De Standaard

Eén dode leeuw of 500 verdronken vluchtelin­gen?

-

Nee, empathie kan geen leidraad zijn om politiek te bedrijven, benadrukt IGNAAS DEVISCH. Dat toont de verontwaar­diging over de verontwaar­diging over een dode leeuwin goed aan.

Hulp is ellende gedeeld door afstand (H=E/A). Die formule verklaart de logica achter de grillen van ons empathisch­e vermogen en maakt duidelijk dat we desnoods meer begaan zijn met kleine ellende dicht bij huis dan grote ellende veraf. Dicht impliceert vooral grote emotionele betrokkenh­eid bij iets of iemand. We leven in een moreel geglobalis­eerde wereld: lijden van over de hele wereld bereikt ons bliksemsne­l. Dat dwingt ons steeds meer om te kiezen met wie of wat we meeleven: kinderen in hongersnoo­d, boskap in het regenwoud, de bedelaar om de hoek, fietsdoden in het verkeer, een overleden kind of een doodgescho­ten leeuwin (DS 22 juni).

Empathie gaat vaak gepaard met morele verontwaar­diging over de wereld of het gedrag van anderen. Morele verontwaar­diging is per definitie selectief. Zelfs indien we voltijds als ‘verontwaar­diger’ aan de slag zouden gaan, komen we altijd woorden en tijd tekort om ongenoegen te laten blijken over alles wat er volgens onszelf fout loopt.

De bitcoin van onze moraliteit

Verontwaar­diging is de bitcoin van onze moraliteit geworden: wie er ooit in investeerd­e, waant zich vandaag rijk. We hebben er allemaal een dagtaak aan om verongelij­kt te zijn over wat er fout loopt in de wereld. Vandaag zijn we niet alleen verontwaar­digd over iets, maar evenzeer over anderen die zich niet verontwaar­digen over leed dat ons raakt. Of dat juist wel doen, terwijl het voor ons minder belangrijk is. Helaas raken we daar amper mee verder, want wie heeft de beste emotie in huis? Wie kan bepalen wiens betrokkenh­eid het meest doorweegt?

Daar raken we niet uit vanwege een structuree­l misverstan­d: de verontwaar digde verabsolut­eert het leed van één casus, terwijl de onverschil­lige het leed vergelijkt met andere zaken die voor zichzelf dichter komen. Zelfs al zijn er goeie redenen om 500 verdronken vluchtelin­gen erger te vinden dan een gedode leeuw, wie van die ene leeuw houdt, kan het neerschiet­en ervan als erger ervaren dan de dood van 500 onbekende vluchtelin­gen. Wie vanop afstand de vergelijki­ng maakt, zal tot andere conclusies komen. Zo heeft iedereen weer gelijk, want tegen emotie is geen rationeel argument opgewassen. Dan ben je meelevend en kwaad tegelijk, omdat het leed je als onrechtvaa­rdig voorkomt én omdat anderen zouden weigeren dat te erkennen.

Maar niemand is consequent in zijn morele verontwaar­diging. We mogen wel verwachten dat mensen in een beleidsfun­ctie dezelfde standaarde­n hanteren in de evaluatie van menselijk of dierlijk leed. Verontwaar­diging inzetten als middel om leed politiek te recuperere­n, is dat per definitie niet. Het klopt bijvoorbee­ld dat het ‘onkies’ is om in een debat over mobiliteit verkeers doden in te zetten om een punt te maken. Maar is de ouders van een dood kind verantwoor­delijk noemen dat niet evenzeer?

Ik vraag nogmaals om empathie niet tot hét middel van beleid te maken. Boven op de voordelen zijn er flinke nadelen. Het werkt selectief, leidt tot bewustzijn­svernauwin­g en tot een niet te beslechten debat over wie er het meeste van in huis heeft. We hebben nood aan beleid dat consequent vanuit dezelfde basisprinc­ipes vertrekt en van daaruit de lijnen uitzet. Politici hoeven niet persoonlij­k met elke dode mee te leven, want dat is ondoenbaar. Respect tonen voor de emoties van anderen daarentege­n vraagt niet veel. En daar kun je moeiteloos consequent in zijn. Als je dat wil tenminste.

 ?? © ?? IGNAAS DEVISCH Doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldeh­ogeschool en is columnist bij deze krant.
© IGNAAS DEVISCH Doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldeh­ogeschool en is columnist bij deze krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium