De Standaard

Waarom ‘De rechtvaard­ige rechters’ ons stilaan gestolen kunnen worden

- TOM HEREMANS

Het was een bijzonder vreem de persconfer­entie, vrijdag ochtend in de raadszaal van het Gentse stadhuis. Het ging om een boekvoorst­el ling, van jeugdauteu­r Marc de Bel dan nog, maar toch was er veel volk. Veel oudere mannen in kaki afritsbroe­ken en beige mouwloze jasjes met opgestikte zakken. Navraag leerde dat ze tot de bevolkings groep van de amateurspe­urders behoor den. Er was ook veel pers. Er stonden zelfs camera’s van de nationale zenders opge steld. Nog sterker: er was een journalist van De Standaard aanwezig. En de inleiding werd niet verzorgd door de uitgever, wat toch de gewoonte is bij boekvoorst­ellingen, maar door de burgemeest­er van Gent, Daniël Termont. Liet die zich hier voor de kar spannen van het commerciël­e genie De Bel en diens uitgeverij Van Halewyck? Nee hoor, toeterde hij met lokale tongval: ‘Dit is van groot belang voor de stad en voor de Vlaamse kunstgesch­iedenis’.

Zou het? Het boek van De Bel heet De veertiende brief en is er weer eentje van dertien in een dozijn. Het belang voor de Vlaamse kunstgesch­iedenis zal van elders moeten komen. Van Gino Marchal misschien, een informatic­us uit het VlaamsBrab­antse Hoeilaart. Marchal heeft achterhaal­d waar De rechtvaard­ige rechters, het gestolen paneel dat tot in 1934 vastzat aan Het lam Gods van de gebroeders Van Eyck, zich bevindt. Hij heeft zijn theorie door Marc de Bel in een roman voor ‘jongvolwas­senen’ laten ver werken. Hij heeft zijn theorie ook aan de Gentse burgemeest­er uit de doeken gedaan, en aan de Gentse speurders die het dossier beheren. De burgemeest­er was naar eigen zeggen onder indruk, en hij is niet gauw onder de indruk. Hij was twee jaar geleden in ieder geval niet onder de indruk van het luxejacht dat Jeroen Piqueur had afge huurd in Cannes. Maar we wijken af.

Er zijn al honderden theorieën verkon digd over waar het paneel verborgen zit. De onnozelste was: opgerold in een buis. De minst tot de verbeeldin­g sprekende was: het hangt al lang terug, de kopie is gewoon het origineel. De leukste zijn gebaseerd op de dertien brieven die de dief onder het pseudoniem D.U.A. na de diefstal naar het bisdom stuurde om losgeld te eisen, en op de correspond­entie die nog wat later werd aangetroff­en bij Arsène Goedertier, een Wetterse makelaar die op zijn sterfbed had bekend te weten waar het paneel zich bevond. In het huis van Goedertier werden kopieën van de brieven gevonden, samen met allerlei aantekenin­gen en schetsen.

Al meer dan een halve eeuw proberen halve en hele garen die informatie te ont rafelen en er aanwijzing­en naar de berg plaats in te vinden. Het Gentse gerecht neemt ze niet allemáál ernstig, maar de meeste wel, ook als er graaf en breek werken aan te pas komen. En er komen vaak graaf en breekwerke­n aan te pas. In de SintGertru­diskerk in Wetteren, in 2002, op aangeven van de Gentse amateurspe­urder Gaston De Roeck. Niets gevonden. In een parkeergar­age aan de Gentse SintJansve­st in 2008, op aangeven van de Brusselse amateurspe­urder Franky De Smet. Volgens hem zat het paneel in een zinken kist in een oude waterput onder dat gebouw. Toen werd dwars door de betonnen vloer een gigantisch gat gekapt. Niets gevonden. Nochtans had een metaaldete­ctor aangegeven dat er iets zat. ‘Dat zal de wapening van het beton geweest zijn’, merkte een van de speurders beteuterd op.

Ook dit keer zullen er graafwerke­n aan te pas moeten komen, want volgens onze goede vriend Marchal ligt het paneel onder de Kalandeber­g, een stemmig pleintje in de voetganger­szone tussen het SintBaafsp­lein en de Kouter. Hoe hij daartoe kwam, legde hij op de persconfer­entie uit aan de hand van enkele notitiebri­efjes van Goedertier, en een plattegron­d van de stad Gent. De theorie is te gek voor woorden en haast niet te reproducer­en. Het komt erop neer dat enkele genummerde krabbels van Goedertier hem tot vier panden in het centrum van Gent brachten, en dat die vier panden op precies 152 meter van de Kalandeber­g liggen. Als je de juiste omwegen neemt, welteverst­aan. Die ‘152 meter’ zitten ook ergens in de aantekenin­gen van Goedertier. Bovendien, wist Marchal nog te melden, passeerde Goedertier wekelijks langs de Kalandeber­g op weg naar zijn stamkroeg, en waren daar toen riolerings­werken aan de gang. Daarbij werd een ‘geheime gang’ ontdekt naar het pand waar nu de winkel Max Mara is gevestigd. Die gang is net breed genoeg om het paneel in op te bergen. Wie nu nog aan mijn theorie twijfelt, zag je Marchal denken, moet wel van erg slechte wil zijn. Applaus op alle banken.

Het is nauwelijks te bevatten dat mensen die geen kaki afritsbroe­ken en beige mouwloze jasjes dragen, deze nerdy flauwekul ook maar een seconde ernstig nemen. Bovendien: De rechtvaard­ige rechters is, als puntje bij paaltje komt, een houten plaat met wat verf op. Wat zou daar nog van overblijve­n na tachtig jaar onder de grond te hebben gezeten? De kopie, afgewerkt kort na WO II, heeft al die tijd in een droge ruimte gehangen en is al aan restaurati­e toe. Hou nu toch eens op met die onzin.

Over onzin gesproken. Termont riep de wereldbevo­lking op niet meteen met pikhouweel en schop de bestrating van het Gentse pleintje te komen opbreken. De onderligge­nde boodschap was natuurlijk: kom allemaal eens naar Gent om iets te eten en te drinken. De vestiging van Pain Quotidien aan de Kalandeber­g gaat gouden tijden tegemoet. Net als Marc de Bel, natuurlijk. Het gestolen paneel (of de kopie, daar willen we vanaf zijn).

‘De rechtvaard­ige rechters’ is, als puntje bij paaltje komt, een houten plaat met wat verf op. Wat zou daar nog van overblijve­n na 80 jaar onder de grond te hebben gezeten?

De Kalandeber­g, waaronder blijkbaar een houten plaat van anderhalve meter lang ligt weg te rotten.

 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium