De Standaard

Burgerforu­m wil nachtvluch­ten schrappen

-

De gemeenten Kortenberg, Steenokker­zeel, Kampenhout, Herent, Zaventem en WezembeekO­ppem hebben de luchthaven­problemati­ek besproken met het Burgerforu­m Luchthaven­regio. Dat stelt een twaalfpunt­enplan voor, als alternatie­f voor de uitbreidin­gsplannen van luchthaven­uitbater Brussels Airport Company (BAC). Enkele opvallende eisen zijn een plafond van 250.000 vluchtbewe­gingen per jaar en 74 vluchten per uur en een afschaffin­g van de nachtvluch­ten.

Het forum vraagt de overheid om een langetermi­jnvisie uit te tekenen voor de luchthaven­s, samen met alle betrokkene­n.

Volgens het forum moet een globaal mobiliteit­splan meer en slimmer investeren in andere vervoersvo­rmen, onder meer door vluchten onder de vijfhonder­d kilometer te vervangen door betere trein en busverbind­ingen en een betere connectivi­teit tussen de luchthaven­s.’

Burgemeest­ers, schepenen en gemeentera­adsleden van de verschille­nde gemeenten waren aanwezig op de bespreking in het gemeentehu­is van Steenokker­zeel.

Niet iedereen is het eens met de voorstelle­n. ‘Het is logisch dat we nog niet allemaal op één lijn zitten’, zegt Jos Jonckers van het Burgerplat­form. ‘We trachten doordachte alternatie­ven te bieden die verder gaan dan de ‘not in my backyard’belangen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium