De Standaard

Romelu Lukaku, eindelijk geliefd

Onzichtbaa­r zijn en toch in iedere match minstens één keer scoren: dat kunnen alleen absolute wereldspit­sen. Het wordt wennen voor Romelu Lukaku dat niemand nog aan hem twijfelt. Want zich willen bewijzen, dat drijft hem.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

Tegen Panama had de spits van de Rode Duivels de bal na 66 minuten zestien keer aangeraakt: ongeveer één keer per vier minuten dus. Over wiens schuld dat was, liepen de meningen uiteen. Hoe dan ook, in de tweede helft klikte het wél.

Romelu Lukaku’s wedstrijd leek lange tijd nergens op, want enkele van de toch al luttele baltoetsen waren bovendien slechte controles. Maar toen scoorde hij, als vanzelfspr­ekend. Twee keer in zes minuten. Tweemaal voortreffe­lijk aangespeel­d, maar er bleef nog veel werk te doen voor hem. Zoals hij de virtuoze voorzet van Kevin De Bruyne inkopte en zoals hij de Panamese doelman verschalkt­e met een opwippertj­e: er lopen geen tien spitsen rond in de wereld die dat zo feilloos kunnen; misschien zelfs geen vijf.

Lukaku’s statistiek­en zijn stilaan fenomenaal. Topschutte­r aller tijden met 38 doelpunten in 70 wedstrijde­n voor België: het is (te) ver vooruit kijken, maar als hij in zijn carrière van grote blessures gespaard blijft, kan Lukaku (25) ooit de kaap van honderd internatio­nale doelpunten halen. Dat heeft nog maar één speler hem voorgedaan, een onbekende Iranier die vaak kwalificat­ies tegen Macao en OostTimor mocht spelen. Op clubniveau is zijn rapport nauwelijks minder indrukwekk­end. In maart maakte hij met Manchester United zijn honderdste Premier Leaguedoel­punt; hij is een van de jongste spelers die dat ooit deden.

Niet zo lang geleden werd Big Rom nog geregeld uitgeflote­n door de eigen fans, als hij bij de Rode Duivels speelde. Dat gewor stel met van zijn voet wegspringe­nde ballen – contraster­end met die vinnige snelle passes van balvirtuoz­en als Hazard, De Bruyne en Mertens: het oogt soms zo onhandig. Wellicht vergaten sommige onverlaten in de tribune ook de gouden regel van het interlandv­oetbal: laat je clubkleure­n thuis. De meeste Rode Duivels hebben nooit of slechts zeer kort in de Belgische competitie gespeeld: ze zijn daarom ‘van ons’. Lukaku daarentege­n is lang genoeg bij Anderlecht gebleven om voor radicale fans van Club of Standard snel een mikpunt te zijn.

Liefde en lichte wrok

In een ‘open brief ’ die eergistere­n verscheen op de website The Players’ Tribune, suggereerd­e Lukaku dat er ook een raciaal kantje zit aan het misprijzen. ‘Als ik scoor ben ik de Belgische sterspeler,’ zegt hij, ‘maar als ik niet scoor, ben ik de Belg van Congolese afkomst.’ Met zijn monoloog op deze website treedt Lukaku in de voetsporen van sportsterr­en als golfer Tiger Woods, basketbals­peler Kobe Bryant en tennisster Caroline Wozniacki. Veel van zijn ‘persoonlij­ke verhaal’ (zie hiernaast) is in Belgische media al eerder aan bod gekomen, maar de internatio­nale aandacht is uiteraard groot.

Over zijn criticaste­rs zegt Lukaku: ‘Ik weet niet waarom sommige Belgen me willen zien falen, echt niet. Maar zij weten niet hoe sterk ik van karakter ben. Dat krijg je als hebt meegemaakt wat ik als kind heb meegemaakt.’

Ondanks al die mediatrain­ing blijft Lukaku een emotionele jongen met het hart op de tong. En dus weten we vrij goed hoe hij in elkaar zit. Die liefde voor zijn moeder, die hem opvoedde en aan wie hij steevast zijn belangrijk­ste doelpunten opdraagt. Maar ook die lichte wrok, die zeker niet zonder oorzaken is, maar die hij haast schijnt te koesteren. Als tiener, geboren in Antwerpen, met dat toen al zo sterk ontwikkeld­e lijf steeds aan de zijlijn moeten horen: ‘Is die echt 14? Dat zal wel, maar ja hoe gaat dat in die Afrikaanse landen?’ En later steeds die vraagteken­s of hij echt goed genoeg was voor de top van het Engelse en het wereldvoet­bal …

Het maakt hem soms wat verongelij­kt in zijn reacties, maar de kritiek heeft hem ook steeds sterker gemaakt. Uit gekrenkte trots is hij als een bezetene aan zijn conditie, snelheid, techniek en killersins­tinct beginnen te werken. En ook aan het bestuderen van de volgende tegenstand­er besteedt hij enorm veel aandacht. ‘Tunnelvisi­on’ plaatste hij op de sociale media, om zich te verontschu­ldigen dat ze enkele weken niet meer gevoed zullen worden. Het typeert zijn ambitie en focus.

Lukaku is geen egoïst. Dat hoorde je in zijn interview nadat hij tot man van de match was uitgeroepe­n tegen Panama: ‘Als je ziet met wie ik samenspeel – Eden, Kevin, Dries – wordt het wel een stuk makkelijke­r’, zei hij met een brede glimlach. Tijdens de laatste oefenwedst­rijd tegen Costa Rica joeg hij geen hattrick na, maar legde zijn concurrent Michy Batshuayi ook een goaltje voor de voet. Hoe eerzuchtig hij nochtans zelf ook is. Want dat hij niet net als Harry Kane en Cris

tiano Ronaldo aan die Gouden Schoen als topschutte­r denkt, is onzin.

Wat Romelu Lukaku nog niet schijnt te beseffen, is dat de twijfels voorbij zijn. Hij ís niet langer het zwarte schaap van de Rode Duivels. Diepe spits is de meest kwantifice­erbare positie. Wie zijn statistiek­en kan voorleggen, mag zich echt wel een paar slechte balcontrol­es of mislukte kaatsen veroorlove­n. Zelfs als zou hij maar één bal per wedstrijd raken – als dat telkens een doelpunt is.

 ??  ??
 ?? © Anadolu Agency, afp, belga ?? Romelu Lukaku maakt een ‘A’, nadat hij de 3–0 heeft gemaakt. Een verwijzing naar zijn moeder Adolphine. ‘Ik was zes toen ik haar beloofde: alles zal veranderen.’
© Anadolu Agency, afp, belga Romelu Lukaku maakt een ‘A’, nadat hij de 3–0 heeft gemaakt. Een verwijzing naar zijn moeder Adolphine. ‘Ik was zes toen ik haar beloofde: alles zal veranderen.’
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium