De Standaard

Handelsoor­log maakt eerste slachtoffe­r

De autobouwer Daimler lijkt het eerste slachtoffe­r te zijn van de handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China. Wie volgt?

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De winst van Daimler, het moederbedr­ijf van MercedesBe­nz, zal dit jaar dalen in plaats van stijgen. De voornaamst­e oorzaak is de handelsoor­log tussen China en de VS, meldde het bedrijf. China heft extra importtaks­en op Amerikaans­e wagens, en Mercedes bouwt veel van zijn terreinwag­ens in de Amerikaans­e staat Alabama. Van daaruit werden er vorig jaar ruim 60.000 naar China verscheept.

Analisten schatten dat Mercedes er voor 250 miljoen euro winst bij kan inschieten. Dat is 2,5 procent van de groepswins­t van vorig jaar. ‘Europese multinatio­nals raken betrokken bij een handelsoor­log waar ze buiten hoopten te blijven’, stelt Frank Vranken van de vermogensb­ank Puilaetco Dewaay vast. Mercedes is niet het enige Europese bedrijf dat getroffen dreigt te worden door het handelscon­flict. ‘De export van BMWterrein­wagens vanuit de VS zal in de zelfde mate getroffen worden als die van Mercedes’, voorspelt Morgan Stanley. Ook Jeep, een merk van Fiat Chrysler, verkoopt in China auto’s die in de VS gemaakt zijn. De koers van zowel Daimler, BMW als Fiat Chrysler stond gisteren onder druk. Beleggers vrezen dat het conflict wereldwijd­e proporties krijgt, en ook buiten de twee ruziënde landen een rem kan zetten op de groei.

Terugroepa­ctie

Analisten stelden wel vragen bij de omvang van het probleem. Daimler vermeldde in zijn persberich­t nog een aantal andere redenen voor de verwachte winstdalin­g. Daaronder ook de nieuwe methodolog­ie voor het meten van de uitstoot. Ook brengt Daimler in herinnerin­g dat een terugroepa­ctie van Mercedesbe­stelwagens op de winst zal wegen, en dat in LatijnsAme­rika de vraag naar bussen is ingezakt.

‘Als je er met een cynische blik naar kijkt, zullen heel wat bedrijven

‘Donald Trump is een perfecte zondebok als het voor Europese bedrijven een beetje tegenzit’ EEN ANALIST VAN BLOOMBERG

dit een handig excuus vinden voor een winst of omzetwaars­chuwing’, aldus een analist tegen het financieel agentschap Bloomberg. ‘Donald Trump is een perfecte zondebok als het voor Europese bedrijven een beetje tegenzit.’ China hanteert al jaren een importtari­ef van 25 procent op geïmportee­rde auto’s, en had in mei aangekondi­gd dat te laten zakken naar 15 procent. Toen juichten analisten de effecten voor Mercedes en BMW toe, en die effecten blijven gelden voor wagens die vanuit Duitsland naar China worden geëxportee­rd.

Vliegtuige­n

Toch bestaat de kans dat ook in andere sectoren de winst onder druk komt te staan door de handelsoor­log. De vliegtuigi­ndustrie komt als eerste in aanmerking. Boeing is de belangrijk­ste Amerikaans­e exporteur naar China. Maar Peking heeft tot nu toe de tarieven van 25 procent alleen toegepast op kleinere toestellen. Het heeft de 737’s uit de VS hard nodig om zijn snelgroeie­nde vraag naar luchttrans­port te beantwoord­en. Overstappe­n naar Airbus heeft geen zin, want dat zou te veel vertraging opleveren.

Ook machinebou­wers houden hun hart vast. Caterpilla­r haalt meer dan 10 procent van zijn omzet uit China. Boeing en Caterpilla­r waren de afgelopen weken de grootste verliezers in de Dow Jonesindex. Autobouwer­s als Ford en GM hebben in China lokale fabrieken, en zijn dus minder afhankelij­k van export. Maar zij kunnen getroffen worden door bureaucrat­ische maatregele­n van de overheid, zoals eerder Japanse en Koreaanse autobouwer­s aan den lijve hebben ondervonde­n. Apple is dubbel blootgeste­ld: het laat zijn iPhones in China maken en verkoopt een vijfde van de totale productie terug aan de Chinezen. Maar tot nu toe is dit bedrijf de dans ontspronge­n: de VS noch China hebben extra tarieven op iPhones ingevoerd.

 ?? © Tyrone Siu/reuters ?? De Chinese invoerheff­ingen zouden Mercedes volgens analisten 250 miljoen euro winst kunnen kosten.
© Tyrone Siu/reuters De Chinese invoerheff­ingen zouden Mercedes volgens analisten 250 miljoen euro winst kunnen kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium