De Standaard

DE POLITIEKE MUUR VAN ZORGEN

- JAN REYNS

De sfeer op de financiële markten kan gemakkelij­k worden samengevat: beleggers kijken aan tegen een muur van zorgen.

Dat klinkt negatief, maar de meeste beleggers kennen het beursgezeg­de: elke hausse beklimt een muur van zorgen. Met andere woorden: mochten de vooruitzic­hten alleen maar rooskleuri­g zijn, dan pas kan je er zeker van zijn dat de beurs zal zakken. Want dan is iedereen vol belegd en kan het qua vraag en aanbod naar aandelen (en dus de beurskoers­en) eigenlijk alleen bergaf gaan.

Maar het lijstje zorgen is vandaag wel erg dramatisch. Het gaat zonder uitzonderi­ng over politiek. Met Donald Trump die een handelsoor­log riskeert, de nieuwe Italiaanse regering en de geldpoliti­ek van de centrale bankiers.

Daardoor zijn de economisch­e indicatore­n gezakt. De meeste staan nog wel op een hoog niveau en het is nog te vroeg om te weten of de bedreiging­en zware financieel­economisch schade zullen aanrichten.

De winstwaars­chuwing van Daimler deze week is voorlopig een van de weinige tastbare gevolgen. En ook hier gaat het nog om een inschattin­g van het management. Het is nog geen reële schade. Wel zeker is dat de eerste jaarhelft op de beurzen erg mager was. Lokaal of met heel wat individuel­e aandelen staan beleggers in het rood. De

De vermogensb­eheerders van J.P.Morgan waarschuwe­n dat winst op de beurs meer dan vroeger een zaak wordt van zorgvuldig gekozen aandelen

Bel20 noteert liefst 5,5% onder wa ter en aandelen zoals Bpost (42,9% ) en Telenet (30,7%) doen pijn aan de ogen. Dit zijn allesbehal­ve speculatie­ve aandelen. Ook de gouden tijden voor AB InBev (8,5%) lijken voorbij.

In hun vooruitzic­hten voor de tweede jaarhelft melden de vermo gensbeheer­ders van J.P.Morgan dat winst op de beurs meer dan vroeger een zaak wordt van zorgvuldig gekozen aandelen. Simpelweg een mandje indexaande­len kopen volstaat niet meer voor royale rendemente­n. Dat is een mooie manier om te verbloemen dat de beurzen in hun geheel zwakker gaan preste ren. Maar in tijden dat het index beleggen via ETF’s of trackers (beursgenot­eerde beursindic­es) populairde­r is dan ooit en te boek staat als een slimme en goedkope manier om te genieten van het mooie rendement van aandelen, is het een waarschuwi­ng om niet in de wind te slaan. Gelukkig zijn de waardering­en van aandelen gezakt (zie grafiek). Ze liggen nu zelfs wat lager dan gemiddeld.

Dankzij de gezakte koersen en bedrijfswi­nsten die toch nog toenemen. Maar een handelsoor­log kan dat veranderen. Sowieso is allicht vooral nog resultaat te behalen met weinig populaire waardeaand­elen (=laagst gewaardeer­d). Zoals Bpost na de afstraffin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium