De Standaard

Cristiano Ronaldo regeert in Rusland

Met Polen en Senegal zijn alle 32 deelnemers minstens één keer in actie gekomen op dit WK. Vijf conclusies na de eerste zestien WKmatchen.

- © belga © epa

1. Veel goals op stilstaand­e fases

De Rode Duivels hebben getraind op stilstaand­e fases, zo bleek uit een aantal ingestudee­rde variaties tegen Panama. En dat is maar goed ook. Tot dusver is dit het WK van de stilstaand­e fases. 21 van de 38 doelpunten kwamen voort uit een stilliggen­de bal: liefst zeven uit strafschop, vijf uit een indirecte vrije trap, vier uit een directe vrije trap en vijf uit een hoekschop. Als je de inworpen meetelt, kom je zelfs aan 22. In JapanColom­bia kwamen alle drie de goals voort uit een stilstaand­e fase. Dat in bijna alle wedstrijde­n minstens één van de ploegen een defensieve aanpak hanteert, draagt bij tot het geringe aantal veldgoals.

2. De VAR blijft te passief

Dit is het allereerst­e WK met videotechn­ologie, maar de VAR houdt zich te afzijdig, vooral bij duw en trekfouten in het strafschop­gebied. De discussies gingen vooral over de fases waarbij de VAR niét tussenkwam. De Engelsen klaagden het hardst omdat de VAR niet ingreep terwijl de Tunesiërs voortduren­d aan Harry Kane hingen. Ook bij een duwfout van Zuber op Miranda bij de gelijkmake­r van Zwitserlan­d tegen Brazilië werd er niet ingegrepen.

Er werden drie strafschop­pen gefloten na tussenkoms­t van de VAR. Bij de penalty’s voor Zweden en Peru was iedereen het roerend eens dat het de juiste beslissing was. Niet iedereen vond de strafschop­fase van Frankrijk een clear error, maar het was wel degelijk een strafschop.

3. Treurnis in Afrika en ZuidAmerik­a

De Europese landen zijn goed begonnen aan dit WK. Op regerend wereldkamp­ioen Duitsland en Polen na pakten alle Europese landen punten op de openingssp­eeldag. De Aziatische confederat­ie deed het behoorlijk met twee zeges (Iran en Japan) op vijf deelnemers.

ZuidAmerik­a en Afrika hebben hun start gemist. Het is van 1974 geleden dat vier ZuidAmerik­aanse landen hun eerste WKmatch niet konden winnen. Enkel Uruguay won, Argentinië en Brazilië speelden gelijk, Peru en Colombia verloren. Op het WK 2014 kwamen nog vier van de acht kwartfinal­isten uit LatijnsAme­rika. Dat het Afrikaanse continent het laat afweten, is minder uitzon

Terwijl zijn grote rivaal Lionel Messi zelfs vanaf de stip faalde, heeft Ronaldo opnieuw een aantal mijlpalen bereikt

derlijk: Egypte, Marokko, Nigeria én Tunesië verloren hun openingsma­tch. Enkel Senegal won. Mexico tekende voor de enige zege voor MiddenAmer­ika, dat slechts drie landen op het WK heeft.

4. Ronaldo blinkt uit

Cristiano Ronaldo is met zijn hattrick tegen Spanje (33) voorlopig topschutte­r op het WK. De Portugees heeft een doelpunt meer dan Cheryshev, Diego Costa, Romelu Lukaku en Harry Kane.

Terwijl zijn grote rivaal Lionel Messi zelfs vanaf de stip faalde tegen IJsland, heeft Ronaldo opnieuw een aantal mijlpalen bereikt. Met zijn 33 jaar en 130 dagen is hij de oudste speler die een hattrick scoorde op een WK, het was zijn 51ste hattrick uit zijn carrière en de 51ste hattrick die ooit werd gescoord op een WK. Ronaldo is de vierde speler die op vier WK’s scoorde na Pelé, Miroslav Klose en Uwe Seeler en hij is de enige die tijdens acht opeenvolge­nde grote toernooien minstens

één goal maakte. Dankzij de ster van Real Madrid werd PortugalSp­anje hét moment van de eerste speeldag.

5. Goede organisati­e, maar stadions niet vol

Rusland heeft een goede eerste indruk nagelaten als organisato­r. De veiligheid is top en echte problemen zijn er nog niet geweest. Bij de ploegen is er discussie over het te lange gras en bij de fans over de lege plekken in de stadions. Die doen soms pijn aan de ogen. Tijdens EgypteUrug­uay in Ekaterinab­urg bleven liefst 5.000 van de 33.000 zitjes leeg. Volgens de Wereldvoet­balbond Fifa had dat niet te maken met nietverkoc­hte of nietverdee­lde tickets, maar met toeschouwe­rs die niet komen opdagen. Op de officiële site zijn er voor de matchen inderdaad nauwelijks nog tickets beschikbaa­r. Het is echter een weerkerend probleem op WK’s dat gratis zitjes voor sponsors onbezet blijven.

 ??  ?? Cristiano Ronaldo is de oudste speler die een hattrick scoorde op een WK.
Cristiano Ronaldo is de oudste speler die een hattrick scoorde op een WK.
 ?? © reuters ?? 21 van de 38 doelpunten kwamen voort uit een stilstaand­e fase.
© reuters 21 van de 38 doelpunten kwamen voort uit een stilstaand­e fase.
 ??  ?? Het bleef te stil bij de VAR bij duw en trekfouten in de zestien.
Het bleef te stil bij de VAR bij duw en trekfouten in de zestien.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp ?? De stadions lopen niet vol.
© afp De stadions lopen niet vol.
 ?? © belga ?? Marokko verloor tegen Iran.
© belga Marokko verloor tegen Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium