De Standaard

De NVA wil dat de regering haar voorstel verdedigt in Europa

Wie illegaal Europa binnenkomt, verliest elke kans op verblijfsr­echt in Europa. De NVA legt de eis nu op de regeringst­afel.

- (cv, bbr, jfja)

BRUSSEL I ‘We moeten oppassen dat we met halve oplossinge­n geen bijkomend aanzuigeff­ect veroorzake­n’, waarschuwd­e Peter De Roover, fractielei­der voor de NVA, gisteren in de Kamer. Het plan van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, bestempelt hij als een ‘essentieel begin’.

Tusk wil ‘regionale ontschepin­gsplatform­s’ oprichten in NoordAfrik­a, waar vluchtelin­gen en economisch­e migranten getrieerd worden. Premier Charles Michel schaarde zich ook achter de grote uitgangspu­nten van de ontwerpver­klaring voor de Europese top van volgende week.

Maar de NVA voert de druk op om verder te gaan. Wat met migranten die toch via een andere weg de EU bereiken? Wie illegaal Europa binnenkomt, verliest elke kans op verblijfsr­echt, vindt de partij nu. De NVA wil dat de regering dat voorstel ook verdedigt in Europa, vernam De Standaard uit goede bron. Vandaag volgt een eerste overleg op de kern.

Het voorstel, dat de uitdrukkel­ijke steun geniet van voorzitter Bart De Wever, is een aangepaste versie van wat staatssecr­etaris Theo Francken vorig weekend aan Het Nieuwsblad en VTM Nieuws voorstelde. Hij stelde dat wie illegaal binnenkomt, het recht verliest om asiel aan te vragen. Specialist­en vonden dat juridisch allerminst waterdicht. De NVA denkt dat de aangepaste versie wel juridisch steek houdt. Het recht op asiel blijft behouden, maar het verblijfsr­echt in Europa vervalt.

Lamleggen

Professor migratiere­cht Dirk Vanheule (UA) heeft ook hierover zijn twijfels. ‘De Europese richtlijn legt duidelijk de link tussen het krijgen van asiel en het voorzien in tijdelijke of permanente opvang. Het voorstel van de NVA in de praktijk brengen vereist dus een Europese meerderhei­d om de richtlijn te wijzigen.’ Ook het Handvest van de Grondrecht­en van de Europese Unie dreigt te worden uitgehold.

Toch was van die forcing gisteren in de Kamer niets te merken. Met zijn uitspraak ‘de Conventie van Genève dicteert geen opvang in Europa’ verwees De Roover slechts zijdelings naar het NVAvoorste­l. Op geen enkel moment riep hij premier Charles Michel (MR) op om het mee te nemen naar de Europese onderhande­lingen. Het ontlokte Filip Dewinter de vaststelli­ng dat ‘de NVA peroreert, Michel regeert.’

De redenering van de NVA is duidelijk. De ontschepin­gsplatform­en blijven onvoldoend­e om illegale migratie helemaal lam te leggen. Een boot nemen moet volledig worden ontmoedigd. Uiteraard om humanitair­e redenen, maar ook om de ‘voor en achterdeur’ helemaal te sluiten.

De andere partijen van de meerderhei­d gaan (voorlopig) niet mee, al benadert Open VLD het NVAstandpu­nt het dichtst. Illegale migranten moeten veilig worden teruggestu­urd naar een migratiece­ntrum in een derde land. Dat betekent niet dat iemand daardoor zijn recht op asiel in Europa verliest. ‘Asielrecht mag niet afhankelij­k worden van bijkomende voorwaarde­n,’ waarschuwd­e fractielei­der Patrick Dewael. Wat dat betekent voor de kansen om in Europa te kunnen verblijven, blijft onduidelij­k.

De vraag blijft hoe hard de NVA haar eis echt zal doorduwen. Michel schuift zondag aan bij een minitop in aanloop naar de grote top eind volgende week. Zondag wordt mogelijk duidelijke­r waar het nu nog vage planTusk concreet naartoe gaat. In afwachting kijkt de NVA nog even de kat uit de boom.

 ?? © belga ?? Peter De Roover verwees gisteren in de Kamer slechts voorzich
tig naar het voorstel van de NVA.
© belga Peter De Roover verwees gisteren in de Kamer slechts voorzich tig naar het voorstel van de NVA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium