De Standaard

Vrije schoolkeuz­e van N-VA is struikelbl­ok

Van een ‘pover schouwspel’ tot een ‘bijzondere teleurstel­ling’. De gesprekken over het inschrijvi­ngsdecreet dreigen de verhouding­en binnen de meerderhei­d op scherp te zetten.

- STIJN COOLS WYTSE VAN STICHEL © Alexander Meeus

Ook dit jaar nog aan scholen om hun kind ingeschrev­en te krijgen.

Vandaag staat een ultieme poging op de agenda om er toch één inschrijvi­ngsdatum voor alle scholen van het basisen het secundair onderwijs in heel Vlaanderen door te krijgen. CD&V en Open VLD zijn daar voorstande­r van. Op die manier kunnen onder meer dubbele inschrijvi­ngen in verschille­nde steden en gemeenten vermeden worden.

Maar of de NVA over de brug komt, is nog maar de vraag. De vrees leeft dat de coalitiepa­rtner aan een halve minuut genoeg heeft om het voorstel af te schieten. Nochtans zou de partij eerder geen inhoudelij­ke bezwaren geuit hebben.

Vlaams Parlements­lid Kris Van Dijck (NVA) voert de onderhande­lingen over het inschrijvi­ngsdecreet, waar die ene inschrijfd­atum deel van uitmaakt. Voor hem is alles bespreekba­ar zolang het kadert in het regeerakko­ord. ‘Daarin staat dat we optimale keuzevrijh­eid nastreven in een een voudig en transparen­t systeem.’

Vrij vertaald: de partij wil paal en perk stellen aan de aparte wachtlijst­en die de sociale mix moeten versterken, de zogeheten dubbele contigente­ring, en de Lokale Overlegpla­tformen (LOP’s) die daarover beslissen. Die staan – in die visie van de NVA – de keuzevrijh­eid van de ouders in de weg. Die ene maatregel van een enkele inschrijfd­atum zal daartoe geen bijdrage leveren. Daarom ook de grote vrees voor een njet. Te meer omdat de verkiezing­en eraan komen en schoolkeuz­e een dankbaar thema is.

Geen behoorlijk bestuur

Vlaams Parlements­lid Kathleen Helsen (CD&V) zegt het ‘geen vorm van behoorlijk bestuur’ te vinden als er geen akkoord gevonden kan worden over een oplossing waarover volgens haar inhoudelij­ke eensgezind­heid bestaat. Eenzelfde geluid bij Open VLD waar onderwijss­pecialist Jo De Ro vreest voor ‘een pover schouwspel’ binnen de meerderhei­d.

In maart liet Vlaams minister van On derwijs Hilde Crevits (CD&V) al verstaan naar een centraal aanmelding­ssysteem te willen voor heel Vlaanderen in 2019, zonder de aparte wachtlijst­en voor de sociale mix. Dat aanmelding­sregister ligt al enkele maanden niet meer op de onderhande­lingstafel.

Crevits verwijst door naar het parlement: ‘Er liggen veel puzzelstuk­ken op tafel. Het moet mogelijk zijn om tot een akkoord te komen in het belang van de jongeren.’

In Gent hebben de scholen gisteren collectief beslist om volgend jaar opnieuw online aan te melden. Tot het einde van de zomer mogen de scholen nog individuee­l beslissen of ze al dan niet instappen in het systeem. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaer­e (Groen) vreest dat zonder een duidelijk Vlaams decreet sommige scholen toch voor kamperen zullen kiezen. ‘Als deze discussie niet landt, dan vind ik dat gewoon crimineel’, zegt ze. ‘Ouders liggen hier wakker van, ze willen weten hoe het in elkaar zit.’

Ook de Antwerpse onderwijss­chepen Claude Marinower (Open VLD) zegt ‘bijzonder teleurgest­eld’ te zullen zijn mocht er niets uit de bus komen.

Er bestaat binnen de meerderhei­d ondertusse­n wel een akkoord over de inschrijvi­ngen voor het buitengewo­on onderwijs. Ouders zouden een grotere keuzevrijh­eid krijgen en kinderen zouden niet meer geweigerd mogen worden.

‘Als deze discussie niet landt, dan vind ik dat gewoon crimineel’

ELKE DECRUYNAER­E (GROEN) Gentse schepen van Onderwijs

 ??  ?? kampeerden ouders
kampeerden ouders

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium