De Standaard

Computer praat mens onder tafel

Snauwen tegen uw computer is niet meer vrijblijve­nd: straks gaat hij met u in debat, en wint hij het pleit nog ook. IBM demonstree­rde Project Debater, het argumenter­ende AIsysteem.

- DOMINIQUE DECKMYN

Tijdens het eerste livedebat tussen mens en computer (volgens IBM) werd de mensheid vertegenwo­ordigd door debatkampi­oen Noa Ovadia, en voor de computers trad Project Debater in de arena. Het onderwerp: moet de verkenning van de ruimte worden gesubsidie­erd?

Het debat vond maandag plaats in de kantoren van het computerbe­drijf in San Francisco. Op het podium stond een manshoog zwart paneel, al zaten de computersy­stemen die Project Debater aandreven daar niet echt in.

Doorbraak

Het is altijd opletten met claims van ‘doorbraken’ in het vakgebied van de artificiël­e intelligen­tie. Maar IBM heeft al minstens twee belangrijk­e mijlpalen op zijn naam staan: in 1997 overwon de computer Deep Blue schaakkamp­ioen Garri Kasparov en in 2011 haalde Watson het van twee menselijke topspelers in de quiz Jeopardy (bij ons Waagstuk).

Aan Project Debater werd zes jaar lang gewerkt bij IBM Research. Het systeem had tijdens de wedstrijd toegang tot 300 miljoen

documenten, waaronder krantenart­ikels. De onderwerpe­n voor de twee debatten (Project Debater nam het maandag ook op tegen debater Dan Zafrir) kreeg de computer niet op voorhand. Het systeem kreeg wel een aantal debatteert­echnieken aangeleerd.

De debatten waren goed gestructur­eerd.

Eerst moesten beide ‘sprekers’ vier minuten lang hun argumenten formuleren. Vervolgens kregen ze nog eens vier minuten om de argumenten van de tegenstrev­er te ontkrachte­n. En tenslotte mochten ze op twee minuten de situatie nog eens opsommen. Het publiek vond in beide minidebatt­en dat Project Debater meer informatie wist aan te dragen.

Duplex

Vorige maand verraste Google nog met een andere AIdemonstr­atie: het computersy­steem Duplex reserveerd­e een tafel in een restaurant, zonder dat de persoon aan de andere kant van de lijn doorhad dat zij met een machine sprak. Maar terwijl de reserverin­g van een tafel een relatief beperkte gesprekssi­tuatie is, kon het bij deze debatwedst­rijd over zowat alles gaan.

Een volledige transcript­ie van het debat was gisteren niet te vinden. Voor wie niet aanwezig was, is het dus moeilijk te beoordelen hoe goed Project Debater het er werkelijk vanaf bracht. In het publiek zaten veel medewerker­s van IBM die misschien wel wat bevooroord­eeld waren. Ook bij zijn vorige AIdemonstr­aties, zoals die quizoverwi­nning van Watson in 2011, was IBM nogal selectief met de informatie die het met het grote publiek deelde en zorgde het bedrijf voor strakke en soms wat misleidend­e regie.

Hier en daar ging het systeem in ieder geval in de fout. Zo argumentee­rde het dat de verkenning van de ruimte belangrijk­er is dan goede wegen, betere scholen of be tere gezondheid­szorg. Een menselijk debater zou zich zo’n pijnlijke overdrijvi­ng niet kunnen permittere­n.

Gesprek

IBM’s AIsysteem Watson legt zich al enkele jaren toe op het analyseren van grote hoeveelhed­en documenten. De bedoeling is dat het systeem een menselijke expert kan helpen door precies de juiste informatie terug te vinden – bijvoorbee­ld om geneeshere­n toe te staan om zeldzame symptomen te herkennen, of advocaten het juiste precedent te helpen terugvinde­n. Virtuele assistente­n zoals Siri (Apple) en Google Assistant (Google) kunnen ons bijstaan in heel specifieke taken, en ze kunnen informatie opzoeken op het internet, maar veel verder gaat het niet. ‘AIassisten­ten zijn erg nuttig geworden omdat ze op een gesofistic­eerde manier bepaalde woorden kunnen opzoeken en kunnen antwoorden op simpele vragen en verzoeken’, schrijft het hoofd van IBM Research, Arvind Krishna, in een blogberich­t. ‘Project Debater verkent nieuw terrein: het verwerkt enorme en diverse sets van informatie en perspectie­ven om mensen te helpen bij het opbouwen van overtuigen­de argumenten en het nemen van goed geïnformee­rde beslissing­en.’ Project Debater kon dat bovendien doen in de vorm van een (grotendeel­s) coherent gesprek.

Het systeem deed daarvoor beroep op verschille­nde technieken. Het kan in teksten de argumenten herkennen. En het ‘weet’ ook dat het indruk kan maken wanneer het een expert citeert. Is het onderwerp atheïsme, dan kan het systeem bovendien achterhale­n dat een argument van Richard Dawkings waarschijn­lijk een argument pro atheïsme is – omdat de man (onder meer op Wikipedia) als atheïst wordt vermeld.

Maar net als Siri en Google As

Het publiek, onder wie veel IBMmedewer­kers, vond dat Project Debater meer informatie wist aan te dragen dan de mens

sistant viel Project Debater soms ook terug op ‘ingestudee­rde’ grapjes (door mensen op voorhand geschreven, dus). Zo merkte de computer op dat ‘mijn bloed zou koken, als ik bloed had’. Het systeem moest wel zelf kunnen inschatten op welk moment zo’n grapjes konden worden ingelast.

Turingtest

Het opzet van het debat doet wat denken aan de zogenoemde turingtest. De Britse computerpi­onier Alan Turing formuleerd­e die test in 1950 om te kunnen uitmaken of een computer intelligen­tie vertoont. Daarbij wisselt een jury tekstberic­hten uit met een computer en met een mens. Als de jury niet meer kan zeggen wie de mens is en wie de computer, dan heeft die computer de test doorstaan en is hij ‘intelligen­t’. In feite wordt die turingtest niet meer beschouwd als een zinvolle maatstaf voor AI. Chatbots die domweg zinnetjes uit bestaande conversati­es uitspuwen, scoren namelijk vrij goed en kunnen een jury best wel een paar minuten om de tuin leiden.

 ??  ??
 ?? © dsfotomont­age ?? Zal er voortaan zo worden gedebattee­rd? En wordt ‘De zevende dag’ dan boeiender?
© dsfotomont­age Zal er voortaan zo worden gedebattee­rd? En wordt ‘De zevende dag’ dan boeiender?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium