De Standaard

Niemand wil mij

Lore woonde anderhalf jaar in het ziekenhuis (en zij is niet de enige)

- MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL I Radja, een minderjari­g jongetje, woont al maanden in een Brussels ziekenhuis. Niet omdat hij moet herstellen van een ernstige ziekte, maar op bevel van de jeugdrecht­er. Door problemen thuis – een stiefvader die zijn geloof wilde opleggen – verwondde hij zichzelf door gif in te slikken. Een duidelijke noodkreet. Justitie greep in en wilde hem naar een jeugdinste­lling sturen. Door een acuut gebrek aan crisisopva­ngplaatsen werd voor een tussenoplo­ssing gekozen: een langer verblijf in het ziekenhuis, waar hij was opgenomen. Maar opvallend: dat ‘tijdelijk onderkomen’ duurt ondertusse­n al een halfjaar.

Wanneer ze kan, komt de moeder van Radja naar de pediatriea­fdeling. Toch vertoeft hij het merendeel van de tijd alleen op zijn kamer, of loopt hij rond in de gangen en maakt hij een praatje met patiëntjes van zijn leeftijd. Na school of tijdens het weekend zit hij naast de secretares­se, of doodt hij de tijd in de keuken. Radja eet hetzelfde als iedereen op zijn gang (al neemt een vrijwillig­er hem soms mee voor een croque monsieur in een bistro), en zijn kleren worden gewassen en gestreken door de diensten van het ziekenhuis.

Radja is geen alleenstaa­nd geval. Elk Brussels ziekenhuis met een kinderafde­ling voorziet in opvangplaa­tsen voor noodsituat­ies. Zo verblijven aan de UZ Jette een vijftigtal gevallen per jaar, en de UMC SintPieter, gelegen in de Marollen, telt permanent acht tot twaalf geplaatste jongeren, op een totaal van veertig bedden. ‘Gaande van pas geboren kinderen tot tieners van vijftien jaar’, zegt diensthoof­d Elisabeth Rebuffat.

Drie tot zes maanden

De redenen voor een plaatsing door de jeugdrecht­er kunnen uiteenlope­n: seksueel misbruik, fysiek geweld, achterstan­d in de motorische en psychosoci­ale ontwikkeli­ng als gevolg van verwaarloz­ing. Het gaat bovendien om allerlei soorten kinderen: van sanspapier­s die soms amper een woord Frans laat staan Neder lands spreken, tot jongeren afkomstig uit gegoede families.

‘Doorgaans blijven ze drie tot zes maanden’, zegt Rebuffat. ‘Sommigen vinden de passage traumatisc­h, anderen vinden het fijn. Maar evengoed duurt ook het langer, negen maanden bijvoorbee­ld, als we een plek zoeken voor iemand met autisme of een andere psychologi­sche verzwaring.’

Een extreem geval is dat van Lore, een meisje met een complexe aandoening, dat ruim anderhalf jaar in een verpleegin­richting verbleef. dS Weekblad reconstrue­erde haar uitzonderl­ijke verhaal. Rebuffat, maar ook haar collegadie­nsthoofden, doen wat mogelijk is om de kinderen zo goed mogelijk op te vangen – met een speeltuin op het dak van het ziekenhuis, door de schoolacht­erstand weg te werken in een speci

‘Jongeren met gedragspro­blemen vergen een specifieke begeleidin­g. En die kan ik niet bieden’

BRUSSELS DIENSTHOOF­D

aal daartoe voorzien lokaaltje, door een creatief hoekje in te richten. Maar de artsen blijven erbij dat het ziekenhuis geen ideale leefomgevi­ng is, deels door het gevaar op infecties zoals griep en bronchitis, deels door het gebrek aan omkadering. ‘Jongeren met gedragspro­blemen vergen een specifieke begeleidin­g’, aldus een Brussels diensthoof­d. ‘En die kan ik niet bieden.’

500 euro per nacht

Als de kinderen in het ziekenhuis terechtkom­en, valt de verantwoor­delijkheid praktisch grotendeel­s op de schouders van het medisch en ondersteun­end personeel — tot en met zelfs het voorzien van nieuwe kleren of het aanschaffe­n van schoolmate­riaal. Die kosten kan een ziekenhuis nergens recuperere­n.

Sowieso blijkt een opname van geplaatste kinderen een dure aangelegen­heid, met een prijskaart­je van ongeveer 500 euro per nacht per bed. Doorgaans draaien de ziekenfond­sen op voor die uitgaven. In andere gevallen is dat justitie, als die het plaatsings­bevel gaf, of het OCMW of Fedasil, als het gaat om gezinnen in financiële problemen of om migranten zonder papieren.

Toch is het financiële niet het grootste probleem. Wel dat ‘gezonde kinderen’ de bedden innemen van ‘zieke kinderen’, die daardoor niet de nodige verzorging kunnen krijgen. Zeker voor universita­ire instelling­en als het UZ Jette of het Erasmus Zieken huis, waar sowieso de complexe behandelin­gen binnenkome­n, komt dat niet altijd even handig uit. Maar het bevel van een jeugdrecht­er weigeren gaat niet. Alleen als de politie vooraf belt met de vraag naar plaats, lukt het soms om die af te wimpelen.

Tine Suykerbuyk, een Nederlands­talige jeugdrecht­er in Brussel, weet dat het plaatsen van jongeren in een ziekenhuis vroeger meer gebeurde dan vandaag, toch zeker aan Vlaamse kant. ‘Maar de kern van het probleem ligt bij het structurel­e gebrek aan crisisopva­ngplaatsen’, zegt ze. ‘Zolang dat niet opgelost raakt, blijft het helaas probleem aanslepen.’

dS Weekblad blz. 40 Extensive care

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium