De Standaard

Dolle roes van het gokken

Graaicultu­ur in de opera? Ze bestaat. Rond de speeltafel­s tornen koddige personages op tegen Prokofjevs muzikale wervelstor­m.

- GEERT VAN DER SPEETEN

Waan en werkelijkh­eid lopen op een tragikomis­che manier door elkaar.

Het uitgangspu­nt is ingenieus en levert een memorabel scènebeeld op. Voor De speler heeft regisseur Karin Henkel het toneel ontdubbeld en het hoofdperso­nage een danser als spiegelbee­ld meegegeven. Hoe Aleksej aan zijn gokverslav­ing kwam: we zien het gekopieerd op twee, later zelfs op drie plateaus. Actie en flashback, waan en werkelijkh­eid lopen op een tragikomis­che manier door elkaar.

De speler is een vroeg werk van Sergej Prokofjev dat steeds vaker de affiche van de operahuize­n haalt. De casinosati­re is gebaseerd op de tragikomis­che novelle van Dostojevsk­i, die voor het verhaal uit zijn eigen ervaringen putte: zijn gokzucht en de mislukte affaire met Polina Soeslova (de schrijver veranderde niet eens de naam).

Prokofjev nam grote happen uit de oorspronke­lijke dialogen over, vanuit zijn overtuigin­g dat opera geënt moest zijn op het ritme van de spreektaal. Maar in De speler valt Regisseuse Karin Henkel schetst geen meedogenlo­os portret van de gokkers.

vooral de reutelende klank van het failliet op te vangen. Het is een opera over onvermogen en ontgoochel­ing, over verslaving en desastreuz­e geldzucht die elke poging tot liefde en empathie de nek omwringen. Kortom, over de mens die niet deugt.

Snelle kicks

We zien een stoet van koddige personages defileren. Eerst marcheren ze fluks richting pandjeshui­s, om daar hun grootste schatten van de hand te doen: een verlopen generaal en zijn maîtresse, zijn stiefdocht­er Polina, en – zoals Prokofjev ze typeert – een onfortuinl­ijke speler, een

Deze opera gaat over onvermogen en ontgoochel­ing, over verslaving en desastreuz­e geldzucht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium