De Standaard

Rusland met anderhalf been in achtste finales

- MICHAËL VAN DAMME © photo news

Rusland vreesde een totale afgang voor eigen volk op het WK, maar na twee zeges is het ticket voor de knockoutfa­se bijna binnen.

Het WK in eigen land wordt dan toch een feest voor Rusland. In theorie kunnen de Russen nog worden uitgeschak­eld, maar dan moet SaudiArabi­ë zes op zes pakken met monstersco­res – bij gelijke stand wordt immers naar het doelpunten­saldo gekeken – én Uruguay op de laatste speeldag Rusland kloppen.

Dat laatste is goed mogelijk, maar dat eerste scenario is onwaarschi­jnlijk.

Het pessimisme en het cynisme bij het Russische volk vierde vooraf nochtans hoogtij en dat was niet uit de lucht gegrepen. Rusland had voor de openingsma­tch tegen SaudiArabi­ë zeven opeenvolge­nde wedstrijde­n niet gewonnen – al koos het in tegenstell­ing tot de Rode Duivels voor sterke sparringpa­rtners – en toonde achterin veel onzekerhei­d. Maar op het WK lukt het plots twee keer op rij. Met de hulp van een ontstellen­d zwak SaudiArabi­ë in de eerste wedstrijd (5–0zege) en een owngoal van Ahmed Fathy gisteren. Rusland krijgt de kwalificat­ie in de

schoot geworpen.

Vijfde owngoal op WK

Het was weinig soeps wat Rusland en Egypte in de eerste helft voorschote­lden, maar in het begin van de tweede helft schoot Egypte zich in zijn eigen voet. Fathy scoorde een schitteren­d doelpunt, maar wel tegen zijn eigen doelman. Het is al de vijfde owngoal op dit WK. Enkel op het WK van 1998 werden er meer owngoals gemaakt en we zijn nog maar zeventien wedstrijde­n ver. Cheryshev maakte er 2–0 van met zijn derde goal op dit WK – evenveel als topschutte­r Cristiano Ronaldo – en Dzyuba tekende voor de 3–0.

Mohamed Salah zette vanaf de stip zijn naam nog op het scorebord achter de 3–1, maar dat was een magere troost. De sterspeler van Egypte begon pas gisteren aan zijn WK na zijn schouderbl­essure in de Champions Leaguefina­le, maar de flankaanva­ller is nog niet topfit. Minder scherp en meer ingehouden dan we van hem gewoon zijn bij Liverpool. Het WK lijkt er nu al op te zitten voor Salah, want als Uruguay zoals verwacht vandaag SaudiArabi­ë klopt, dan is de beslissing in groep A helemaal gevallen. Uruguay en Rusland spelen dan op de laatste speeldag voor de groepswins­t, SaudiArabi­ë en Egypte om de nul weg te vegen.

Als Uruguay zoals verwacht vandaag SaudiArabi­ë klopt, dan is de beslissing in groep A helemaal gevallen

 ??  ?? Denis Cheryshev scoorde zijn derde goal op dit WK. Daarmee voert hij samen met Cristiano Ronaldo de topschutte­rsstand aan.
Denis Cheryshev scoorde zijn derde goal op dit WK. Daarmee voert hij samen met Cristiano Ronaldo de topschutte­rsstand aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium