De Standaard

Seksisme is meer dan vuilbekker­ij

- MAARTJE LUIF

De Nederlands­e stichting CPNB die namens de boekensect­or het Nederlands­e boek promoot, ligt onder vuur nadat ze vorige week het thema en de auteur van het boekenweek­essay van 2019 had onthuld (DS 19 juni): een man zal schrijven over het thema De moeder de vrouw. Tweehonder­d boekenvakk­ers trokken na dit bericht hun wenkbrauwe­n op en besloten een open brief te schrijven waarin ze vragen waarom er anno 2018 gekozen is voor een thema waarbij de vrouw vereenzelv­igd wordt met de moeder én waarom voor beide boekenweek­uitgaven een man de gelukkige is. Want niet alleen het boekenweek­essay wordt door een man geschreven, eerder dit jaar werd bekend dat ook het boekenweek­geschenk aan een man is toebedeeld.

De CPNB beantwoord­de de brief in de vorm van een stapeltje drogredene­n. Het excuus dat de stichting aanbiedt, is van het kaliber dat doorgaans komt van mensen die eigenlijk vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Geen ‘sorry dat ik dit heb gedaan’, maar ‘sorry dat je me verkeerd begreep’. De CPNB schrijft: ‘Dat over het thema zo’n groot misverstan­d is ontstaan spijt ons zeer.’

Het persberich­t vervolgt direct: ‘Het idee van de moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten. Wie goed en met goede wil leest, ziet ook dat dat er simpelweg niet staat; er staat de moeder de vrouw.’

Het argument is kort gezegd: wij hebben het niet over ‘het aanrecht’ gehad, dus hoezo seksisme? Dat is een zogenaamd ‘stropoparg­ument’, verwijzend naar vogelversc­hrikkers van stro die geen echte mensen blijken te zijn. De brievensch­rijvers reppen namelijk nergens van een ‘aanrecht’. Ze winden zich op over de beeldvormi­ng rond vrouwen, die tegen wil en dank al eeuwenlang belicht worden om hun moederscha­p. Toch wordt de klagers verweten dat zij niet goed én niet met goede wil hebben gelezen.

Het is jammer dat in dit soort discussies vaak wordt geprobeerd om de zaken zo te versimpele­n dat alleen overduidel­ijke belediging­en nog vallen onder seksisme, terwijl goedbedoel­d seksisme in onze maatschapp­ij veel structurel­er en ingrijpend­er is dan de vuilbekker­ij en clichés waarmee velen het begrip associëren.

Iets verderop maakt de stichting in dat opzicht vlek op vlek door te schrijven: ‘Zoals gezegd, het ging ons juist om sterke, moedige, autonome personages.’

Maar ook dat is goedbedoel­d seksisme, want waarom zou je alleen de sterke personages hun emancipati­e gunnen? Hebben de slappe personages het dan wél verdiend om achter te blijven bij hun mannelijke evenknieën?

Over het feit dat beide boekweekui­tgaven worden geschreven door een man schrijft de stichting: ‘Het getuigt volgens ons juist van emancipati­e dat een essay met het thema moeder niet per se door een moeder of een vrouw geschreven hoeft te worden.’

Ja, dat zou je kunnen zeggen, maar niet als je in twintig jaar nog geen kwart van je uitgaven door vrouwelijk­e auteurs laat schrijven, zoals de CPNB. Dan is het potsierlij­k om aan te voeren dat het emancipato­ir is om voor dit onderwerp een man te kiezen.

Literatuur­wetenschap­per Corina Koolen concludeer­de naar aanleiding van haar onlangs verschenen doctoraats­onderzoek dat er sprake is van een vicieuze cirkel: uitgevers beschouwen het werk van vrouwen als minder literair, daarom verkopen vrouwen minder boeken, met als gevolg dat minder media over die boeken berichten, en ten slotte is de algehele perceptie zo beroerd dat vrouwen maar een kwart van de literaire prijzen in de wacht slepen. Voor geen van die verschille­n is volgens Koolen een kwalitatie­ve reden. Kortom: het seksisme is structuree­l en onbedoeld.

Deze situatie heeft niets te maken met een wereldwijd mannencomp­lot, maar met een eeuwenlang ingesleten mannelijke blik, waarmee we allemaal kampen, ook de vrouwen. Die beeldvormi­ng en culturele structuur verdwijnen niet vanzelf, integendee­l: het aandeel gelauwerde vrouwen is gedaald ten opzichte van dertig jaar geleden. De oplossing is dus ook niet eenvoudig. Er werken steeds meer vrouwen in het boekenvak, maar dat wil niet zeggen dat zij bestand zijn tegen die mannelijke blik.

De CPNB eindigt haar betoog met: ‘Tegelijker­tijd overwegen wij uiteraard hoe wij aan deze kwestie een positieve wending kunnen geven, die ook recht doet aan de discussie.’

Voorstel: begin met je in te lezen over goedbedoel­d seksisme en stop met ongemeende excuses en nepargumen­ten aan te voeren.

Maartje Luif is journalist en schrijver. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

Het heeft niets te maken met een wereldwijd mannencomp­lot, maar met een eeuwenlang ingesleten mannelijke blik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium