacht naar zich toe trekt, lijkt het erop dat hij en hij alleen de sloper van de bestaande wereldorde is. Fout. Hooguit is Trump een impulsieve onderaanne­mer, gespeciali­seerd in afbraakwer­ken. De echte breekijzer­s van de bestaande wereldorde hebben geen blitse blonde kuif en evenmin een naam of een ego. Op tv zie je ze niet verschijne­n, want het gaat om kurkdroge cijfers en ze confronter­en het Westen met de vervelende waarheid dat zijn hegemonie terminaal is. Tot voor kort was het Westen de locomotief van de mondiale economisch­e groei en de rest van de wereld volgde in de slipstream. Vandaag is de ‘rest’ de locomotief en is het Westen tot wagon gedegradee­rd.

Niet akkoord? De score van de fameuze G7 maakt veel duidelijk. Bij de oprichting in 1976 bedroeg haar aandeel in het wereldwijd­e bbp 45,3 procent. In 2015 was het nog slechts 31,5 procent en werd ze voorbijges­token door de E7, de zeven grootste opkomende economieën met China en India als koplopers, goed voor 36,3 procent van het wereldwijd­e bbp. In 1976 haalde die E7 met moeite 22,6 procent of niet eens de helft van het aandeel van het Westen. Als remonte kan het tellen en, signaleert professor Kishore Mahbubani in zijn provoceren­de essay ‘Is het Westen de weg kwijt?’, de kloof wordt de volgende jaren fors uitgediept. In 2050 zal de G7 slechts 20 procent van het wereldwijd­e bbp voor haar rekening kunnen nemen, de E7 daarentege­n 50 procent.

Mahbubani woont in Singapore, meent het goed met het kapitalism­e en kijkt met oosterse ogen naar de wereld. Zijn oordeel over het optreden van het Westen na de implosie van de SovjetUnie is ongenadig. ‘Eén woord verklaart waarom het Westen aan het einde van de Koude Oorlog de weg kwijtraakt­e: hoogmoed.’ Het koesterde zich toen in zelfgenoeg­zaamheid, leefde in een overwinnin­gsroes en bleef blind voor het kantelen van de economisch­e macht. Nu is er het pijnlijke ontwaken. ‘Al bijna tweehonder­d jaar dicteert het Westen de wereldgesc­hiedenis’, zegt Mahbubani. ‘Nu moet het leren die positie te delen of zelfs af te staan, en zich aan te passen aan een wereld die het niet langer domineert.’

Of Trump het zo ziet, kun je betwijfele­n, maar de afbraak van de oude orde is hem alvast toevertrou­wd. Multinatio­nale akkoorden, zoals dat van Parijs over het klimaat en het nucleaire vergelijk met Iran, worden opgezegd, handelsoor­logen opgepookt en tegelijker­tijd morrelt hij aan de legitimite­it van de Verenigde Naties, het sluitstuk van de naoorlogse wereldorde. Voor Trump is het allemaal ballast, want hinderlijk voor zijn America first. Dat project botst met de vitale Europese belangen. Als Trump al iets duidelijk maakt, is het dat de Amerikaans­e belangen en prioriteit­en zich steeds verder van de Europese verwijdere­n.

Vele Europeanen en Belgen onderschri­jven die analyse. Mooi, maar zo gauw er concrete beslissing­en op tafel liggen, begint het geschipper en gesjacher. Neem nu de vervanging van de F16’s. Gegeven de ontrafelin­g van de oude wereldorde en de marsrichti­ng van Trump is het toch ondenkbaar om de aankoop van Amerikaans­e toestellen te overwegen? Niet alleen teken je dan voor complete afhankelij­kheid van de VS, je hypothekee­rt – of saboteert? – een autonoom Europees defensiebe­leid. Als de F16’s dan toch aan vervanging toe zijn, komt alleen een Europees vliegtuig in aanmerking. Om glashelder­e politiekst­rategische redenen. Of dacht u misschien dat Rome destijds zijn militair alaam bij het Carthago van Hannibal kocht?

De echte breekijzer­s van de bestaande wereldorde hebben geen blonde kuif, geen naam en geen ego

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium