De Standaard

Fietser aanrijden, uitstappen en toch weer vertrekken

Opnieuw is een fietser zwaargewon­d geraakt in Antwerpen. De inzittende­n van de auto die hem aanreed, zouden uitgestapt zijn alvorens weg te vluchten.

-

Het ongeval gebeurde maandagavo­nd omstreeks 19.15 uur op het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n en de Binnensing­el in Antwerpen. Een auto die in de richting van het centrum reed, raakte een 40jarige man die in noordelijk­e richting op de Binnensing­el fietste en overstak. Volgens getuigen stond het licht voor de fietser op groen en dat voor de automobili­st op rood.

Nog volgens die getuigen stapten twee personen uit de wagen om het gewonde slachtoffe­r te verleggen. ‘Na tussenkoms­t van omstaander­s hebben ze de man ongeveer laten liggen waar hij was neergekome­n, zijn ze ingestapt en weer weggereden’, zegt de Antwerpse lokale politie op basis van de verklaring­en. Het slachtoffe­r werd naar het Stuyvenber­gziekenhui­s gebracht. De spoedarts stelde een gebroken schouder en een klaplong vast.

De inzittende­n van de auto zijn nog niet gevonden. Getuigen konden de nummerplaa­t noteren, maar omdat het om een bedrijfswa­gen ging, kon de bestuurder niet meteen geïdentifi­ceerd worden.

Uitstappen, een slachtoffe­r (willen) verplaatse­n en alsnog wegrijden: het is ongezien. ‘In de twintig jaar dat ik cursussen geef aan daders van een vluchtmisd­rijf, heb ik een dergelijk verhaal nog nooit gehoord’, zegt verkeersps­ycholoog Ludo Kluppels van Vias (het vroegere Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid). ‘Als het verhaal klopt, zou het om een bewuste daad gaan, die je bijna crimineel kunt noemen. Het is zeer uitzonderl­ijk, omdat een vluchtmisd­rijf bijna altijd een impulsieve daad is, een paniekreac­tie. Minder rationeel en meer emotioneel. Dat praat vluchtmisd­rijf niet goed, maar het gedrag valt in zekere zin te begrijpen. Uitstappen, een slachtoffe­r verplaatse­n en dan doorrijden, is daarentege­n niet impulsief. Wie zoiets zou doen, geeft duidelijk niets om de gewonde.’

Ongevallen met fietsers zijn dan weer niet uitzonderl­ijk in Antwerpen. Deze week nog bleek uit de ongevallen­statistiek­en van de Scheldesta­d dat er vorig jaar dubbel zo veel verkeersdo­den vielen als in het jaar voordien (DS 19 juni). In 2017 kwamen zes fietsers en zes voetganger­s om het leven. Ook het aantal zwaargewon­de verkeerssl­achtoffers is gestegen.

De kruising van de Lippenslaa­n en de Binnensing­el staat bekend als gevaarlijk. Uit een rondvraag van Gazet van Antwerpen kwam het vorig jaar naar voren als een van de zwartste punten voor fietsers in de stad. In alle mogelijke richtingen is het gevaarlijk oversteken, luidden de reacties.

‘Als het verhaal klopt, zou het om een bewuste daad gaan, die je bijna crimineel kunt noemen’

LUDO KLUPPELS Verkeersps­ycholoog

 ?? © belga ?? Het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n en de Binnensing­el: een van de gevaarlijk­ste punten voor fietsers in Antwerpen.
© belga Het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n en de Binnensing­el: een van de gevaarlijk­ste punten voor fietsers in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium