De Standaard

Een Jesse Owens-momentje

- (*) Tijdens het WK zegt Steven De Foer dagelijks hallo (privet) en vertelt wat hem in Rusland opvalt, op en naast het veld.

Ik zag gisteren in het stadion van Spartak Moskou met veel plezier Senegal de eerste Afrikaanse punten op dit WK behalen. Niet dat ze zo wervelend speelden, maar vooral uit sympathie voor de zowat 500 dappere Senegalese supporters, die het tegen een Pools legioen opnamen.

Senegal is geen rijk land: er zijn geen volle charters met fans uit Dakar komen vliegen. Minstens even veel komen uit Frankrijk. Bij racisme in Rusland hadden deze bezoekers zich niet veel voorgestel­d. ‘Is de Russische ploeg onlangs gestraft voor oerwoudgel­uiden tegen zwarte spelers in een oefenwedst­rijd tegen Frankrijk? Dat is nieuw voor mij’, zei Ousmane, een telecoming­enieur uit Dakar, na een verbroeder­ingsfoto met een Pool en een ZuidKoreaa­n. ‘Ik vind de mensen hier eigenlijk best vriendelij­k.’

Maar zowat de helft van de Senegalese supporters op dit WK zijn gewoon inwoners van Rusland. Zoals Mustapha, die informatic­a studeert in het ZuidRussis­che Belgorod. Om zijn lijf een Tshirt met het nummer 19 van Mbaye Niang, die een uurtje later zou scoren voor zijn land. Het racisme in Rusland is verschrikk­elijk volgens hem. ‘Ik kende de reputatie vooraf wel een beetje, maar Russen zijn heel goed in informatic­a, vandaar. Maar het leven is voor mij geen pretje in

Belgorod. Op straat krijg ik voortduren­d vijandige blikken van voorbijgan­gers, jongeren schelden me uit voor aap en zo. Zeker als ze denken dat ik geen Russisch begrijp, maar anders ook. En als ik me eens wil ontspannen en een potje mee wil voetballen op een pleintje, bekijken ze me alsof ik lucht ben, of zeggen ze dat ik terug moet naar de jungle.’ Mustapha is geen haatdragen­de jongen. ‘Ik denk niet dat het echt slechte mensen zijn. Ze zijn gewoon niet gewend zwarten te zien. Maar weet je wat zo leuk is aan dit WK? De Russen zijn vriendelij­ker dan anders tegen ons.’

Dat is ongetwijfe­ld te danken aan de ongeschrev­en wetten over de gastvrijhe­id. Rusland organiseer­t een sporttoern­ooi voor mensen uit de hele wereld, en de bonte bende bezoekers zijn gasten van wie je wat eigenaardi­gheden hoort te accepteren. Zelfs een zwarte huidskleur, en misschien zelfs een regenboogv­lag… (Ik heb er nog geen enkele gezien op dit WK – voetbal blijft een machowerel­d.) Een adempauze voor het rauwe racisme dus, tot bewijs van het tegendeel.

Maar dat Senegal van Polen won, was niet alleen leuk voor hun sympathiek­e supporters. Het was, in de laatste wedstrijd van de eerste speeldag, ook broodnodig om neokolonia­al aandoende neerbuigen­dheid terug te fluiten. De feiten zijn wat ze zijn: tot gisteren had geen enkel Afrikaans of Aziatisch team een punt gehaald op dit WK, en van de Aziaten alleen Iran – tegen Marokko, een Afrikaans land. De dominantie van de twee klassieke voetbalcon­tinenten, Europa en ZuidAmerik­a, is tot dusver dus uitgesprok­en.

Waar is de tijd dat het Nigeria van Okocha en Amokachi de wereld verbaasde, het Kameroen van die heerlijke Roger Milla, dat verbazende ZuidKorea dat in 2002 de halve finales haalde in eigen land?

Een groeiend aantal commentato­ren moppert dat de nieuwe continente­n volledig gestagneer­d zijn. Exotisch en verfrissen­d zijn ze niet meer, ze zijn het vulsel in afwachting van de volgende ronde met de échte voetballan­den. Die reflex racistisch noemen zou overdreven zijn: er ís wellicht een probleem. Ontbreekt het de Afrikaanse en Aziatische landen nog steeds aan een profession­ele onderbouw op hoog niveau om meer dan het occasionel­e supertalen­t voort te brengen? Dat is een relevante vraag, zeker met de uitbreidin­g naar een WK met 48 landen op komst (met veel extra deelnemers uit die contreien). Maar om daarom arrogant te besluiten dat we beter een WK zouden hebben met uitsluiten­d teams uit Europa en LatijnsAme­rika? ColombiaJa­pan 12, PolenSeneg­al 12: voor het wereldvoet­bal was 19 juni een prima dag. Al zal Mustapha daar straks weinig aan hebben, als hij wil meevoetbal­len in Belgorod.

Hoe arrogant is de suggestie dat je maar beter een WK met twee continente­n speelt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium