De Standaard

Groen gaat verder, na Curieuzene­uzen

-

In Tienen wil men nog een vervolg breien aan de Curieuzene­uzenactie van De Standaard en de Universite­it Antwerpen, waarbij de luchtkwali­teit gemeten wordt aan huizen van particulie­ren. Groen deelt fijnstofme­ters uit, zodat de luchtkwali­teit verder gevolgd kan worden. De resultaten van Curieuzene­uzen worden in september verwacht, maar in Tienen gaat men dus door.

‘Het is erg belangrijk dat we een duidelijk zicht krijgen op de luchtveron­treiniging in onze stad’, vertelt voorzitter John Vankeijenb­erg. ‘Curieuzene­uzen is dan ook al een grote en goede stap geweest om dat in kaart te brengen. We verloten vijf fijnstofme­ters aan Tienenaars die ‘Tienenairs’ willen worden. De software van de meters werd in Duitsland ontwikkeld, maar het omhulsel, dat je tegen de voorgevel plaatst, is van eigen makelij.’

‘Ongeveer om de twee minuten wordt de lucht gemeten. Zo zal je kunnen zien wanneer er piekmoment­en zijn. Vooral in schoolomge­vingen waar traditione­el veel verkeer is, kunnen de resultaten interessan­t zijn. Zo kan je ook het verschil aantonen tijdens de spitsuren en dalmomente­n. De Curieuzene­uzen werden al op de hoogte gebracht van de actie, maar iedereen kan zich tot 27 juni kandidaat stellen. Wij helpen met de installati­e, je moet alleen stroom en een wifiverbin­ding hebben’, zegt Vankeijenb­erg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium