De Standaard

‘Vlaanderen moet verder kijken dan eigen schoorstee­n’

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Vlaanderen moet bedrijven aanmoedige­n om meer lokaal te produceren, vinden de sociale partners. Consumptie en import veroorzake­n ook elders CO2uitstoo­t.

Over een kleine maand moet de Vlaamse regering duidelijk maken hoe zij de klimaatdoe­lstellinge­n voor 2030 wil halen. Voor België ligt de lat op een daling van 35 procent van de CO2uitstoo­t. Vlaanderen wil daarvan een deel voor zijn rekening nemen.

Maar volgens de vakbonden en werkgevers gaan we er niet komen met business as usual, waarbij ‘enge doelen’ worden vastgelegd voor de sectoren waarvoor Vlaanderen bevoegd is – woningen, transport, landbouw en sommige bedrijven.

‘De gebruikeli­jke klimaatdoe­len zijn te eng, omdat ze alleen kijken naar onze schoorsten­en en negeren wat onze consumptie en import elders veroorzake­n’, schrijven de sociale partners in een advies van de Serv. ‘Die aanpak houdt het risico in dat bepaalde lokale emissies worden weggeduwd, terwijl studies uitwijzen dat onze totale koolstofvo­etafdruk toeneemt.’

Transport beperken

De sociale partners willen dat Vlaanderen ook rekening houdt met geïmportee­rde goederen – de CO2uitstoo­t die daaraan verbonden is, groeit. Ze dringen er ook op aan dat er meer lokaal geproducee­rd wordt. Bedrijven moeten aangemoedi­gd worden om elders in hun productiek­eten CO2emissie­s te voorkomen, al was het maar door bijvoorbee­ld transport te beperken.

Dat vergt uiteindeli­jk ook een ander Europees beleid, dat niet langer kijkt naar de uitstoot van wat in een land wordt geproducee­rd, zoals nu het geval is, wel naar wat er finaal wordt geconsumee­rd.

Zo’n berekening is zelfs in het voordeel van Vlaanderen. ‘Het huidige perspectie­f is nadelig voor een open, dichtbevol­kte, centraal gelegen regio als Vlaanderen met een energieint­ensief industriee­l profiel’, schrijven de sociale partners. De aanpak die zij aanbevelen ‘honoreert beter de hoge energie en koolstofef­ficiëntie van de Vlaamse economie’.

Tegen 15 juli moet de Vlaamse regering haar bijdrage voor het Belgische klimaatpla­n aan de federale regering hebben bezorgd. Tegen het einde van het jaar moet de plannen bij de Europese Commissie belanden, om tegen eind 2019 definitief te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium