De Standaard

Escorte tegen de maffia? Uit dan geen kritiek op Salvini

- Roberto Saviano bekritisee­rde het immigratie­beleid van Matteo Salvini. Die stelt nu dat de auteur geen politieesc­orte tegen de maffia nodig heeft. INE ROOX

BRUSSEL I In een opiniestuk in de Britse krant The Guardian heeft de Napolitaan­se schrijver en scenarist Roberto Saviano (38) het immigratie­beleid van de radicaalre­chtse Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, zwaar op de korrel genomen. Naar aanleiding van het migrantens­chip Aquarius, dat niet in Italië mocht aanleggen, verwijt Saviano de machthebbe­rs in Rome dat zij een klimaat van haat creëren waarin Italianen tegen migranten worden opgezet.

Salvini liet dat niet over zijn kant gaan. In een televisiei­nterview stelde hij de politieesc­orte van Saviano ter discussie. ‘De Italianen mogen weten hoe hun geld wordt gebruikt’, zei de Legaminist­er, ‘en de aangewezen diensten zullen evalueren of Saviano eigenlijk wel enig risico loopt, aangezien hij toch flink wat tijd in het buitenland doorbrengt.’

Roberto Saviano werd in 2006 beroemd met ‘Gomorra’, een ontluister­end verslag over de camorra, de georganise­erde misdaad in de streek rond Napels. Het boek werd wereldwijd een bestseller, maar het leverde Roberto Saviano doodsbedre­igingen op van de Casalesicl­an, de machtige maffiafami­lie uit zijn geboortest­ad Casal di Principe, dicht bij Napels. Daarom staat de jonge auteur al bijna twaalf jaar voortduren­d onder politiebew­aking.

‘Minister van Misdaad’

Het is bijlange niet de eerste keer dat Matteo Salvini suggereert dat de auteur best wel zonder politiebes­cherming kan omdat hij eigenlijk geen gevaar zou lopen.

In een gepeperde videoboods­chap die hij via Twitter heeft verstuurd, dient Saviano de minister van antwoord. Hij noemt hem ‘een clown’ en de ‘minister van Misdaad’ en hij beschuldig­t Salvini ervan dat hij van leer trekt tegen wie de maffia aanklaagt, maar in het bijzijn van maffiosi liever zijn mond houdt.

Tijdens een verkiezing­smeeting van de Lega in Rosarno, een bolwerk van de ‘Ndrangheta in de zuidelijke streek Calabrië, zaten volgens Saviano leden van de notoire maffiafami­lie Pesce op de eerste rij. ‘De familie Pesce is geaf

‘Salvini heeft in Calabrië met geen woord over de maffia gerept. De lafaard!’ ROBERTO SAVIANO

Auteur ‘Gomorra’

filieerd met de familie Bellocco, en dat zijn notoire drugssmokk­elaars. Maar Salvini heeft in Calabrië met geen woord over de maffia gerept. De lafaard!’

Eerder deze maand onderzocht de krant La Repubblica de banden

tussen de Lega en de ‘Ndrangheta. De krant wijst erop dat Matteo Salvini uitgereken­d in een kiesdistri­ct in het van misdaad vergeven Calabrië is verkozen als senator. In Rosarno haalde de Lega bij de verkiezing­en in 2013 amper 0,07 procent. Vijf jaar later is dat 13,82 procent, haast drie keer meer dan het regionale gemiddelde.

Clans bepalen uitslag

Uit gerechteli­jk onderzoek blijkt dat de stemmen in Calabrië in drie groepen van zo’n 30 procent kunnen worden ingediend. Eén blok stemt links, een ander rechts, en het derde blok wordt door de maffiaclan­s gestuurd. De clans zijn dus altijd kingmaker.

Voordat hij minister werd, beloofde Salvini de misdaad hard aan te pakken. Maar onlangs stelde hij voor de limiet op financiële transactie­s in cash af te schaffen – die nochtans is ingesteld om witwasprak­tijken door misdaadorg­anisaties te belemmeren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © agf/afp ?? Links: Matteo Salvini. Rechts: Roberto Saviano.
© agf/afp Links: Matteo Salvini. Rechts: Roberto Saviano.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium