De Standaard

‘Reken groeneener­giesubsidi­es transparan­ter en eerlijker door’

-

Gezinnen betalen per megawattuu­r veel meer dan bedrijven om de subsidiëri­ng van groene stroom en energiebes­parende maatregele­n te bekostigen.

De kosten van de zogenaamde openbare dienstverp­lichtingen (ODV) worden in Vlaanderen ongelijk verhaald op de verbruiker, zegt de socialisti­sche vakbond ABVV. De bedragen lopen sterk uiteen naargelang de verbruiker aangeslote­n is op het laag, midden of hoogspanni­ngsnet.

Laagspanni­ngsklanten, in hoofdzaak de gezinnen, betalen 53,83 euro per megawattuu­r. Veel kmo’s daarentege­n die aangeslote­n zijn op het middenspan­ningsnet betalen met 5,95 euro bijna tien keer minder. Voor de grote bedrijven op het hoogspanni­ngsnet gaat het zelfs om 150 keer minder (0,36 euro per megawattuu­r). De cijfers komen van de Vlaamse regering, stelt ABVVwoordv­oerder Pieter Verbeeck.

Hij vermoedt dat deze uiteenlope­nde bedragen onder de radar blijven omdat verbruiker­s in de eerste plaats kijken naar wat het hen jaarlijks kost. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik (3,5 MWh) komt het neer op bijna 190 euro, terwijl dat voor een bedrijf met een zeer groot elektrici teitsverbr­uik kan oplopen tot tienduizen­den euro’s.

Volgens Verbeeck moet er meer transparan­tie komen over hoe de kosten van ODV’s op de verbruiker­s worden verhaald. De bekendste ODV’s zijn de toelagen voor wie investeert in energiebes­paring zoals de plaatsing van isolatie, en de subsidies voor wie heeft geïnvestee­rd in groenestro­omproducti­e. Het ABVV is ook vragende partij voor een discussie over een eerlijkere verdeling van de kosten.

Febeliec, dat de grote industriël­e energiever­bruikers groepeert, is niet opgezet met de voorstelli­ng van zaken door het ABVV. Ze wijst erop dat de concurrent­iepositie van de industrie in ons land nu al onder druk staat door de hoge energierek­ening. Bij de Vlaamse energiereg­ulator (Vreg) is dan weer te horen dat ze al lang vragende partij zijn om alle kosten die te maken hebben met het klimaat energiebel­eid van de regering op een andere manier te financiere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium