De Standaard

DE GRENZEN VAN DE POLITIEK

- MARC REYNEBEAU Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Op de Nederlands­e televisie stelde cabaretier Freek de Jonge onlangs ietwat tot zijn ontgoochel­ing vast dat België geenszins van plan lijkt te zijn om in de voetbalgek­te ook zijn bezorgdhei­d te tonen over hoe gastland Rusland omgaat met de mensenrech­ten. De Jonge, ondertusse­n older, sadder en wiser geworden, had in 1978 geprobeerd om Nederland daartoe aan te porren, toen het Argentinië van de generaals het WK organiseer­de. (Ironie: Nederland verloor toen de finale van Argentinië met 13.) Zulke bekommerni­ssen zijn een luxe voor thuisblijv­ers. Het is het voordeel voor wie het nadeel had zich niet te kunnen kwalificer­en voor het WK. Sport en politiek moeten niet met elkaar worden vermengd.

Toch is die luxe maar beperkt voorradig. Begin juli gaat de Nederlands­e premier Mark Rutte op officieel bezoek bij de Amerikaans­e president Trump. In zijn parlement krijgt hij nu vragen of hij dan wel zijn afkeuring zal laten blijken over het Amerikaans­e migratiebe­leid. Huilende, in kooien opgesloten kinderen, daar kan de welmenende politieke pragmatiek niet tegenop.

Het is een klassieker in de diplomatie: bij officiële contacten vervelende onderwerpe­n als de mensenrech­ten ter sprake moeten brengen. (Deed Trump het toen hij eerder deze maand de NoordKorea­anse dictator Kim Jongun ontmoette? Waarschijn­lijk niet.)

Ondertusse­n blijft het wel gemakkelij­k om thuis te toeteren dat je een superieure beschaving bent. Toch komt dat niet verder dan morele zelfverwen­nerij als het ook niet wordt uitgedrage­n naar buiten. Maar het blijft diplomatie­k gênant en het is niet goed voor de sfeer. Het klinkt belerend en betweterig. Ziedaar het beeld van de ridicule brullende muis. Zakendoen en politiek moeten niet met elkaar worden vermengd.

Voorts is het een diplomatie­ke regel dat zeker bevriende landen zich niet mengen in elkaars binnenland­se aangelegen­heden. Toch was van diplomatie­ke terughoude­ndheid allerminst sprake toen diezelfde Trump begin deze week per tweet – de minst discrete aller communicat­ievormen – ‘het volk’ in Duitsland gelijk gaf dat het zich keerde tegen zijn overheid omdat die met de migratie ook misdaad en gewelddadi­ge cultuurver­nietiging importeert, aldus de analyse van de president. Als inmenging, zelfs opruiing, kan dat tellen.

Soms is slechts het gekwetste ego in het geding. Als de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel een foto rondstuurt die toont hoe ze Trump assertief de les leest op de desastreuz­e G7top in Canada, antwoordt een verongelij­kte Trump met foto’s die tonen hoezeer hij op diezelfde G7 zijn makke collega’s daar manipuleer­t. Maar ego’s en politiek moeten niet met elkaar worden vermengd.

Er schuilt een logica in. De nieuwe Amerikaans­e ambassadeu­r in Berlijn had al aangekondi­gd dat hij het als zijn opdracht ziet om ‘conservati­eve politici in Europa te ondersteun­en’ (DS 6 juni). Daarmee bedoelde hij de oppositie, binnenland­s en in de EU, tegen Merkel.

De Belgische militaire veiligheid­sdienst zegt nu dat hij zich zorgen maakt over Russische pogingen om de Belgische politiek te beïnvloede­n. De Russen deden dat al eerder bij de verkiezing van Trump, in het Brexitrefe­rendum, en vast nog bij andere gelegenhed­en. Nu doen de Amerikanen het openlijk in Duitsland. Maar politiek moet niet met politiek worden vermengd.

Stilaan wordt de wereldorde weer een lawless realm, waarin niet langer goede afspraken centraal staan, maar de macht. Daarbij staat geen gezamenlij­k doel meer centraal, wel de rekensom die wil dat de ene alleen kan winnen als de andere verliest. In een aanstaande handelsoor­log zal iedereen verliezen, maar de kleinere landen het meest. Grootmacht­en vinden de verzwakkin­g van internatio­nale allianties daarom interessan­t. Dan blijven alleen kleine landen over en die zijn, hoe soeverein ze zich ook wanen, het makkelijks­t te domineren. De trumpiaans­e VS zien de EU dus graag verkruimel­en. Zo ook draait de Navo voor hen niet langer om collectiev­e zelfverded­iging, maar om militaire beschermin­g afkopen – en alleen als het lidgeld tijdig wordt betaald.

Tot nu toe gingen de goede afspraken veel minder over mensenrech­ten of sociale beschermin­g, wel over vrijhandel en economisch­e concurrent­ie, met onder meer de technocrat­ie van de EU als instrument. Om het kort door de bocht te formuleren: het is onprettig om kinderen in kooien in Texas te horen huilen, maar dat de armoede ook in België toeneemt, is voor de kinderen in die gezinnen al evenmin erg fijn.

Politieke partijen mogen het lonend vinden om zich risicoloos te profileren rond de ‘migratiecr­isis’, in het onbehagen over hoe België en Vlaanderen in de wereld staan, moet electoraal opportunis­me maar beter niet met politiek worden verward.

In kooien in Texas huilen de kinderen, maar in armoede opgroeien in België vinden ze ook niet fijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium