De Standaard

Privévenno­otschap Piqueur stap dichter bij faillissem­ent

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Jimmy Kets

Piqueur zou proberen nieuwe inkomsten aan te boren als consultant van enkele vermogende families

De patrimoniu­mvennootsc­hap van voormalig Optimatopm­an Jeroen Piqueur krijgt van de rechtbank geen beschermin­g tegen schuldeise­rs.

De verkoop van de laatste bezittinge­n van Jeroen Piqueur komt in een stroomvers­nelling. Een poging van de voormalige Optimatopm­an om zijn patrimoniu­mvennootsc­hap Imaco te redden, liep gisteren ernstige averij op, nadat de Gentse rechtbank de vraag voor beschermin­g tegen schuldeise­rs (via een WCOprocedu­re) niet had toegekend. De rechtbank verklaarde de aanvraag onontvanke­lijk. Er was te weinig zekerheid dat de boekhoudin­g van de firma de reële situatie weerspiege­lde.

Villa in Deurle

In Imaco zitten voorlopig nog drie vastgoedei­gendommen: de villa van Jeroen Piqueur in Deurle en de woningen van zoon Ruben en dochter Rebecca. Die laatste twee gingen eergistere­n onder de hamer via een openbare verkoop. Op de zitdag brachten beide panden samen 1,5 miljoen euro op. Al is de verkoop nog niet definitief toegewezen. Een recht van hoger bod is nog mogelijk.

Piqueur had gehoopt de verkoop nog te kunnen laten schorsen, maar daarvoor moest Imaco zich kunnen beroepen op de WCOprocedu­re. Die poging is mislukt. Imaco moet hoe dan ook bezittinge­n verkopen om schuldeise­rs te kunnen vergoeden (onder meer KBC, Record Bank, Bank Nagelmacke­rs, de fiscus en de curatoren van Optima Bank). Piqueur mikte op de verkoop van de eigen villa, die eergistere­n niet in de openbare verkoop zat. In Imaco zit ook een beeld van Jan Fabre, dat zou kunnen dienen om bijvoorbee­ld de fiscale schuld van Imaco (0,4 miljoen euro) af te lossen.

Op grote voet

De curatoren, die geen bevoorrech­te schuldeise­r zijn, hadden geen vertrou wen in de plannen van Piqueur. Die heeft zelf geld uit Imaco gehaald via de rekeningco­urant. Hij zou in SintMarten­sLatem en omgeving nog altijd op grote voet leven. Piqueur zou proberen nieuwe inkomsten aan te boren als consultant van enkele vermogende families die hij goed kent. De curatoren hadden Imaco gedagvaard in faillissem­ent. De rechtbank besliste gisteren op 26 juni die aanvraag te behandelen.

Het is nu uitkijken of Piqueur beroep zal aantekenen tegen het onontvanke­lijk verklaren van zijn WCOaanvraa­g. ‘Ik moet daarvoor met mijn cliënt overleggen’, zei zijn advocaat Vincent van Obberghen (kantoor Quinz) gisteren. Het is evenmin duidelijk of een beroep opschorten­d werkt voor de dagvaardin­g in faillissem­ent.

Imaco is in handen van Jeroen Piqueur en zijn kinderen Ruben en Rebecca. Piqueur, die Optima Bank in juni 2016 failliet zag gaan, vroeg vorige maand het faillissem­ent aan voor zijn vastgoedbe­drijf Yes. De komende dagen staat Piqueur de verkoop van zijn wagens (Aston Martin en RollsRoyce) te wachten. Het lot van zijn boot is eveneens bezegeld. Wat overblijft, zijn privéschul­den.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium