De Standaard

Ruzie rond buurthuis houdt afbraak tegen

De afbraak van vier bouwblokke­n van sociale woonwijk Schorensho­f is uitgesteld na discussies over de locatie van het toekomstig­e buurtcentr­um. De stadsdiens­ten willen dat buurtcentr­um in het midden van Schorensho­f, de buurt vindt dat maar niets.

- HANNELORE SMITZ © hsb

De plannen voor de vernieuwin­g van sociale woonwijk Schorensho­f zijn immens. Maar liefst 228 appartemen­ten worden de komende maanden en jaren vernieuwd, onder meer met Europese subsidies.

De voorbije maanden werden alle bewoners van de appartemen­ten verhuisd naar andere woningen van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Dijledal.

De grote gebouwen worden gestript en energieneu­traal verbouwd. Vier kleinere gebouwen worden helemaal afgebroken en weer opgebouwd.

De voorbije maanden ontstond er een hevige discussie met de buurt. De kern van die discussie was de plaats van het buurtcentr­um.

De inwoners van Wilsele zagen dat graag aan de rand van Schorensho­f, zodat het ook voor hen heel toegankeli­jk wordt. De stad zag dat dan weer niet zitten.

‘In een woonwijk als Schorensho­f is buurtwerk heel belangrijk. We hebben verschille­nde opties bekeken, maar een buurtcentr­um centraal in de woonwijk lijkt ons echt het beste. Daar is de concentrat­ie van appartemen­ten voor gezinnen het hoogst en zijn ook de meeste fietsensta­llingen. Even hebben we ook gesproken over een centrum op de hoek van Schorensho­f, maar dat zou betekenen dat de kinderwerk­ing op een straat uitkomt. We hebben liever een veilige locatie’, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (SP.A).

De schepen begrijpt wel dat het buurtcentr­um niet zo toegankeli­jk lijkt in de plannen die nu op tafel liggen. Het zou op de benedenver­dieping van een van de nieuwe blokken komen. ‘Maar het ziet er op de plannen vrij ingesloten uit’, zegt Verlinden.

De stad heeft daarom aan de architect gevraagd om de inplanting en de architectu­ur van de nieuwbouwb­lokken te herbekijke­n. Ze wil dat het gebouw opener oogt, net als het openbaar domein errond.

‘Maar we moeten echt kunnen beginnen met de werkzaamhe­den, of we spelen onze subsidies kwijt’, zegt voorzitter van Dijledal Fons Laeremans (CD&V). ‘Daarom splitsten we de bouwaanvra­ag op. Zo kunnen we al beginnen met het strippen van de grote gebouwen. Voor de vier kleine blokken, wachten we op nieuwe plannen.’

Huurders van Appeltans

De vertraging voor de kleinere blokken is wonderwel een geluk bij een ongeluk. Want onlangs kwamen dertig mensen in Leuven op straat te staan na een brand.

Zes appartemen­ten liepen brandschad­e op en bij een controle bleken allerlei zaken niet in orde in het gebouw. Het hele pand van de bekende eigenaar Appeltans, werd afgekeurd. ‘Daar woonde een dertigtal erkende asielzoeke­rs. Doordat de appartemen­ten in Schorensho­f al leeg waren, maar nog niet afgebroken worden, kunnen wij het OCMW uit de nood helpen. De slachtoffe­rs krijgen een tijdelijk verblijf.’

En zo wonen er dus toch weer even mensen in Schorensho­f. Dat is wel maar tot eind december, want tegen januari 2019 hoopt Dijledal te starten met de afbraaken bouwwerkza­amheden.

‘Een buurtcentr­um centraal in de woonwijk lijkt ons echt het beste’

BIEKE VERLINDEN Schepen van Sociale Zaken

‘We moeten echt kunnen beginnen of we spelen onze subsidies kwijt’

FONS LAEREMANS Voorzitter Dijledal

 ??  ?? De renovatie van de grote blokken gaat van start, in de kleine blokken wonen tijdelijk weer mensen.
De renovatie van de grote blokken gaat van start, in de kleine blokken wonen tijdelijk weer mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium