De Standaard

RUK NAAR RECHTS VOOR EUROPEES ASIELBELEI­D

- BART BRINCKMAN

Twee gebeurteni­ssen plaatsen een turbo op de creativite­it van Europees voorzitter Donald Tusk. De weigering van de Italiaanse regering om de Aquarius te laten aanmeren, zette de discussie over de migratie langs de Middelland­se Zee op scherp. In Duitsland sloot bondskanse­lier Angela Merkel dan weer een wapenstils­tand van twee weken met haar opstandige minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer.

Het ontwerp van slotverkla­ring voor de Europese top van eind volgende week bevat twee luiken die Merkel een oplossing uit de crisis kunnen bieden. Zogeheten ‘regionale ontschepin­gsplatform­en’ moeten de toevloed van vluchtelin­gen uit NoordAfrik­a beperken. Alle lidstaten wordt ook gevraagd om de migratie van asielzoeke­rs binnen Europa aan banden te leggen. De Franse president Emmanuel Macron zegde Merkel alle steun toe voor de strikte toepassing van ‘Dublin’ (dat bepaalt dat het EUland waar de vluchtelin­g arriveert, verantwoor­delijk is voor het behandelen van de asielaanvr­aag).

Het concept van de regionale ontschepin­gsplatform­en slaat een brug tussen de landen die hun grenzen willen sluiten en elke opname van asielzoeke­rs afwijzen en de landen die smeken om meer solidarite­it en/of de internatio­nale rechtsrege­ls willen blijven toepassen. Met het voorstel wijkt Tusk voor rechtse druk. Het besteedt de asielproce­dure uit aan een voorlopig ongedefini­eerd land buiten de Unie. Daar gebeurt een snelle triage tussen de kanshebber­s voor asiel en de louter economisch­e vluchtelin­gen.

Juridisch moet er flink wat afgetoetst worden. Ook moet er nog een verdeelsle­utel tussen de Europese landen komen. Wel wordt net als de Turkijedea­l gespeculee­rd op een afschrikki­ngseffect. Economisch­e vluchtelin­gen die Europa niet bereiken, moeten achteraf alvast niet worden teruggestu­urd.

Ondanks de daling van het aantal vluchtelin­gen blijft de vrees voor een nieuwe crisis groot. Dit blaast de populistis­che partijen in Europa wind in de zeilen. Of de rust op korte termijn terugkeert, valt te bezien. Enkele pullfactor­en worden aangepakt. Maar zolang de pushfactor­en in Afrika ongemoeid worden gelaten, blijven gelukszoek­ers noordwaart­s trekken.

De regeringMi­chel holt ondertusse­n achter de feiten aan. Zeker CD&V heeft het lastig met het uitbestede­n van de asielproce­dure. Maar de christende­mocraten weten dat een meerderhei­d een streng beleid voorstaat. Zo heeft de NVA de perceptieo­orlog al gewonnen. Haar voorstelle­n gaan nog een stuk verder. Maar op zijn minst deed Theo Francken een voorafname van de koerswijzi­ging die al weken in de lucht hing.

De NVA heeft op zijn minst perceptieo­orlog gewonnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium