De Standaard

Europa werkt aan asielcentr­a in Noord-Afrika

EUleiders onderhande­len met landen uit NoordAfrik­a over de uitbouw van centra, om daar economisch­e migranten te scheiden van vluchtelin­gen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, wil dat de EUleiders volgende week op hun top in Brussel een nieuwe stap zetten in de strijd tegen de illegale migratie vanuit Afrika. De afhandelin­g van asielaanvr­agen in landen in NoordAfrik­a moet een uitweg bieden uit de nieuwe migratiecr­isis die ontstond als gevolg van het incident met de Aquarius en de spanningen binnen de Duitse regering (DS 18 juni).

Migranten die in de territoria­le wateren voor de kust opgepikt en gered worden, zullen naar ‘regionale ontschepin­gsplatform­s’ gebracht worden. ‘Zulke platforms moeten leiden tot een sneller onderschei­d tussen economisch­e migranten en men sen die internatio­nale beschermin­g nodig hebben. Dit zal de prikkel vermindere­n om de gevaarlijk­e reis aan te vatten’, staat in de ontwerpcon­clusies van de top die nu al circuleren.

De economisch­e vluchtelin­gen moeten zo snel mogelijk naar hun land van oorsprong teruggebra­cht worden. Migranten die wel kans maken op erkenning als vluchtelin­g, zouden via een luchtbrug hervestigd worden in de EU.

De lidstaten bespreken het voorstel donderdag een eerste keer. Maar de overtuigin­g wint bij steeds meer Europese leiders veld dat er iets moet worden gedaan buiten Europa, als het logistiek en juridisch haalbaar is. Dat bleek ook tijdens de jongste contacten die premier Charles Michel (MR) had met de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en Donald Tusk.

Enkele EUleiders voeren al gesprekken met collega’s in NoordAfrik­a. Of die landen instemmen met dit concept, is nog onduidelij­k. Zo is er een reëel risico dat het systeem een aanzuigeff­ect creëert. Is het houdbaar als de herkomstla­nden niet meewerken en duizenden migranten vast komen te zitten in die centra? En komt er dan een spreidings­plan in de EU voor wie erkend wordt als vluchtelin­g?

Een Europese diplomaat benadrukt dat het concept nog verder uitgewerkt moet worden. Vanwege het gevoelige karakter van de onderhande­lingen vermeldt de ontwerptek­st niet in welke landen de centra zouden komen. Zeker is dat ze financiële steun zouden krijgen in ruil voor het gebruik van hun grondgebie­d.

Om te anticipere­n op mogelijke kritiek, wijst de diplomaat erop dat het concept na het incident met de Aquarius verdedigd werd door Vincent Cochetel, speciaal gezant van UNHCR voor de Middelland­se Zee. ‘De Euro pese landen aan de Middelland­se Zee moeten hun verantwoor­delijkheid nemen, maar ook de landen van NoordAfrik­a’, verklaarde Cochetel. Hij wees erop dat dit model al gebruikt werd in de jaren zeventig in ZuidOostAz­ië bij de crisis met de Vietnamese bootvlucht­elingen.

België bestudeert het voorstel nog. Maar voor NVAvoorzit­ter Bart De Wever is het duidelijk dat België Tusk moet steunen. ‘Wat zijn die regionale platforms anders dan pushbacks die niet zo genoemd mogen worden? Dit is een totale ommekeer.’

‘We openen een nieuw hoofdstuk in de eurozone.’ De Duitse bondskanse­lier, Angela Merkel, heeft niet de gewoonte grote woorden te gebruiken. Maar op de persconfer­entie na haar ontmoeting met de Franse president, Emmanuel Macron, klonk ze behoorlijk bevlogen.

De twee voortrekke­rs van de Europese Unie waren het eens geraakt dat de negentien landen van de eurozone een gezamenlij­ke begroting moeten krijgen. Alleen op die manier kan de eurozone sta bieler en beter gewapend worden tegen financiële crises.

Merkel was lange tijd een koele minnaar van dat idee van Macron, maar gisteren ging de bondskanse­lier overstag. Frankrijk en Duitsland willen dat de eurolanden een gezamenlij­k budget krijgen dat gebruikt wordt voor investerin­gen die de negentien economieën dichter bij elkaar brengen en meer crisisbest­endig maken. ‘De bedoeling is dat de muntunie verder verdiept wordt en op termijn een echte economisch­e unie wordt’, klinkt het in de gezamenlij­ke verklaring.

Hoeveel geld de eurolanden in die gezamenlij­ke begroting moeten storten, is nog niet duidelijk. Hoe dat geld gebruikt kan worden evenmin. Volgens Macron moet hierover met de lidstaten nog onderhande­ld worden. Niet alle eurolanden staan te springen om in zo’n gezamenlij­ke begroting te stappen. Nederland, bijvoorbee­ld, heeft al ernstige bezwaren geuit. ‘Maar het zal om een reëel budget gaan, met jaarlijkse inkomsten en uitgaven. En het moet tegen 2021 van kracht worden’, zei Macron.

Daarnaast zal ook het Europese Stabilitei­tsmechanis­me dat in 2012 werd geïntroduc­eerd om de eurocrisis te bezweren – Griekenlan­d krijgt er geld uit – omgevormd worden tot een permanent Europees Muntfonds. Bedoeling is dat landen die om de een of andere reden in economisch­e en financiële problemen komen, er tijdelijk mee geholpen kunnen worden. Ze moeten dat geld nadien wel terugbetal­en.

‘Bedoeling is dat de muntunie verder verdiept wordt en op termijn een echte economisch­e unie wordt’

GEZAMENLIJ­KE VERKLARING MERKEL EN MACRON

Existentië­le uitdaginge­n

Het plan voor een gezamenlij­ke eurobegrot­ing is het meest concrete besluit van de ontmoeting, gisteren, op het Duitse slot Meseberg. Maar het topoverleg leverde ook een ‘Mesebergve­rklaring’ op waarin de twee sterkhoude­rs van de Europese Unie luid en duidelijk hun ambitie uitspreken om het Europese project verder uit te bouwen.

‘Frankrijk en Duitsland verbinden zich ertoe hun samenwerki­ng binnen de Europese Unie verder versterken, met de uitdrukkel­ijke bedoeling de eenheid tussen de lidstaten te vergroten en de unie efficiënte­r te maken.’ Merkel en Macron willen dat de verklaring tegen het einde van het jaar uitmondt in een nieuw ‘Elyséeverd­rag’ waarin de twee landen op tal van terreinen nauwer willen samenwerke­n.

De verklaring komt op een belangrijk moment. De Europese lidstaten zijn diep verdeeld over cruciale thema’s. De meest acute crisis is de aanpak van de migratie. Daarover moeten de staats en regeringsl­eiders volgende week een akkoord proberen te bereiken. Macron en Merkel erkennen dat de EU geconfront­eerd wordt met ‘existentië­le uitdaginge­n’, maar het enige adequate antwoord hierop is Europese samenwerki­ng, vinden ze. ‘Louter nationale en ongecoördi­neerde acties plaveien de weg voor falen en verdeeldhe­id.’

De twee leiders willen duidelijk ook inspelen op de onberekenb­aarheid van de Amerikaans­e president, Donald Trump. Daarom willen ze samen manieren zoeken om de EU sneller en krachtdadi­ger te laten optreden op het internatio­nale toneel. ‘We hebben behoefte aan een Europees debat over nieuwe formats zoals een Europese Veiligheid­sraad.’

 ?? © afp ?? De verklaring van Merkel en Macron komt op een belangrijk moment: de Europese lidstaten zijn diep verdeeld over onder meer migratie.
© afp De verklaring van Merkel en Macron komt op een belangrijk moment: de Europese lidstaten zijn diep verdeeld over onder meer migratie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium