De Standaard

REGERING IN VOORZICHTI­GE ZAKEN

- BART BRINCKMAN

De federale regering staat voor een drukke zomer. De begroting voor volgend jaar moet worden opgemaakt. Het evenwicht werd alvast uitgesteld naar 2020. Maar de conjunctuu­r begint wat te verslappen. Bovendien loopt de rente op de staatsschu­ld op. Ook het Energiepac­t – met de kernuitsta­p – vergt veel werk. Er bestaat nog steeds geen financiële regeling voor de Arcocoöper­anten. Ten slotte mag een doorbraak rond de zware beroepen – noodzakeli­jk om de pensioenhe­rvorming te reanimeren – niet uitblijven.

Charles Michel (MR) bewees de jongste jaren dat hij niet mag worden onderschat. Op een merkwaardi­ge manier kan de premier verschille­nde ballen tegelijker­tijd in de lucht houden. Zijn legendaris­che bilaterale­s met de diverse meerderhei­dspartijen leiden uiteindeli­jk tot een algemene deal. Dat resulteerd­e vorig jaar in een eerste zomerakkoo­rd. Straks wil hij dat kunstje herhalen.

Die wetenschap maakt dat publiek gekibbel soms met een korrel zout moet worden genomen. Vrijdag veroorzaak­te minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) opschuddin­g door openlijk de beslissing rond de gevechtsvl­iegtuigen in vraag te stellen. Om geopolitie­ke redenen besloot de regering om het dossier open te trekken en te verdagen. Een verongelij­kte Vandeput verweet de premier dat die met zijn speeltje aan de haal was gegaan.

Of de oprisping een onschuldig­e opstoot van campagneij­ver is of een fundamente­le onvrede blootlegt over de assertivit­eit van Michel, zullen de komende weken duidelijk maken. Gezien al dat werk op de plank zou het kwalijk zijn mocht deze regering door multilater­aal wantrouwen helemaal wegzakken. Want om echt te beslissen, moeten de diverse partijen in staat zijn om elkaar nog iets te gunnen.

Enkele maanden geleden waarschuwd­e staatssecr­etaris Pieter De Crem voor metaalmoeh­eid. Vroeger telde een regeerperi­ode slechts vier jaar, de staatsherv­orming deed er een jaartje bij. Dat zou ook de continuïte­it van het bestuur ten goede komen, luidde de gedachte. De regering kon in alle rust haar projecten uitwerken. Ondertusse­n weten we beter. Michel zal zich flink moeten bewijzen als hij ondanks de opspelende verkiezing­skoorts zijn regering het lot van voorzichti­ge of zelfs lopende zaken wil besparen. Noodzakeli­jke maatregele­n die blijven liggen, moeten uiteindeli­jk door een volgende regering worden genomen. Dat maakt het opstellen van een doortasten­de begroting zo belangrijk. Anders moet er het jaar daarop dubbel en dik worden bespaard.

Om echt te beslissen, moeten partijen in staat zijn om elkaar iets te gunnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium