De Standaard

Halen de Koerden de kiesdrempe­l ten koste van heersende AKP?

-

Liedjes, filmpjes en toespraken vanuit de cel

Kan je winnen vanuit de cel?

De voorzitter van de proKoerdis­che, progressie­ve HDP zit in de gevangenis op verdenking van banden met de terreurbew­eging PKK. Hij houdt zijn onschuld vol. Toch slaagde Demirtas erin om liedjes, filmpjes en toespraken te verspreide­n vanuit zijn cel. Sinds 2015 flakkerde het geweld tussen het Turkse leger en de PKK weer op. Daarbij vielen 3.638 doden, onder wie honderden burgers. De proKoerdis­che zaak is daarom veel minder populair dan in 2015, toen de HDP 13 procent haalde.

Waarom zijn de Koerden dan toch de kingmakers in deze verkiezing?

De hamvraag van zondag: haalt de HDP de, erg hoge, kiesdrempe­l van 10 procent? Omdat ze niet in de verenigde oppositiea­lliantie zit, wordt het kantje boord. Als de HDP de kiesdrempe­l niet haalt, worden al haar zetels herverdeel­d. Dat zou de heersende AKP het beste uitkomen. Als de HDP verdwijnt uit het parlement, heeft de Koerdische minderheid geen politieke stem meer. Bovendien trok de AKP traditione­el veel conservati­eve Koerdische stemmen aan. Het komt er dus op aan om de concurrent­ie uit te schakelen.

Is de strijd om de Koerdische stem dan extra bits?

Ja, want de AKP probeert de HDP te boycotten. In het Koerdische zuidoosten zijn Koerdische burgemeest­ers en organisati­es weggezuive­rd. Kiezers moeten van de overheid ver reizen om hun stem uit te brengen (terwijl velen geen auto hebben). Deze week lekte nog een filmpje uit, waarin Erdogan zijn partijgeno­ten opriep om HDPkiezers in hun huizen te gaan intimidere­n. Als er stemfraude plaatsvind­t, zal dat in het arme, afgelegen Koerdische zuidoosten zijn.

Toch zou Erdogan zich erg kunnen misrekenen als hij de Koerden met de stok in plaats van met de wortel naar de ‘juiste’ kieskeuze wil dwingen. Erdogan heeft steeds meer de antiKoerdi­sche, nationalis­tische koers van zijn coalitiepa­rtner MHP gevolgd. Hij zegt dat er ‘geen Koerdisch probleem is’. Dat zullen de Koerden niet vergeten.

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium