De Standaard

Een opbod aan heffingen en tegenheffi­ngen

President Donald Trump voert het handelscon­flict met China verder op. Hij wil nog eens honderden miljarden aan import belasten. De Chinezen zijn vastbeslot­en terug te slaan.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Trump dreigde gisteren met een importheff­ing op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Die komt er omdat Peking eerdere heffingen op 50 miljard dollar aan import met tegenmaatr­egelen beantwoord heeft. Trump lijkt vastbeslot­en zijn land minder afhankelij­k te maken van Chinese import.

1. Hoe heeft China gereageerd?

Woedend. Het bestempeld­e de actie als chantage. ‘Als de VS hun verstand verliezen en deze lijst publiceren, zal China veelomvatt­ende kwantitati­eve en kwalitatie­ve maatregele­n nemen’, staat in een mededeling van het ministerie van Handel in Peking.

2. Wat bedoelen de Chinezen daarmee?

Dat ze meer zullen doen dan alleen tegenheffi­ngen invoeren. De Chinezen kunnen de Amerikanen moeilijker met gelijke munt terugbeta len, want ze importeren veel minder uit de VS dan andersom. Daarom dreigen ze nu ook met kwalitatie­ve maatregele­n. ‘Ze kunnen het Amerikaans­e multinatio­nals lastig maken met allerlei bureaucrat­ische regeltjes’, zegt Hans Bevers, de hoofdecono­om van Bank Degroof Petercam. China kan erg kort op de bal spelen. Na geopolitie­ke conflicten met Japan en ZuidKorea viel de Chinese invoer van wagens uit die landen telkens scherp terug.

3. Hoe verontrust­end is dit?

Erg verontrust­end, vinden economen. ‘Het gaat telkens een stapje verder. Ik maak me hier echt zorgen over’, zegt Jan Van Hove, hoogleraar internatio­nale economie aan de KU Leuven en hoofdecono­om van KBC. ‘Het bedrag van 250 miljard dollar is de helft van de handel tussen China en de VS. Dit lijkt me echt gemeend, het is meer dan retoriek.’

Ook Bevers is bezorgd. ‘Dit is allesbehal­ve goed nieuws voor het vertrouwen.’ Hij vreest dat Trump ook Europa onder vuur zal blijven nemen, met name de Duitse autobouwer­s. De Duitse denktank Ifo verlaagde gisteren zijn groeiverwa­chtingen voor dit jaar van 2,6 procent naar 1,8 procent. Een handelsoor­log is nu het grootste risico, aldus de instelling.

4.

Hoe groot kan de schade zijn?

Het ironische is dat de heffingen ook de Amerikaans­e consumente­n kunnen treffen via duurdere kleding, speelgoed en elektronic­a. Dat zijn producten die voor een groot deel in China worden gefabricee­rd. Als China zijn dreigement­en ten uitvoer brengt, kunnen ook Amerikaans­e bedrijven het slachtoffe­r worden van de handelsoor­log. De heffingen kunnen zo dus als een boemerang in Trumps gezicht terugkomen. Dat is voor hem geen goed nieuws, want hij claimt dat de huidige hoogconjun­ctuur te danken is aan zijn beleid. ‘Mogelijk wil hij op korte termijn scoren met de boodschap dat hij niet met zich laat sollen en hoopt hij dat het effect van de maatregele­n zich pas op langere termijn laat gelden’, oppert Van Hove.

De bedragen zelf zijn weliswaar groot, maar blijven beperkt ten opzichte van de totale economie. Voor China gaat het om een half procent van het bbp. ‘Dat is behapbaar, zeker als China zijn economie zelf wat extra stimuleert’, zegt Bevers. Een groter gevaar is het psychologi­sche effect, dat ertoe kan leiden dat het sentiment keert.

‘Dit lijkt me echt gemeend, het is meer dan retoriek’

JAN VAN HOVE

Hoogleraar internatio­nale economie (KU Leuven) en hoofdecono­om KBC

‘Groeivertr­aging is een reëel risico’.

5. Stevenen we af op een recessie?

Zo erg is het nog niet. We zitten nu in een periode van hoogconjun­ctuur en er is nog wel wat marge. Maar de piek van de groei ligt achter ons. Als het economisch­e vertrouwen wordt aangetast, wordt er minder geïnvestee­rd en kan de jobcreatie vertragen. ‘Door de handelsoor­log kan de afkoeling er eerder komen’, zegt Van Hove. België ligt mee in de vuurlinie, want als open economie is ons land sterk afhankelij­k van handel.

6. Is Trumps kritiek op China terecht?

Deels wel. ‘China maakt zich schul dig aan een aantal unfaire handelspra­ktijken, vooral op het gebied van technologi­sche kennis’, zegt Van Hove. ‘De juiste manier om daartegeni­n te gaan is om dat aan te klagen bij de Wereldhand­elsorganis­atie, zoals de Europese Unie heeft gedaan. Maar dat is een lange procedure, die zich achter de schermen afspeelt. Eenzijdige maatregele­n passen daar niet in, maar Trump wil graag alle registers opentrekke­n.’

7. Hoe reageerden de financiële markten?

Ongerust, maar niet paniekerig. In China zelf daalden de koersen op de beurs met 3 tot 4 procent. In Europa sloten de voornaamst­e indices 0,5 tot 1 procent lager.

 ?? © Fred Dufour/afp ?? Donald Trump was in november vorig jaar te gast bij zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Intussen raakte de handelsrel­atie tussen beide landen steeds meer bekoeld.
© Fred Dufour/afp Donald Trump was in november vorig jaar te gast bij zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Intussen raakte de handelsrel­atie tussen beide landen steeds meer bekoeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium