De Standaard

GEEN RELLEN, WEL VERBROEDER­ING

- © Kristof Vadino

Vierhonder­d extra politieage­nten had de stad Brussel opgevorder­d voor de risicomatc­h MarokkoIra­n vrijdagavo­nd. In november waren er zware rellen na de WKkwalific­atie van de Marokkaans­e nationale ploeg. Dit keer nam de politie geen enkel risico. Het Brusselse Beursplein was als mogelijke verzamelpl­aats van relschoppe­rs geïdentifi­ceerd.

Wie zich vanuit Molenbeek langs de Dansaertst­raat richting centrum begaf, kon sporadisch een toeterende auto spotten, maar daar bleef het ook bij. Rond acht uur verzamelde­n de eerste Iraanse supporters voor het Beursgebou­w, gretig juichend en glimlachen­d voor de aanwezige camera’s. Na een flauwe match had Iran toch nog met 0–1 weten te winnen. Beetje bij beetje stroomden ook de Marokkaans­e supporters toe.

Wie rellen had verwacht, kwam van een koude kermis thuis. Nadat de twee groepen – een honderdtal Marokkaans­e supporters versus een tiental Iraanse – elkaar wat hadden aangegaapt, sprongen ze naar elkaar toe. Niet om op de vuist te gaan, wel om lachend te verbroeder­en. De aanwezige politie en stadswacht­en, inclusief ronkende heli boven het centrum, lieten begaan.

Er was uiteindeli­jk toch een incident, maar dat had niets met voetbal te maken. Een stevig geïntoxice­erde man werd onder luid boegeroep van alle supporters naar een combi begeleid.

De supporters probeerden dapper de sfeer erin te houden, maar een uurtje na afloop van de match was van het WK op het Beursplein niets meer te merken.

Volgens Ilse Van de Keere, woordvoerd­er van de politiezon­e Brussel, deden zich nergens in de hoofdstad incidenten voor. (sgz)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium