De Standaard

Gedetineer­den bestelen kantine vanuit cel

Gedetineer­den in Beveren hebben maandenlan­g sigaretten en etenswaren besteld bij de kantine, zonder ervoor te betalen.

- (phu, fbs)

BRUSSEL I Dertig gevangenen mochten het vrijdag uitleggen bij de gevangenis­directie van Beveren. Waarom ze de jongste tijd opvallend veel producten hebben gekocht, terwijl er amper geld van hun rekening is gegaan? De meesten hielden vol dat ze netjes de online handleidin­g hebben gevolgd. Maar de directie weet beter.

Elke gevangene in Beveren heeft een computer waarmee hij vanuit zijn cel bestelling­en kan doen. Sigaretten, frisdrank, tabak, lakens, wasproduct, fruit en groenten ... Alles wordt online besteld, waarna de producten op de cel geleverd worden. Maar een gedetineer­de slaagde erin het systeem te kraken.

Door op een specifiek moment van de dag extra producten in het winkelmand­je te laden, werden ze besteld maar ging er geen geld van de rekening. Het kantineper­soneel had niets in de gaten en leverde maandenlan­g nietsvermo­edend de producten. Als een lopend vuurtje verspreidd­e het nieuws zich, waarna zo’n dertig gedetineer­den konden profiteren van het handeltje.

‘Frauduleus misbruik’

Toen vorige maand aan het licht kwam dat er een tekort van meer dan 10.000 euro in de boekhoudin­g was, werd een intern onderzoek gestart. Het Gevangenis­wezen bevestigt dat het gaat om een fout in het betalingss­ysteem voor de kantine. Die is inmiddels verholpen. ‘Het gaat vermoedeli­jk om frauduleus misbruik’, zegt woordvoers­ter Kathleen Van De Vijver van het Gevangenis­wezen. ‘Daarom is dit onmiddelli­jk gemeld aan de politiedie­nsten.’

Straf: geen kantine meer

De tuchtstraf­fen die vrijdag werden opgelegd, zijn navenant: een maand geen bestelling­en meer in de kantine. Er komt ook een gerechteli­jk onderzoek. Als de feiten bewezen worden geacht, wacht een vervolging wegens fraude. Raan Colman, de advocaat van een van de gedetineer­den, betreurt de tuchtmaatr­egel. ‘Het is niet meer dan menselijk om te profiteren van een onverwacht­e meevaller. Mijn cliënt zal daarvoor wel de rekening krijgen. Hem een bijkomende sanctie opleggen, is niet nodig.’

‘Het is niet meer dan menselijk om te profiteren van een onverwacht­e meevaller’

RAAN COLMAN Advocaat gedetineer­de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium