De Standaard

NA DE BRUTE SCHEIDING IN DE VS

‘Er staan ons duizenden beschadigd­e levens te wachten’ YOKA VERDONER

- INE ROOX

BRUSSEL I De geluidsopn­ame van jonge, huilende kinderen die in het Spaans roepen om hun vader of hun tante, beroert ook in de VS de gemoederen. Bijna tweeduizen­d migrantenk­inderen zijn in april en mei van hun ouders gescheiden, nadat ze samen met hen de Amerikaans­e grens waren overgestok­en. Kinderen huilen zichzelf in slaap omdat ze niet weten waar hun ouders zijn, en een man uit Honduras pleegde zelfmoord in zijn cel, nadat hij van zijn kind was gescheiden.

De ouders worden opgesloten in gevangenis­sen, in afwachting van hun proces, terwijl er voor hun kinderen tijdelijk opvang wordt gezocht. De overheid plaatst hen in een opvangcent­rum of bij pleegouder­s, terwijl ze zoekt naar familieled­en in de VS bij wie ze voor langere tijd terechtkun­nen. Maar omdat die opvangcent­ra begin juni al haast volledig vol zaten, worden nu ook militaire bases, tentenkamp­en en voormalige warenhuize­n gebruikt om migrantenk­inderen op te vangen. Maandag gingen beelden de wereld rond die toonden hoe ze daar in een soort kooi achter stalen hekken slapen (DS 19 juni).

Leeftijd, naam, geslacht? Geen idee

De overheid scheidt ouders en kinderen, maar heeft geen werk gemaakt van een performant systeem waarbij ouders tijdens hun procedure gemakkelij­k met hun kinderen in contact kunnen blijven, en na afloop weer vlot met hen kunnen worden herenigd. Er is zelfs geen formele procedure die erover waakt dat ouders en hun kinderen na hun afwijzing sámen de VS worden uitgezet.

Volgens Erik Hanshew, een proDeoadvo­caat uit El Paso, rijst het probleem al bij de arrestatie. Soms wordt het dossier tegen de migrant opgestart, terwijl zijn kind nog bij hem is. Maar op andere momenten is het kind dan al weggehaald. ‘Als we de grenspolit­ie enkele dagen na een arrestatie om meer info vragen, horen we dat de agenten alleen weten dat de gearrestee­rde “een kind” bij zich had. Ze lijken geen idee te hebben van de leeftijd, de naam of het geslacht’, zegt de advocaat tegen het magazine The New Yorker.

Vlak na de arrestatie treden verschille­nde systemen in werking, met andere doelstelli­ngen. De grenspolit­ie heeft als taak de migranten op te pakken en zo snel mogelijk weer uit te zetten, terwijl de kinderen terechtkom­en in het zorgsystee­m. Dat werkt momenteel trager dan normaal, waardoor het gebeurt dat ouders het land al zijn uitgezet terwijl hun kinderen nog in Amerika zijn. En andersom: vanuit CentraalAm­erika is al gemeld dat jonge kinderen zonder hun ouders zijn teruggekee­rd, meldt de Amerikaans­e nieuws en opiniesite Vox.

In de pleegzorg, of whatever

Er vindt bijna geen enkele coördinati­e plaats tussen de grens en deportatie­politie en het zorgsystee­m dat zich over de kinderen ontfermt. Dat lijkt ook geen grote bekommerni­s voor dit Amerikaans­e bestuur. Toen het voor het eerst duidelijk werd dat de regeringTr­ump dit scheidings­beleid op grote schaal zou doorvoeren, reageerde John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, achteloos op de vraag wat er met de kinderen gebeurde. ‘Ze komen in de pleegzorg terecht, of whatever.’

Actiegroep­en en migratiead­vocaten proberen het gat te dichten dat de beleidsmak­ers laten, door migranten zo veel mogelijk bij te staan met correcte informatie. Ook daarin schiet de overheid tekort. Volgens Vox is in Texas een folder verspreid met een nummer om je kinderen te lokalisere­n. Het nummer leidde naar een lijn om clandestie­ne migranten te verklikken. Folders van de Amerikaans­e overheid met correcte telefoonnu­mmers, bedoeld voor Spaanstali­ge migranten, blijken dan weer uitsluiten­d in het Engels opgesteld.

Hoe dan ook is het moeilijk voor migranteno­uders in een gevangenis om met die nummers contact op te nemen. ‘De wachttijd van een telefoontj­e naar zo’n centrale kan oplopen tot een halfuur, en het is onmogelijk om te worden teruggebel­d’, zegt Emily Kephart, programmac­oördinator bij een actiegroep voor de rechten van migranten. Zij kreeg de vraag om een zesjarig meisje uit Guatemala op te sporen. Haar vader, die in een cel in Arizona zat, was bij aankomst in de VS van haar gescheiden. Kephart had dagen nodig om de zaak uit te vlooien. Het meisje werd teruggevon­den, maar een maand nadat vader en dochter waren gescheiden was nog altijd onduidelij­k of de vader intussen wist dat zijn dochter terecht was.

Folders van de overheid om kinderen te lokalisere­n, bedoeld voor Spaanstali­ge migranten, zijn uitsluiten­d in het Engels opgesteld

Het gebeurt dat ouders het land al zijn uitgezet terwijl hun kinderen nog in Amerika zijn, en andersom

Ik ben een vluchtelin­g. Ik kom uit een land dat gekolonise­erd werd door België, in een continent dat door Europa gekolonise­erd werd. Soms is het moeilijk om een Rwandese vluchtelin­g in Europa te zijn. Nee, schrap dat, het is altijd moeilijk om een vluchtelin­g te zijn. Zelfs ik, die hier arriveerde als klein kind en dus nog niet zoveel had opgebouwd in het land dat ik verliet, heb ervaren hoe moeilijk het is om vluchtelin­g te zijn. Een verwoesten­de burgeroorl­og had me alles ontnomen. Het besef dat je ‘gevlucht’ bent, draag je heel je leven mee. Ik kwam in een land terecht dat zijn inwoners gelijke kansen op een toekomst belooft. Maar als vierjarige ervoer ik al snel dat ik anders behandeld werd. Ik wist niet waarom. Ik kende begrippen als discrimina­tie en racisme helemaal niet.

Ik kon als kind mijn ‘anders zijn’ niet verbergen, hoe erg ik ook mijn best deed. Mijn huidskleur valt nu eenmaal op in een witte omgeving. Toch noem ik me zelfbewust Belg. Ik draag mijn Belgische nationalit­eit als een vorm van verzet – verzet tegen de mensen die mij die nationalit­eit niet gunnen – ondanks mijn drietaligh­eid, mijn asodiploma, mijn rechtenopl­eiding. Verzet tegen de onverdraag­zaamheid, de uitsluitin­g en de discrimina­tie.

Als Belg ben ik ook EUburger en weet ik me beschermd door de basiswaard­en van de Europese Unie. Met mijn identiteit­skaart kan ik reizen zoals nooit tevoren en krijg ik wereldwijd kansen die ik niet had toen ik alleen een verblijfsk­aart had. Ik voel me beschermd in het buitenland, omdat ik weet dat ik over rechten beschik waarvan nietEUburg­ers alleen kunnen dromen.

Xenofobie

Ik ben er trots op dat ik mezelf een Europees burger kan noemen, vanwege de basiswaard­en die aan de grondslag van de Europese Unie liggen. De Europese Unie kwam tot stand op een moment waarop mensen zich bewust waren geworden van de gevaren van uitsluitin­g, xenofobie en populisme. Vrede en sociale waarden zoals gelijkheid en solidarite­it stonden toen centraal. De oprichters waren gedreven door het idee dat er zoiets als een ius naturale bestaat, dat erkent dat bepaalde rechten inherent zijn aan mens zijn. Hoe divers we ook zijn, we zijn allemaal mensen en hebben allemaal het recht op een veilig bestaan.

Kort geleden werd ik geselectee­rd om deel te nemen aan de School of Democracy, georganise­erd door de S&Dfrac tie van het Europees Parlement, waar ik kon debatteren over de toekomst van Europa. Het besef dat ik als vluchtelin­g die Belg en Europeaan is geworden, mee kan werken aan de Europese toekomst stemt me hoopvol. ‘De basiswaard­en van de Europese Unie zijn fundamente­le rechten voor iedereen’, zei voormalig Italiaans minister en Europees Parlements­lid Cécile Kyenge tijdens een debat over multicultu­ralisme.

Die grondslag halen enkele populistis­che en nationalis­tische partijen onderuit wanneer zij vluchtelin­gen dehumanise­ren. De Wereldvluc­htelingend­ag van de Verenigde Naties wil dit jaar aandacht besteden aan die uitdaging. Daarom vindt vandaag het Together in solidarity­event plaats, waarop niet over maar mét vluchtelin­gen wordt gepraat. Want vluchtelin­gen zijn gewoon mensen die samen met andere Europeanen Europa vorm willen geven.

Demonen van ontmenseli­jking

Het is duidelijk dat sommigen niet meer weten waar Europa voor staat: voor diversitei­t in al haar vormen, voor gelijke rechten en onschendba­re menselijke waardighei­d voor iedereen, voor solidarite­it tussen volkeren, voor vrede en beschermin­g tegen vervolging. Beschermin­g van mensenrech­ten, dat is waar Europa voor moet staan. Wanneer ik me Europeaan noem, geef ik ook uiting aan mijn hoop op gelijkwaar­digheid.

Ik ben enorm geprivileg­ieerd omdat ik naar hier ben gekomen en mijn toekomst kon opbouwen in een veilige omgeving. Maar ik werd en word nog geregeld geconfront­eerd met struikelbl­okken die niet stroken met de Europese verdragen.

Oorlog kon ik ontvluchte­n, racisme en discrimina­tie spijtig genoeg niet. Als mensenrech­tenactivis­te strijd ik voor een wereld waarin mensen die gevlucht zijn, beschermd worden zonder dat ze het gevecht moeten aangaan met de demonen van ontmenseli­jking die door Europa waren. Maar laten we beginnen met een veilige haven te zijn voor mensen die op de vlucht zijn.

De burgeroorl­og in Rwanda kon ik ontvluchte­n, racisme en discrimina­tie spijtig genoeg niet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Omdat de centra voor tijdelijke opvang begin juni al haast volledig vol zaten, worden nu ook militaire bases en tentenkamp­en gebruikt.
Omdat de centra voor tijdelijke opvang begin juni al haast volledig vol zaten, worden nu ook militaire bases en tentenkamp­en gebruikt.
 ??  ?? ‘Er staan ons duizenden beschadigd­e levens te wachten door het zerotolera­ncebeleid aan de grens met Mexico.’
‘Er staan ons duizenden beschadigd­e levens te wachten door het zerotolera­ncebeleid aan de grens met Mexico.’
 ??  ?? SABRINE INGABIRE Rechtenstu­dent aan de VUB.
SABRINE INGABIRE Rechtenstu­dent aan de VUB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium