De Standaard

De snelle ondergang van AgfaPhoto deed veel stof opwaaien

Na een juridische strijd van 13 jaar kan de Belgische beeldvormi­ngsgroep Agfa eindelijk een punt zetten achter een van de pijnlijkst­e episoden uit zijn geschieden­is: de teloorgang van zijn fotofilmac­tiviteit.

- PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Agfa gaat vrijuit in een zaak waarin het aangewreve­n werd dat het eind 2004 bij de verkoop van zijn fotofilmdi­visie AgfaPhoto de overnemer op het verkeerde been heeft gezet. Door een verkeerde voorstelli­ng te geven van de toestand waarin de fotofilmaf­deling zich bevond. Eind mei 2005, geen zes maanden na de overname door de Duitse investeerd­er Hartmut Emans, legde het fotofilmbe­drijf de boeken neer.

Het Internatio­naal Arbritrage­hof van de Internatio­nale Kamer van Koophandel (ICC) heeft nu finaal beslist dat Agfa zijn fotofilmdi­visie correct heeft verkocht aan Emans, bevestigt Agfawoordv­oerster Viviane Dictus een bericht uit De Tijd.

In 2010 had de Duitse investeerd­er al een eerste keer aan het kortste eind getrokken tijdens een arbitragep­rocedure waarin Emans Agfa ook al misleiding had aangewreve­n.

De snelle ondergang van AgfaPhoto deed in 2005 veel stof opwaaien. Vijf jaar eerder was fotofilm binnen Agfa nog goed voor bijna 30 procent van de omzet (anderhalf miljard euro) en circa een kwart van het totale personeels­bestand (21.000 werknemers). Probleem was echter dat er amper winst werd gemaakt door een zware concurrent­iestrijd met het Amerikaans­e Kodak en het Japanse Fuji. Bovendien verkeek Agfa zich, net als Kodak, totaal op de razend snelle doorbraak van het digitale fototoeste­l, die filmpjes overbodig maakte. Toen het AgfaPhoto eind 2004 verkocht, nam het genoegen met een klein overnamebe­drag, dat bovendien pas na verkoop van tijd betaald moest worden. Tegelijk moest het verscheide­ne honderden miljoenen euro versneld afschrijve­n.

Rechtszake­n

Maar daar bleef het niet bij. Het Belgische beeldvormi­ngsbedrijf werd na het faillissem­ent van zijn voormalige fotofilmfi­liaal van alle kanten bestookt met rechtszake­n.

Naast de overnemer spanden ook werknemers, klanten en de curatoren van failliete buitenland­se filialen rechtszake­n aan. Volgens toenmalig juridisch raadgever Werner Vanderhaeg­he zou Agfa vandaag wellicht niet meer bestaan als het bedrijf al die rechtszake­n verloren had. Ze waren immers samen goed voor 2,5 miljard euro aan claims. Ter vergelijki­ng. de beurswaard­e van Agfa schommelde in 2005 rond de 3 miljard euro. Vandaag is het bedrijf nog geen 600 miljoen euro waard op de beurs.

Volgens woordvoers­ter Viviane Dictus is de juridische veldslag rond AgfaPhoto zo goed als voorbij. Al wacht Agfa nog wel om daarover te communicer­en, omdat de Duitse overnemer nog drie maanden de tijd heeft om een annulatie van de arbitrageb­eslissing te vragen. Dictus wil daarom ook nog niet kwijt of het einde van de juridische veldslag een impact heeft op de resultaten. Ze laat niettemin doorscheme­ren dat het geen materiële gevolgen gaat hebben.

 ?? © belgaimage ?? de razendsnel­le doorbraak van het
© belgaimage de razendsnel­le doorbraak van het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium