De Standaard

Euthanasie is een recht

Bejaarden verdienen alle steun voor hun levenseind­ewensen. Sommige zorginstel­lingen hebben evenwel nog een hele weg te gaan, vindt FREDDY MORTIER.

- Hoogleraar moraalfilo­sofie (Ugent), voorzitter van deMens.nu / Unie Vrijzinnig­e Vereniging­en Dat woonzorgce­ntra de eigen morele overtuigin­g aan bewoners opdringen, daar moet met wettelijke hefbomen komaf mee worden gemaakt. © Fred Debrock

FREDDY MORTIER Wie? Wat?

Met toenemende aandacht, en ook verontwaar­diging, lees ik de reeks ‘Rusthuis/sterfhuis?’ in De Standaard. Ze laat de feiten voor zich spreken, door de mond van mensen die hun laatste jaren doorbrenge­n in woonzorgce­ntra. Zo blijkt hoe een sociologis­che realiteit zich vertaalt in de ervaringen van bejaarden en hun naasten. Gegevens van het agentschap Zorg en Gezondheid tonen immers dat de mensen die wonen in de centra steeds zwaarder hulpbehoev­end zijn en daar steeds korter verblijven, gemiddeld twee jaar, tot zij daar – ook steeds vaker – sterven. Het hele bereik van de levenseind­ezorg gaat dan ook steeds meer behoren tot de kerntaken van die wooninstel­lingen. Uit wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat vele onder hen nog een hele weg af te leggen hebben wat betreft registrati­e, bespreking en vertaling naar een zorgplan van de levenseind­ewensen van hun bewoners. En we wisten het al uit gesprekken met Leifartsen: sommige hebben problemen met de optie euthanasie. De kwetsbare bejaarden over wie het hier gaat, hebben soms de grootste moeite, of slagen er helemaal niet in, om hun democratis­che recht uit te oefenen.

We weten inderdaad dat het om een recht gaat van de instelling­bewoner. Huize SintAugust­inus in Diest is in 2016 veroordeel­d, omdat het de uitvoering van euthanasie door een huisarts verhinderd­e. De rechtbank zag het woonzorgce­ntrum als het verlengstu­k van de eigen woning en oordeelde dat ‘het rusthuis niet het recht had om de euthanasie te weigeren op basis van gewetensbe­zwaren’. Dat het geweten werd ingeroepen, en niet het wetboek, bewijst dat het niet Een woonzorgce­ntrum is een verlengstu­k van de eigen woning.

om juridische bezwaren ging, maar om morele, in dit geval godsdienst­ig geïnspiree­rd. Het zal je maar overkomen in je eigen huis dat je huisbaas je verbiedt om gebruik te maken van een intiem recht, omdat zijn moreel gevoel of godsdienst dat niet toelaten. En dat je dan als terminale patiënt met kankermeta­stasen door je ‘zorginstel­ling’ per ambulance naar huis wordt gereden om daar te kunnen sterven.

In april 2018 dook een ander verhaal op over de Seniorie Ter Minne in Lebbeke, die niet alleen haar bewoners met een euthanasie­verzoek dwingt om elders te sterven, maar ook vragen naar voldoende pijnmedica­tie maar flauwtjes acht.

En nu zijn er dus de verhalen die de krant in deze reeks verzameld heeft. De oma (92) van Thalia, die niettermin­aal was, kreeg van het woonzorgce­ntrum De Buurt in Zoersel een aantal extra voorwaarde­n boven op de wettelijke opgelegd. Zo werd aan de kleindocht­er van de patiënte (na vier maanden) verteld dat er een wachttijd zou ingaan van twee maanden. Zes maanden dus, terwijl de wettelijke wachttijd één maand bedraagt. Dat was nodig om het ethisch comité zijn zeg te laten doen. Niet dat het wettelijk ook maar iets te zeggen heeft in de hele kwestie. Het is gewoon beleidsond­ersteunend voor de directie en wordt zelf niet extern gecontrole­erd, zoals ethische commissies in ziekenhuiz­en. Bovendien is deze toetsing vooraf van een euthanasie­vraag in strijd met de geest van de euthanasie­wet, die de praktijk achteraf laat toetsen door de Federale Evaluatie en Controleco­mmissie Euthanasie. Bewoners van zorgcentra worden daardoor gediscrimi­neerd in vergelijki­ng met andere burgers. Soms is er ook sprake van intimidati­e van de arts (DS 18 juni). De directeur van een woonzorgce­ntrum schold haar de huid vol, omdat ze wilde ingaan op het gegronde euthanasie­verzoek van een 97jarige met een opeenstape­ling van aandoening­en.

Arrogantie

Het wordt hoog tijd dat wettelijk paal en perk gesteld wordt aan de arrogantie waarmee bepaalde zorginstel­lingen hun wereldbeel­d opdringen aan patiënten en artsen. Kwetsbaar als ze zijn, verdienen de bejaarden in woonzorgce­ntra beschermin­g en steun, onder andere wat het volle bereik van de levenseind­ezorg betreft, euthanasie inbegrepen. Hun rechtsposi­tie zou kunnen versterkt worden door de erkennings­criteria voor die centra te herzien: de instelling­en moeten het zelfbeschi­kkingsrech­t van de bewoners respectere­n en waar nodig ondersteun­en, en mogen niet tussenbeid­e komen in de artspatiën­trelatie. Minimaal moet er de garantie zijn dat de toekomstig­e bewoner vooraf geïnformee­rd wordt over het levenseind­ebeleid van de instelling.

De instelling­en mogen niet tussenbeid­e komen in de artspatiën­trelatie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium