De Standaard

Marginaal en zwart, maakt dat een leven minder waard?

Kleingeld kreeg de dakloze Gaetan Lulendo (32) op de Brusselse Anspachlaa­n niet, wel dodelijke vuistslage­n. De straf? Slechts vier jaar met uitstel.

- PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL I In de nacht van 5 op 6 december 2014 zat Gaetan Lulendo op de Brusselse Anspachlaa­n voor een nachtwinke­l. Hij vroeg er voorbijgan­gers om wat kleingeld. Als het even kon ook een sigaretje. Maar van drie jongeren, Gaëtano R. (25), Yassine B. (25) en Gil V.E. (22), kreeg de dakloze man alleen een reeks vuistslage­n. Het drietal, afkomstig uit Ukkel en SintPieter­sLeeuw, had net een dronken nacht achter de rug. Ze waren helemaal opgedraaid door liters ‘Roze Olifant’, een mix van sterkedran­ken. En ze bleven slaan.

De procureur sprak in de rechtbank van minstens tien vuistslage­n en meerdere stampen in het gezicht. Na een eerste reeks klappen stapten de drie jongeren weg, om nadien met twee terug te keren en simultaan op zijn schedel te kloppen. ‘Daardoor is mijn broer in een coma beland en nooit meer wakker geworden’, zegt Geoffrey (27). ‘Vier dagen later, op 10 december, is hij bezweken.’

Aangegeven onder druk

‘Zonder beelden waren de daders nooit naar de politie gestapt’, zegt Geoffrey. Maar die beelden waren er dus wel, en die lieten niets aan de verbeeldin­g over. Toen de politie de beelden verspreidd­e, gaven de drie zich onder druk van hun families aan. Jongens uit doorsnee gezinnen, slechts een van hen had een strafblad – voor slagen en ver wondingen. Na een maand in voorhechte­nis kwam het drietal onder strenge voorwaarde­n vrij: ze kregen een contactver­bod, mochten niet drinken en moesten in therapie voor hun agressiepr­obleem.

Tussen het Brusselse parket, de onderzoeks­rechter en finaal de rechter op de raadkamer woedden nadien felle discussies over de kwalificat­ie van de feiten. Was het moord? Doodslag? Slagen en verwonding­en zonder het oogmerk om te doden? Een juridischt­echnische discussie die voor de strafmaat (maximaal 30 of maximaal 5 jaar cel) een wereld van verschil kan maken.

Tijdens het proces deed de procureur nog een ultieme poging om de daders voor moord te laten veroordele­n, maar de Brusselse rechtbank hield vast aan slagen en verwonding­en. De drie kregen straffen van 40 tot 48 maanden, met uitstel. De rechter haalde aan dat ze, op het moment van de feiten, een blanco strafblad hadden, zich de voorbije jaren keurig hadden gedragen en spijt hadden betuigd. Hij oordeelde dat het korte voorarrest voldoende was als effectieve straf, omdat het niet hun bedoeling was geweest dat Gaetan onder hun slagen zou sterven.

De familie van Lulendo begrijpt het niet. Hun advocaat, Cédric Moisse, vraagt zich af hoeveel keer je iemand moet slaan voor je beseft dat het fatale gevolgen kan hebben. ‘Voor ons is het duidelijk: de intentie om te doden was er, zonder twijfel.’ ‘Het komt ons niet toe om te zeggen hoelang de daders naar de gevangenis moeten’, voegt Geoffrey Lulendo eraan toe. ‘Maar tien keer bewust blijven slaan op iemand die weerloos op de grond ligt en nadien als een vrij man naar huis mogen? Dat moeten ze mij eens uitleggen.’

Hij herinnert zich hoe een Congolese neef ooit jarenlang in de gevangenis belandde na een uit de hand gelopen vechtparti­j. Met een zwaargewon­de, maar zonder dode. Hun advocaat haalt een gelijkaard­ige zaak aan voor de Brusselse rechtbank waar de daders – allochtone­n – wel zware, effectieve celstraffe­n kregen van boven de tien jaar.

Een man in de problemen

Het Brussels parket doet de suggestie dat de afkomst van het slachtoffe­r een rol Volgens de procureur had de dakloze (foto: een voedselbed­eling in Brussel)

‘Tien keer bewust blijven slaan op een weerloos iemand en als een vrij man naar huis mogen? Leg mij dat eens uit’ GEOFFREY LULENDO

Broer van het slachtoffe­r

Na een eerste reeks klappen stapten de drie jongeren weg, om nadien met twee terug te keren en simultaan op zijn schedel te kloppen

heeft gespeeld af als ‘nonsens’. Het benadrukt dat het onderzoek correct is gevoerd, zonder rekening te houden met afkomst en status van Lulendo. Maar daarvan is zijn broer Geoffrey niet overtuigd. Hij en zijn familie hebben ondertusse­n beslist om in beroep te gaan. Omdat de vragen door zijn hoofd blijven spoken. Is het omdat zijn broer zwart is? Is het omdat de daders autochtone­n zijn? Hoe zwaar heeft meegespeel­d dat zijn broer in de marginalit­eit was geraakt? Maakt dat zijn leven minder waard?

In de maanden voor Gaetans dood heeft Geoffrey nog geprobeerd om hem weer op het rechte pad te krijgen. ‘Ik kocht hem eten toen hij op straat leefde en probeerde op hem in te praten. Gaetan had er turbulente jaren opzitten. Jaren vol tegenslage­n. Het had van hem een koppige man gemaakt. Maar dat betekent toch niet dat hij zo’n zinloze dood verdiende.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium