De Standaard

Cello spelen in de scanner

- © Radio Canada

Als mensen een nieuwe vaardighei­d leren, dan groeit het bijbehoren­de hersengebi­ed. Maar welk gebied, en met hoeveel? Dat kun je bestuderen onder een scanner.

Indiana Wollmann en collega’s van de Universite­it van Montreal en de Sorbonne zochten het uit voor cello spelen, vertellen ze in PNAS.

Makkelijke­r gezegd dan gedaan. Het tunneltje van een MRIscanner is veel te smal voor een cello. Een elektrisch­e cello dan maar, want die kan zonder klankkast. En o ja, een ministrijk­stok, met bijbehoren­de aanpassing in speelstijl.

Volgende probleem: zo’n MRIscanner bevat een enorme magneet, die metalen snaren zó van de cello zou rukken. Terug naar de aloude darmsnaren dan maar? Daarmee kun je geen elektrisch­e cello aandrijven: die detecteert de beweging van metalen snaren in een magneetvel­d. Maar gelukkig is voor basgitaren ooit een systeem ontwikkeld met optische ogen die de trillingen van rubbersnar­en waarnemen.

Nu de speler nog een metaalloze koptelefoo­n en een spiegeltje boven zijn vastgezett­e hoofd Muziek onder de scanner.

geven, zodat hij handen en snaren kan zien, en we kunnen beginnen.

De onderzoeks­ters vonden 13 vrijwillig­ers bereid om zich te laten scannen voor ze ooit een cello hadden vastgehad, en na 1 en na 4 weken les.

En jawel: de gehoor en motorische gebieden, en hun onderlinge verbinding­en, breidden uit. Bij de beste leerlingen het meest.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium