De Standaard

WAAROM ‘de Mack’ heropgebou­wd moet worden

- GEERT SELS

De rook is weggetrokk­en, het puin smeult niet lan ger. Exact een week gele den brak er brand uit in de Glasgow School of Art. Met haar ligging op Garnethill is ze niet al leen een hoogtepunt in de stad, ze is dat ook in het oeuvre van Charles Rennie Mackintosh.

De beelden van de uitslaande vlammen gingen de wereld rond. 120 brand weerlui gingen met man en macht de strijd aan om het gebouw te redden. Er stond wat op het spel, natuurlijk. Mac kintosh is een van de tenoren van de art nouveau, die architectu­ur zo maniakaal toepaste dat hij tot zelfs de sleutelgat­en ontwierp. Hoewel hij na zijn roemloos ontslag in 1914 de stad verliet om er nooit weer te keren, herdenkt Glasgow dit jaar de honderdvij­ftigste verjaardag van zijn wonderkind.

In april doorploegd­en we de stad om zo veel mogelijk van de 51 realisatie­s te zien die Mackintosh er achterliet. Staande voor de Glasgow School of Art probeerden we tussen de werfscherm­en de vorderinge­n van de restaurate­urs te zien. Ondertusse­n hoorden we de enthousias­te commentare­n van de gids. Hij vertelde onder meer hoe dit monument na een gigantisch­e fundraisin­g met Brad Pitt en Doctor whoacteur Peter Capaldi aan de 35 miljoen pond geraakt was voor een renovatie. In februari 2019 zou het opnieuw de deuren openen.

Tot vorige week vrijdagavo­nd de tragedie toesloeg. Nog maar eens. Vier jaar eerder was het gebouw immers al eens in de as gelegd. Wie had ooit gedacht dat Schotland zich zou profileren als culturele brandhaard? Die eerste brand leek aanvankeli­jk desastreus, maar na een grondig onderzoek bleek dat zeventig procent van de inboedel gered was. De Schotten goten zich een stevige whisky in en begonnen aan de herstellin­gen.

Hoeveel rampspoed kan een mens aan? En een gebouw? In de loop van deze week was het gissen naar de omvang van de ravage. Voor sommigen was het na deze nieuwe slag over and out. Niet meer te redden. Laat er nu maar een bulldozer overheen rijden. Het kunsttijds­chrift Apollo schreef zowaar een postuum. Maar erfgoedact­ivisten legden er zich niet bij neer. Ze vonden dat de Mack desnoods steen voor steen heropgebou­wd moest worden, maar stelden moedeloos vast dat dit honderd miljoen pond kon kosten.

Een week na de feiten is de oorzaak van de brand nog altijd niet bekend. Veertig gezinnen uit de buurt zijn nog steeds geëvacueer­d. Bouwspecia­listen hebben uit veiligheid­soverwegin­gen nog geen onderzoek op de site kunnen doen. Ze hebben er enkele drones op afgestuurd die gedetaille­erde beelden van de schade hebben gemaakt. Vanop afstand zijn er 3Dvisualis­aties gemaakt.

Veel details heeft woordvoers­ter Lesley Booth niet als we haar bellen. Alleen dat de toestand niet geheel hopeloos is. ‘Een groot deel van de buitengeve­ls staat nog overeind’, zegt ze. ‘Verder hebben we de voorbije vier jaar bij de restaurati­ewerken veel kennis opge daan over de bouwtechni­eken van be gin twintigste eeuw. Het timmerwerk en de originele lampen die we recon strueerden, waren nog niet in het ge bouw aangebrach­t. Laat je niet mislei den door de bedragen die genoemd wor den. Die zijn puur speculatie.’

Hoewel het gebouw plat ligt, hoeft de School of Art niet van scratch te begin nen. De reconstruc­tie van de plannen is de voorbije jaren tot in de kleinste details uitgevoerd. Alle informatie ligt klaar. Bovendien zou er, zoals bij de vorige brand, nog wel eens waardevol materiaal tussen het puin kunnen lig gen. Mackintosh ontwierp tot de schar nieren, sloten en drukknoppe­n in diver se metalen. Met een beetje geluk heb ben die de vlammen doorstaan.

Zo gebeurde het vier jaar geleden ook met de laag afhangende lampen uit de beroemde bibliothee­k van de Mack. Door de hitte waren zij de eerste die naar beneden stortten. Ze werden bedolven onder ander puin. De restaurate­urs troffen 620 glasscherv­en aan, die ze geduldig in mekaar puzzelden. Ze vonden ook de bronzen platen waaruit de lichtbakke­n opgetrokke­n waren. Met grote zorg zijn de 29 lampen opnieuw samengeste­ld. Ze liggen klaar voor de dienst.

Speurwerk van kunsthisto­rici wees uit dat de Schotse firma die rond 1900 de originele nagels leverde, was over genomen door een bedrijf in Massachuse­tts. Met die kennis uit Amerika slaag den ambachtslu­i erin om hetzelfde type nagels te produceren. Nog uit Amerika komt dezelfde houtsoort, zelfs van de

Hoewel het gebouw plat ligt, hoeft de School of Art niet van scratch te beginnen

zelfde ouderdom als waar Mackintosh zijn bibliothee­kinrichtin­g mee maakte. De kasten, meubels en lambriseri­ngen staan momenteel klaar in ambachteli­jke ateliers in Edinburgh.

De inrichting is er dus al. Nu nog die muren overeind krijgen. Heeft er nog iemand het telefoonnu­mmer van Brad Pitt zitten? Boven de Glasgow School of Art, zoals Mackintosh ze in 1909 opleverde. Onderaan ligt ze in puin.

 ?? © gsa ??
© gsa
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium