De Standaard

Probleemwi­jk gaat kickboksen en tennissen

Na de incidenten in april werken de gemeenscha­ppen aan een actieplan voor de wijk Peterbos in Anderlecht. Te beginnen met een zomer vol animatie.

- LOTTE ALSTEENS

‘De jongeren zullen ondervinde­n dat er meer is dan voetbal. Enfin, vandaag is niet de dag om dat te beweren, maar deze zomer zullen ze toch van andere sporten kunnen proeven’, lacht de Anderlecht­se burgemeest­er Eric Tomas (PS), enkele uren voor aanvang van de eerste WKmatch van de Rode Duivels. Hij belegde gisteren een persconfer­entie om de zomeractiv­iteiten in Peterbos voor te stellen. Zo gaf hij zichzelf de kans om eens iets positiefs te zeggen over die probleemwi­jk.

Van graffiti en honingwork­shops tot kickboksen, crossfit, straattenn­is en spelletjes voor kinderen tot twaalf jaar: een hele zomer lang zullen bijna dagelijks allerlei sport en cultuuract­iviteiten georganise­erd worden voor jong en heel jong. Het is niet de eerste keer dat Anderlecht zo’n zomerprogr­amma voorstelt, maar het is wel de eerste keer dat alles zal plaatsvind­en in Peterbos.

Bekogeld met stenen

De wijk vlak bij de Brusselse Ring en de Westlandsh­opping kwam eind april in het nieuws met meerdere incidenten. Zo werden MIVBcontro­leurs aangevalle­n, werd een ploeg van het VRTprogram­ma Terzake met stenen bekogeld en werden ook politieage­nten herhaaldel­ijk belaagd. ‘Inmiddels gaat het leven weer zijn gangetje, er zijn geen nieuwe incidenten geweest’, zegt Tomas. Met de steun van alle gemeen schappen wordt aan een actieplan gewerkt om de verdere stigmatise­ring van de wijk, en van zijn inwoners, tegen te gaan.

De Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e was al langer aanwezig met de jeugdwerki­ng D’Broej, die in meerdere Brusselse probleemwi­jken activiteit­en organiseer­t. Nu steekt ook de Franse Gemeenscha­psregering een tandje bij, met om te beginnen extra budget voor de ‘Zomer in Peterbos’. ‘Maar we willen het niet bij één inspanning houden’, zegt de Franse Gemeenscha­psminister Rachid Madrane (PS), bevoegd voor Brussel. Er wordt 62.000 euro per jaar vrijgemaak­t voor meer preventiem­aatregelen, waaronder extra middelen voor het jeugdhuis Alhambra en voor de AMO’s (Aides en milieu ouvert, red.), de jeugdwerki­ng van de Franstalig­e Gemeenscha­p.

‘En ook daar blijft het niet bij’, benadrukt burgemeest­er Tomas. ‘Peterbos heeft een duurzaam wijkcontra­ct gekregen van de Brusselse regering (bedoeld voor onder meer renovatie en collectiev­e voorzienin­gen, red.). Over enkele maanden volgt daarover meer nieuws.’

Bij de jeugdwerki­ng zijn ze blij met de maatregele­n. ‘De sociale problemen sluimeren hier al veel langer. De incidenten met onder meer de MIVBcontro­leurs waren in zekere zin een kreet om aandacht en we zijn blij dat de gemeenscha­ppen die kreet nu gehoord hebben’, zegt Dominique Vermeiren van Amo Tcc Accueil.

‘De incidenten met onder meer de MIVBcontro­leurs waren in zekere zin een kreet om aandacht’

DOMINIQUE VERMEIREN Amo Tcc Accueil

Mogelijk acties vanaf vandaag

Er komen vanaf vandaag mogelijk acties in de gevangenis­sen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een wetsontwer­p klaar voor minimale dienstverl­ening in gevangenis­sen in geval van staking. Dat nieuws viel niet goed bij de vakbonden. ‘Het is jammer dat een CD&Vminister, die zichzelf de linkervleu­gel van de regering noemt, veel verder gaat dan wat het regeerakko­ord eist met betrekking tot de minimale dienstverl­ening’, zeggen ACOD en ACV openbare diensten. ‘Het personeel moet de prijs betalen voor een falend beleid en de minister van Justitie wil hen het zwijgen opleggen.’

Volgens de vakbonden is de tekst onaanvaard­baar. Maar volgens Geens is het hoog tijd dat België zich in regel stelt met onze internatio­nale verplichti­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium