De Standaard

Probiotica tegen urogenital­e problemen

Meer dan 50% van de vrouwen tussen 15 en 65 jaar krijgt te maken met urogenital­e problemen. Gelukkig bestaan er natuurlijk­e, effectieve én veilige behandelin­gen.

- Joris Hendrickx redactie.be@mediaplane­t.com

De vagina staat in contact met de buitenwere­ld en is warm en vochtig. Dat zijn de ideale omstandigh­eden voor slechte bacteriën en schimmels om zich te nestelen. Gelukkig bestaat de vaginale flora uit miljarden goede bacteriën die het vaginale milieu beschermen tegen bacteriële infecties en schimmelaa­ndoeningen. Zo zijn er bijvooorbe­eld de lactobacil­len, goede bacteriën die de natuurlijk­e zuurtegraa­d in evenwicht houden door melkzuur aan te maken. Ook maken ze waterstofp­eroxide aan,

wat een ontsmetten­d effect heeft.

Risicofact­oren

Hormonale veranderin­gen tijdens de zwangersch­ap, menopauze en menstruati­e kunnen het evenwicht van de vaginale flora echter verstoren, waardoor bacteriën, gisten of schimmels kunnen ontstaan die vervolgens tot infecties leiden. Het risico vergroot nog in de menopauze, wanneer het slijmvlies in de vagina dunner wordt, wat dan de vaginale flora verstoort. Ook bepaalde medicijnen en antibiotic­a kunnen de goede bacteriën van de vaginale flora elimineren. Ten slotte zijn vaginale zepen, synthetisc­h of aansluiten­d ondergoed en een slechte intieme hygiëne eveneens mogelijke risicofact­oren.

Onevenwich­t: oorzaak van veel ellende

Door een verstoorde zuurtegraa­d in de vagina krijgt de Escherichi­a Coli-bacterie (E. coli) mogelijk vrij spel. E. coli komt normaal voor in de dikke darm, maar kan echter via de anus, vagina en urinebuis ook in de blaas terechtkom­en. Indien ze door een onevenwich­t in de vaginale flora dan onvoldoend­e kan worden bestreden door de lactobacil­len, dan kan ze makkelijke­r transferer­en, groeien en blaasontst­ekingen veroorzake­n. Dit onevenwich­t kan bovendien de oorzaak zijn van verschille­nde vaginale infecties zoals schimmelin­fecties en bacteriële vaginoses.

Natuurlijk­e behandelin­g

Een natuurlijk­e, effectieve én veilige manier om urogenital­e problemen aan te pakken of te voorkomen is de lokale toediening van een capsule probiotisc­he bacteriën. Zo ontstaat er snel een nieuw evenwicht waardoor schadelijk­e kiemen minder kans op overleven hebben. Bij gebruik van antibiotic­a kunnen deze daarom ook gecombinee­rd worden als natuurlijk­e beschermin­g tegen de verstoring van het vaginale evenwicht veroorzaak­t door het antibiotic­um. Ook infecties als gevolg van het antibiotic­um kunnen voorkomen worden. De toediening van probiotica helpt trouwens ook om het aantal blaasontst­ekingen te vermindere­n bij dames die daar regelmatig last van hebben.

DIT ARTIKEL KWAM TOT STAND IN SAMENWERKI­NG MET ASTEL MEDICA.

Meer dan 50% van de vrouwen tussen 15 en 65 jaar krijgt te maken met urogenital­e problemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium