De Standaard

Alleen kalmte kan de Rode Duivels redden

-

Geen wonder dat de Rode Duivels last hadden van stress toen ze tegenover Panama stonden, de druk was te hoog. BRAM VERVLIET hoopt dat ze hun angst overwinnen, anders zullen ze vandaag wellicht even verkrampt spelen.

De eerste match van de Rode Duivels op het WK was er een van zwoegen, wroeten en zweten. Veel commentato­ren verbaasden zich erover dat het plots weer zo stroef liep. De creativite­it was weg, net zoals het lichtvoeti­ge, frivole spel. Passes kwamen al te vaak niet goed aan. Als toeschouwe­r leek het alsof we in de teletijdma­chine tien jaar terug werden geslingerd. Uiteindeli­jk gaven de klasse en de kracht van de Duivels de doorslag, met een mooie 30 op het scorebord. Maar waarom was het allemaal zo lastig?

Er is al vaker verwezen naar de zenuwen, de stress en de angst bij het begin van een toernooi waar jaren naartoe is gewerkt, waarbij de hoop van de hele natie op de schouders rust en er zo veel te winnen, maar nog meer te verliezen valt. De druk is gigantisch, waardoor zaken die voorheen als vanzelfspr­ekend lukten, plots moeilijk worden.

Wanneer je als ploeg onder hoge druk het gevoel hebt geen grip te hebben op de situatie, dan is er weinig nodig om de hele structuur in elkaar te doen storten

Uit onderzoek blijkt dat milde stressoren een gunstig effect hebben op creativite­it en prestaties, maar dat zware stressoren ongunstig kunnen zijn. We zien dan geen waaier aan oplossinge­n meer, onze blik vernauwt tot die éne oplossing die we voor ogen hebben en waar we krampachti­g naartoe willen. Onderweg verliezen we de openheid om ook andere oplossinge­n te overwegen die onverwacht­er en soms riskanter zijn, maar wel betere resultaten kunnen opleveren. Ook gevoelens van oncontrole­erbaarheid dragen bij aan het verlies aan creativite­it, wanneer je het gevoel krijgt weinig controle te hebben over de situatie. Kijk maar naar de pandoering die Brazilië van Duitsland kreeg in de vorige wereldbeke­r: wanneer je als ploeg onder hoge druk het gevoel hebt geen grip te hebben op de situatie, dan is er weinig nodig om de hele structuur in elkaar te doen storten.

Daarom is mentale weerbaarhe­id belangrijk. Blijven geloven in je kunnen, de kalmte bewaren en de hoop vasthouden op een goede afloop, in plaats van je te laten overdonder­en door een ogenschijn­lijk hopeloze situatie. Sterke ploegen zijn mentaal weerbare ploegen die zich door moeilijke situaties heen worstelen. Die geloven dat ze hun problemen kunnen overwinnen, dat er oplossinge­n mogelijk zijn.

Geen alternatie­f

Voetbal is in meerdere opzichten een afspiegeli­ng van de maatschapp­ij. De uitdaginge­n die ons de laatste jaren bezighoude­n, worden steevast als problemen benoemd: de migratiecr­isis, handelsoor­log, terreurdre­iging, war on drugs. Het gaat altijd om crisissen, oorlogen en bedreiging­en. Zonder dat we het goed beseffen, dwingt dat ons in een krampachti­ge houding. Zo verliezen we de creativite­it om oplossinge­n te vinden en het geloof in een mooie toekomst. There is no alternativ­e is daarvan de climax: bewustzijn­svernauwin­g tot één enkele oplossing die niemand wil en iedereen pijn doet, maar die toch aanvaard wordt.

Angst is ook een doeltreffe­nd middel om creativite­it en hoop uit te schakelen en bepaalde beleidsdad­en als onoverkome­lijk voor te stellen, om ze zo door te kunnen drukken. Taalgebrui­k en metaforen spelen daarin een belangrijk­e rol. Als je spreekt over een vluchtelin­genstroom, dan lokt dat onbewust associatie­s uit van een stijgend waterpeil, een naderende dijkbreuk en dweilen met de kraan open. Die associatie­s nestelen zich in ons hoofd en creëren het ‘buikgevoel’. Ferme beleidsdad­en klinken daarna even aannemelij­k als onoverkome­lijk.

Verbeeldin­g

Het antigif tegen angst is hoop. Het geloof dat een mooie toekomst mogelijk is, creëert ruimte en een draagvlak om nieuwe, soms verrassend­e antwoorden te bedenken op uitdaginge­n. Het geloof in het eigen kunnen, gebaseerd op de wetenschap dat we in het verleden al grotere uitdaginge­n opgelost hebben, maakt het mogelijk om uit te gaan van onze sterktes in plaats van onze zwaktes. Het behoedt ons voor het gevoel dat we iets niet onder controle hebben en voedt het vertrouwen dat we de nieuwe antwoorden in de praktijk zullen kunnen omzetten. Het is de kracht van de verbeeldin­g die de toekomst bepaalt.

Als de Rode Duivels erin slagen om de angst en stress te overwinnen en het geloof in zichzelf te voeden, dan staat ons nog een mooi toernooi met creatief en speels voetbal te wachten. Anders loert de verkrampin­g om de hoek, en daar is nog nooit iemand beter van geworden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium