De Standaard

Duivels op school

- HILDE POSCHET Hasselt

Na Halloween en carnaval wordt van ouders van schoolgaan­de kinderen – in mijn geval drie in het lager onderwijs – weer verwacht dat ze meedoen met opgeklopte commerciël­e uitbuiting. Terwijl de media proberen te sensibilis­eren om minder plasticen wegwerpmat­eriaal te gebruiken, lanceert de school een onrechtstr­eekse oproep om het tegenoverg­estelde te doen.

Ik ben me ervan bewust dat flaneren in de driekleur niet noodzakeli­jk een nieuwe outfit vergt (voornameli­jk uit polyester gemaakte kleren, met andere woorden: plastic) met bijbehoren­de wegwerpgad­gets. Helaas stimuleert de school dat menige ouder alweer in de buidel tast om naar de dichtstbij­zijnde keten of multinatio­nal te hollen om zijn kind iets leuks te geven. De pedagogisc­he impact ontgaat mij volledig. Maakt dat deel uit van het opvoedings­project van de school?

Ja, ik kan als ouder zeggen: ‘Stop, hier doe ik niet aan mee.’ Maar zo gemakkelij­k is dat niet. Ik stoor me vooral aan hoe ondoordach­t zo’n initiatief is. Bewustmaki­ng begint van kindsbeen af, dat eindigt niet met een project rond afval sorteren alleen. Door dergelijke oproepen wordt de wegwerpmaa­tschappij ondersteun­d, wordt het financieel leed bij sommige ouders vergroot en gaat samenhorig­heid – waar het bij supportere­n om zou moeten gaan – verloren. Want zeg nu zelf, hoe zou uw kind zich voelen als het die dagen net niet van driekleur en toebehoren is voorzien?

Ik hoop dat scholen in deze tijden wat langer nadenken voor ze zo’n oproep lanceren. En mocht u denken dat ik (groene) politieke ambities heb, die heb ik niet. Wel heb ik de ambitie om mijn kinderen iets bij te brengen en van hen kritische burgers te maken. Van hun school verwacht ik hetzelfde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium