De Standaard

Kan linkse CHP genoeg rechtse en conservati­eve kiezers overtuigen?

-

Dezelfde straatvech­tersstijl als Erdogan, zonder de vermoeidhe­id

Wie is de grote verrassing?

De geharde presidents­kandidaat van de linksrepub­likeinse CHP is de grote verrassing van deze verkiezing­en. Hij geeft Turkijes oudste en grootste oppositiep­artij weer een smoel en energie. Ince belooft een president voor alle Turken te zijn, die de parlementa­ire democratie herstelt. Hij heeft bovendien ook een brug geslagen naar de Koerden: Ince belooft een open, parlementa­ir debat over de Koerdische kwestie en bezocht een gevangen Koerdische leider in de cel.

Ook mooi meegenomen: de voormalig leerkracht fysica en parlementa­riër heeft exact dezelfde straatvech­tersstijl als Erdogan, zonder de vermoeidhe­id. ‘Nu komt hij zeuren of ik naar de moskee ging voor ik kandidaat was’, sneert hij op zijn rally’s naar Erdogan. ‘Waarom is dat zijn prioriteit? Is hij de boekhouder van God misschien?’ Heeft hij een echte kans? Zeker, want voor het eerst krijgt de sociaaldem­ocratische CHP een duwtje in de rug van rechts, waar de meeste Turkse kiezers zitten.

De seculiere CHP heeft een voor Turkije ongeziene coalitie met de rechtscons­ervatieve IYIpartij van Meral Aksener en met de islamistis­chconserva­tieve Saadet partij. Die twee zullen stemmen afsnoepen van Erdogan, waardoor Ince als topfavorie­t een tweede ronde kan afdwingen. Seyrek: ‘Vroeger kon Erdogan gemakkelij­k polarisere­n door zichzelf het enige alternatie­f voor de linkse, ongelovige CHP te noemen. Die strategie werkt niet meer, dankzij Saadet en Aksener. Zij kunnen misschien niet winnen, maar Aksener heeft tot twee derde van de rechtsnati­onalistisc­he achterban afgesnoept.’ Welk scenario is nodig om een president Ince te krijgen?

De coalitie van CHP, IYI en Saadet staat op voorsprong in het parlement. De presidents­race wordt nagelbijte­n: Ince wordt geschat op minstens 20 procent en zou dan op 8 juli de handschoen moeten opnemen tegen Erdogan. Alle oppositiep­artijen en kandidaten als Aksener (11 procent) en Demirtas (ook 11 procent) willen Erdogans tegenstand­er actief steunen.

 ?? © depo photos/abaca ??
© depo photos/abaca

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium