De Standaard

Nike en Donald Trump een neus gezet

De tweede WKzege ooit van Iran tegen Marokko had de smaak van zoete wraak tegen iedereen die de voorbereid­ing van de Perzische Leeuwen had verstoord. Door politiek getouwtrek reisde de Iraanse ploeg zonder truitjes en schoenen naar Rusland.

- GUILLAUME MAEBE

Iran wijst met een beschuldig­ende vinger naar de Amerikaans­e president Donald Trump. Het Westen sloot in 2015 een nucleair akkoord af met Iran, dat zijn atoomprogr­amma gedurende tien jaar zou afbouwen in ruil voor de opheffing van de economisch­e sancties tegen het land. Het was een van de grootste verwezenli­jkingen van Barack Obama, maar begin vorige maand deed Trump ze teniet. ‘Iran is de grootste sponsor van internatio­naal terroris me’, zei hij. ‘Daarom trekken de Verenigde Staten zich terug uit het akkoord.’

Het gevolg: de economisch­e sancties tegen Iran werden opnieuw ingevoerd. Binnen de 180 dagen moet de handel met het land volledig stilliggen. Een streep door de rekening van onder meer vliegtuigb­ouwer Boeing, die een miljardenb­estelling van Iran Air in rook zag opgaan.

70 procent korting bij Adidas

De sancties worden in elk segment van de economie doorgetrok­ken, dus ook in het voetbal. Terwijl elke WKdeelneme­r miljoenen sponsorgel­d opstrijkt van een kledinggig­ant die de shirts aanlevert, vond Iran door de politieke spanningen voor de start van het WK maar geen partner. Het klopte uiteindeli­jk aan bij het bescheiden Italiaanse merk Givova, maar blies de overeenkom­st op toen bleek dat de shirts slecht aan elkaar genaaid waren en makkelijk scheurden.

Een alternatie­ve sponsor was er niet, dus moest de Iraanse voetbalbon­d zelf shirts te kopen. De keuze

‘Mijn jongens zijn tegen niets of niemand. Laat hen gewoon voetballen’

viel op Adidas. Het Duitse bedrijf gaf de wanhopige Iraniërs nog wel een korting van zeventig procent, maar meer kregen ze niet. Iran moest zich tevredenst­ellen met het standaards­hirt, aangepast aan de kleuren van het land. Beschamend. En verlieslat­end. Niet alleen miste Iran een hoop sponsorgel­d, het kon ook niet profiteren van inkomsten uit truitjesve­rkoop. Een officieel Iraans voetbalshi­rt kopen is onmogelijk.

Maar dat was niet alles. Twee weken geleden riep bondscoach Carlos Queiroz de Wereldvoet­balbond Fifa op om actie te ondernemen, omdat schoenensp­onsor Nike weigerde de Iraanse spelers van materiaal te voorzien. ‘Spelers zijn gewend aan hun uitrusting’, brieste Queiroz. ‘Hen een week voor de start van het WK verplichte­n iets anders te dragen, kan gewoon niet. De Fifa moet dit oplossen.’

Een oplossing kwam er niet. Nike deelde mee dat het ‘gebonden was door de opgelegde economisch­e sancties’ en dat het geen schoenen zou leveren. Zo kon ook Saman Ghoddos, de Iraanse aanvaller van het Zweedse Östersunds, fluiten naar zijn schoenen. ‘Sport en politiek mag je niet vermengen’, schreeuwde het hele land.

80 miljoen boze Iraniërs

De Iraniërs waren er dan ook als de kippen bij om vrijdag na de 0–1zege tegen Marokko hun gram te halen. ‘Wat Nike deed, was heel erg fout’, zei Karim Ansarifard. ‘Het is gewoon onrespectv­ol’, ging Alireza Jahanbakhs­h nog een stukje verder. ‘We hebben hier met de spelersgro­ep een meeting over gehad. Als voetbalmer­k moet je je niet mengen in de politiek. Nike heeft dat gedaan en nu hebben ze een slecht beeld van zichzelf gecreëerd bij tachtig miljoen Iraniërs.’ Bondscoach Queiroz smeekte zelfs. ‘Jullie hebben gezien dat mijn jongens tegen niets of niemand zijn. Laat hen gewoon voetballen.’

Geen truitjes, geen schoenen en door de politieke spanningen zag Iran in de voorbereid­ing ook nog eens twee oefenwedst­rijden afgelast worden. Een stunt tegen Spanje en daarmee de eerste kwalificat­ie ooit voor de knockoutfa­se van het wereldkamp­ioenschap zou het ultieme antwoord zijn.

CARLOS QUEIROZ Bondscoach Iran

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium