De Standaard

Als protest tegen honger naar de gevangenis leidt

‘Er moet een einde komen aan de straffeloo­sheid in Venezuela’, vindt de Mensenrech­tencommiss­aris van de VN.

-

rechtsstaa­t is uitgehold in Venezuela’, aldus Zeid. Hij riep de VNMensenre­chtenraad en het Internatio­naal Strafhof (ICC) in Den Haag op zich over de toestand van de mensenrech­ten in het land te buigen.

Het ICC opende in februari ook al een onderzoek naar het optreden van de veiligheid­sdiensten tijdens de betogingen tegen Maduro.

Vuilnisbak­ken

De onderzoeke­rs van de VN kregen geen toestemmin­g om in Venezuela zelf te werken. Hun rapport is gebaseerd op interviews met slachtoffe­rs, getuigen en mensenrech­tengroepen. Het bevat ook materiaal dat Luisa Ortega Diaz verzamelde voor ze door de president werd ontslagen als procureurg­eneraal en in ballingsch­ap vertrok. Volgens de VN schreef zij tientallen arrestatie­bevelen uit voor agenten, maar slechts één moest terechtsta­an. ‘Aan deze straffeloo­sheid moet een einde komen’, zei Zeid.

Venezuela beleeft de zwaarste economisch­e crisis uit zijn geschieden­is. Honderddui­zenden zijn het land al ontvlucht voor de honger en de armoede. ‘Gezinnen moeten eten zoeken in de vuilnisbak­ken’, stelt Zeid vast. Hij maande de regering van Maduro aan om eindelijk de ernst van de crisis te erkennen.

‘Als een doos babymelkpo­eder twee maandsalar­issen kost en een doos pillen tegen hoge bloeddruk meer kost dan het minimumloo­n, en als protest tegen die toestand je in de cel kan doen belanden, dan is dat een vorm van extreme onrechtvaa­rdigheid’, besluit de hoge commissari­s. (esn)

De moorden vonden plaats onder de dekmantel van Maduro’s strijd tegen de misdaad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium